• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stormarna dubblerar på Kvartersteatern


Gnölig. P (Gunnar Stafstedt) beklagar sig för M (Lovisa Lundholm) i Stormarna, Kvartersteaterns mya pjäs på Shakespeares grund.

 

Magi, tåspets och konfetti utlovas

 

NORRKÖPING Inte Stormen. Stormarna! Kvartersteaterns sista stora uppsättning för spelåret lånar Shakespeares skelett. 17 personer i ensemblen byter roller med varandra varannan föreställning. Magi, tåspets och konfetti utlovas.

Kvartersteaterns husdramatiker Anna Nygren har gjort en makeover av William Shakespeares sagospel Stormen, pjäsen om den fördrivne hertigen Prospero som blir strandsatt på en ö. Den blir hans nya rike som han har makt över. Över dottern och öinnevånare. Till ön kommer ett fartyg… Fast i Kvartersteaterns uppsättning blir det Stormarna, ett sagospel med dans. Och ett kraschat flygplan.

– Det som är kvar av Shakespeare är att de bor på en ö. Det kommer folk dit, det är magi. Ja, och strukturen i stort, förklarar regissören Frida Nyström som ännu en gång förvaltar Anna Nygrens manus.

Fördelen med ett nyskrivet manus är att det är anpassat för gruppens medlemmar. Som regel är det ont om intressanta roller för tjejer i äldre dramatik, trots att fler tjejer än killar vill spela teater i tonåren.

 

Stormarna – Gunnar Stafstedt, Elin Rödin, Per-Olof Engström, Emelie Karlsson och Lovisa Lundholm
Dubblerar. Gunnar Stafstedt och Elin Rödin spelar båda P. Per-Olof Engström och Emelie Karlsson är båda G. Lovisa Lundholm spelar M. Ytterligare tolv personer står på scenen varav fem dansare.

 

Det kommer att bli trångt i Tredje kammaren, Kvartersteaterns hemmascen. 17 personer står på scenen varav fem dansare. 12 personer delar på sex roller, de som blir utan är träd, gräs och stenar. Vid ena föreställningen. Vid den andra byts de om.

Sammanlagt 10 föreställningar är planerade. Det går åt, antalet publikplatser är inte så stort och allt fler hittar till Kvartersteaterns uppsättningar.

– Det är en bra och angelägen pjäs som berör vårt samhälle som det ser ut idag, säger Per-Olof Engström och tillägger: Det är en hoppfull pjäs om existentiella frågor, som berör alla från tonåren och upp till pensionärer.

Därmed har han också beskrivit ensemblen. Där kan finnas en och annan tonåring, där finns en nybliven pensionär, och många däremellan. Uppdelningarna i ensemble A och ensemble B har gjorts efter ålder.

 

Stormarna – Elin Rödin och Emelie Karlsson
Muckar gräl. Elin Rödin och Emelie Karlsson spelar P och G, som känner varandra sedan tidigare.

 

Den församlade pressen får se ett par laddade scener. Först med yngre rollinnehavare, båda tjejer, därpå med äldre, båda män. Redan här märks en skillnad i hetsighet och temperament. Det är skillnad på en motvilja som haft några år på sig att mogna jämfört med en som ruvats i decennier. Inte bättre eller sämre men olika.

Rollerna har namn som enbart består av en bokstav, som A, C, P. Ingen könsmarkering, ingen åldersmarkering. Rollerna är därmed öppna för ensemblen att fylla dem med sin egen tolkning och sig själva.

– Vi måste se varandra som människor, individer, manar Per-Olof Engström.
– Bejaka olikheter och lära av varandra, tillägger Elin Rödin.

– Det finns hopp och vilja till försoning. Det tror jag vi behöver i dag, avlutar Frida Nyström.

Premiär på fredag – och på lördag.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TREDJE KAMMAREN, TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

12 – 27 maj 2017
Stormarna
av Anna Nygren
Regi & Koreografi: Frida Nyström
Prod: Kvartersteatern

SKÅDESPELARE/DANSARE
Torsdagar & Lördagar: Ellen Söderström, Elin Rödin,
Emelie Karlsson, Kajsa Rydén, Adrian Stenström,
Sonjah Hasselqvist, Emma Friberg, Therese Erlandsson,
Tove Lennartsson, Maia Lee Lind, Agata Evner

Fredagar & Söndagar: Åke Lindgren, Gunnar Stafstedt,
Per-Olof Engström, Lovisa Lundholm, Mons Gregemark,
Lisa Lambot, Emma Friberg, Therese Erlandsson,
Tove Lennartsson, Maia Lee Lind, Agata Evner

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida Facebook FB-evenemang
Kvartersteatern utvecklar på alla fronter reportage Kultursidan.nu 22/8 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.