• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kvartersteatern utvecklar på alla fronter

Upptakt Kvartersteatern
Under paraplyet. Kvartersteatern är en stor verksamhet med mer än 150 medlemmar. De tre anställda, Anna-Maria Rylander, Frida Nyström och John Johansson, ansvarar för merparten av uppsättningarna men uppmuntrar medlemmar att kliva fram och ta ledarroller.

 

Gränsland ska lyfta barnteatergenren

 

Halloweenskräckis. Klassiker. Nyskrivet. Nya och gamla medlemmar har mycket att välja på när Kvartersteatern kallar till upptaktsmöte för unga och vuxna sista torsdagen i augusti månad.

Utvecklingen av barnteatergrupperna med satsningen Gränsland är kanske ändå största nyheten.

– Vi gör Gränsland för att lyfta barnteatergenren som annars inte har så hög status. Anna-Maria Rylander är ny ledare för Kvartersteaterns barngrupper, alltså medlemmar upp till tolv år.

I Gränsland kommer de fyra barngrupperna att mötas när repetitionerna går mot vårvinter. Huvudtemat är rädslan för det okända, ett land där man inte går över gränsen.

Kvartersteaterns barnverksamhet är populär. Den slår i taket med 40 barn fördelade på fyra grupper. Ytterligare 50 barn står i kö, men resurserna räcker inte längre i nuläget.

– Vi ser en ökad mångfald i barngrupperna, gläds Frida Nyström, Kvartersteaterns verksamhetsledare.

Barn från Hageby och andra liknande områden söker sig till teaterverksamheten utan att Kvartersteatern gjort någon särskild satsning. Kanske det beror på den relativt låga medlemsavgiften, kanske det handlar om det långsiktiga arbetet.

 

John Johansson
Teaternjutare. John Johansson leder gruppen med det namnet tillsammans med Vanilla Karlsvärd.

 

Det blir trångt när Kvartersteatern kallar till upptaktsmöte i kulturkvarteret Hallarna på torsdag. Därför bjuder man in till Dynamo i stället för egna scenen 3:e kammaren. Gamla och nya amatörskådespelare från 13 år och uppåt bjuds på ett smörgåsbord av produktioner att söka till.

Halloweenskräckis har blivit en tradition. Vitrum är en thriller om ett läkemedelsföretag som drivs mer av vinstbegär än omsorg om patienternas hälsa.

– Den är lite dystopisk men mer i nutid än 1984, säger Frida Nystöm.

En klassiker är komedin Familjelycka av 1800-talsdramatikern Ann-Charlotte Leffler. Östgötateatern satte upp den för några år sedan under ”Spetsprojektet” och Frida Nyström, som regisserar även den, ser härliga roller för unga tjejer.

– Den är extremt rolig. Det är en feministisk pjäs om unga kvinnor som vill andra saker än föräldrarna. Där är en hedersproblematik med olika regler för unga kvinnor jämfört med unga män.

 

Anna-Maria Rylander
Verona byts till Norrköping. De olika ungdomsgrupperna är antingen fans till Håkan Hellström eller GRA-gamers. Anna-Maria Rylander ska ro iland Romeo, Julia och Roseline.

 

I år är det 400 år sedan William Shakespeare dog. Det är inte därför Kvartersteatern gör nytolkningar av två av dramatikerns pjäser. Ungdomspjäsen Romeo, Julia och Roseline som utspelas i Norrköping utlovas undersöka mer än romantik.

Stormarna, som förstås bygger på Stormen, är ett sagospel med dans och även magi.

– Jag är väldigt förtjust i sagospel, drömspel och sånt, säger Frida Nyström och fortsätter:
– Det handlar om flykt, fördomar och äganderätt. När någon kommer till ett ställe och tycker sig veta bättre.

Det kommer mera. En del medlemmar driver egna projekt och presenterar dem på upptaktsmötet. Nybörjare får gå i nybörjargrupp innan de kliver in i projekt.

Den gamla ”Dramagruppen”, som särskit vänder sig till pesoner med neuropsykiatriska funktionshinder, har bytt namn till ”Kvartersgruppen”.

”Teaternjutarna”, en tajt grupp för funktionshindrade deltagare, går vidare med utforskande av skuggspel, ljus, musik och fysisk teater i nya projektet Vid floden Styx.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

DYNAMO, HALLARNA Norrköping

25 augusti 2016
Upptaktsmöte

Kvartersteatern

SPELÅRET 2016-2017

2 – 6 november
Vitrum
av Anna Nygren
Regi: Frida Nyström

3–4 mars
Vid floden Styx
Teaternjutarna

17 – 26 mars
Familjelycka
av Ann-Charlotte Leffler
Regi: Frida Nyström

17 – 25 mars
Gränsland
Manus & Regi: Anna–Maria Rylander

28 april – 7 maj
Romeo, Julia och Roseline
Manus & Regi: Anna–Maria Rylander

12 – 28 maj
Stormarna
Av Anna Nygren efter William Shakespeare
Regi & Koreografi: Frida Nyström

samt Nybörjargrupp, Kvartersgruppen och andra grupper och projekt

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida Facebook FB-evenemang

Bookmark the permalink.