• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Glänsande minnen av Milan Vobruba

Milan Vobruba
Iriserande. Ljus och färger skimrar i Milan Vobrubas glas i aleppoteknik.

 

Sorgen är för de levande

 

Döden kom emellan. Glaskonstnären Milan Vobruba planerade en retrospektiv utställning på Galleri Sander på NP33. Det blev en Minnesutställning, som sprakar av liv i det galleri med väggar av glas som bär Chamberts namn.

Sorgen är för de levande. Den hittas därför i Vittra, fotografen Svante Sjöstedts nära studier av bedagade begravningsblommor. Han ställer ut i fotogalleriet längre in i NP33.

 

Svante Sjöstedt – Vittra
Snön föll. Kristallerna skylde rosorna som ett lätt bårtäcke.

 

Vittra – Svante Sjöstedt

 

Hantverksskickligheten lyser genom norrköpingsfotografen Svante Sjöstedts bilder. Blommors kronblad och ståndare, stjälkar med blad. Snökristaller som just fallit som ett extra bårtäcke.

Utställningen är resultatet av ett års besök till utläggningsplatser för begravningsblommor. Av en händelse hade Svante Sjöstedt fångats av skönheten hos några mer bedagade blommor. Så Vittra – vad kan passa bättre än att fånga det begynnande förfallet i just begravningsbuketter? Fallna rosor, knäckta nejlikor, ett bleknat blad, ståndaktiga ståndare till slokande tulpankronor.

Vanitas-motivet har länge funnits i konsten, påminnelsen om livets förgänglighet och dödens evighet. Oftast som stilleben eller som ett tillägg vid porträtt, en huvudskalle är inte ovanlig.

Här är det dock fråga om tajta blomsterporträtt utan tillstymmelse till stillebenets luft eller spår av privata hälsningar. Bildernas skärpa och upplösning är en njutning. För att inte tala om motivens komposition.

Svante Sjöstedt kan sina saker, trots att en av de regler han ställt upp för sig inför projektet innebär lätt och enkel kamera. I stället har han tålmodigt väntat in sina motiv, stillheten ska inte förleda oss att tro att det inte krävs ett öga för urval.

 

Milan Vobruba på Galleri Sander
Till minne. Milan Vobruba planerade själv sin utställning på Galleri Sander på NP33.

 

Minnesutställning – Milan Vobruba

 

Han skulle blicka tillbaka på sitt verk och finna att det varit gott. Utställningen var bestämd sedan länge, men livet räckte inte fram till vernissagen. Milan Vobrubas hjärta stannade den första augusti, han blev 81 år. Det blev en minnesutställning i stället.

Skålar och skulpturer, lek med glasteknikens möjligheter. Rent glas, färgat glas, underfång och överfång. Och förstås hans egen aleppoteknik.

Enligt sonen Hansi Falc Vobruba, också han konstnär, vill varje glaskonstnär med självaktning lägga till sitt eget till traditionen – och håller hårt i sin hemlighet. Milan Vobrubas ”aleppo”-teknik var hans bidrag, bubbligt brusande färgkaskader alternativt en variant i återhållsamt vitt.

 

Milan Vobruba – Nygifta
Nygifta. Objekt i allehanda glastekniker.

 

Pragvåren blev till höst. Konstnärsparet Milan och Milada Vobruba lämnade Tjeckoslovakien 1968. I Lenoras glasbruk som specialiserat sig på den traditionella böhmiska kristallen, som gjord för tunga kristallkronor, hade Milan Vobruba arbetat som formgivare och teknolog. Hustrun Milada, även hon konstnär, kommer dessutom från en släkt som blåst glas i många generationer.

Familjen kom så småningom att slå sig ner i Gusum där Glashyttan blev ett begrepp. Milan Vobruba har skapat stora offentliga konstverk i Sverige och i Europa. Många verk i mindre format har funnit vägen till privata hem.

Efter murens fall öppnades vägarna tillbaka till det forna öst. Milan Vobruba blev mycket aktiv, höll kurser och deltog i seminarier. Han blev konstnärlig ledare för en internationell tysk glasutställning i biennalt format.

 

Milan Vobruba – vita figuriner
Figurinfamilj. Här samsas vit Aleppo-teknik med klarglas och svart överfång. Serien är från 2013, troligen med sonen Hansi Vobruba som glasblåsare.

 

Milan Vobruba ville med utställningen på Galleri Sander blicka tillbaka på sitt verk. Uppdraget att lägga sista handen vid utställning och urval blev dock hustrun Miladas och sonen Hansis. Den är välkomponerad som helhet, med inslag av små färgstämda grupper, gärna tillsammans med akvareller med flödiga landskap, stämningar.

Med all önskvärd tydlighet visar utställningen på rörelsen i glaskonstnärens arbete under de två senaste decennierna. Motiven i skulpturerna leker gärna med centraleuropeisk folklore men Milan Vobruba har gått vidare i sin tolkning. Ibland berör han transformationer och möjligheter mellan det manliga och det kvinnliga.

En stor målning av en glasblåsare hyllar glashyttans hantverkare. Deras yrkeskunskap krävs för att resultatet ska bli gott.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

MILAN VOBRUBA MINNESUTSTÄLLNING – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SVANTE SJÖSTEDT ­ – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI SANDER / NP33 Norrköping

3 september – 1 oktober 2016
Minnesutställning – Milan Vobruba

Glas, akvareller, måleri

3 – 17 september 2016
Vittra
Svante Sjöstedt
Fotografi

LÄNKAR
Milan Vobruba / Glashyttan i Gusum hemsida
Galleri Sander / NP33 hemsida Facebook

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.