• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Carina Burman ger Ellen Rydelius nytt liv

Carina Burman, Mats Granberg
Ett orättvist öde. Mats Granberg vill lyfta fram Ellen Rydelius i födelsestaden. Carina Burman har fördjupat sig i ämnet och berättade om Ellen Rydelius, Rom och litteraturen vid onsdagens författarmöte på Norrköpings stadsbibliotek.

 

Rombesöket fick en extra dimension

 

Carina Burmans senaste bok Vi romantiska resenärer är delvis en resebok, men den är lika mycket en hyllning till en annan författare, en kvinnlig författare som skrev just reseböcker. Ellen Rydelius föddes i Norrköping 1885. Hon var journalist, översättare och författare. Hon var pionjär. Och hon hade en hel del gemensamt med Carina Burman. Båda växte upp i Norrköping, båda studerade i Uppsala och båda hamnade i Rom.

 

Mats Granberg
Högläsning. Mats Granberg läser både nya och gamla böcker.

 

Vid onsdagskvällens författarsamtal på Norrköpings stadsbibliotek mellan Carina Burman och Norrköpings Tidningars tidigare kulturredaktör Mats Granberg fick åhörarna veta mer om Ellen Rydelius intressanta levnadsöde. Mats Granberg inledde med att berätta om sitt eget första möte med Ellen Rydelius, hur han kommit att förundras över att hon var i det närmaste totalt bortglömd. Vilket orättvist öde! menade Granberg.

Mats Granberg berättar att han gärna vill ha en bok med sig när han ska ut och resa. Inför en resa till Rom hittade han på ett antikvariat den lilla behändiga Rom på 8 dagar skriven av just Ellen Rydelius. Rom-besöket fick en extra dimension när han hade Ellen Rydelius som ciceron.

Efter detta ville Mats Granberg, veta mer om författaren. Stadsbiblioteket hade några böcker av henne undanstoppade i källaren. Han läste vad han kom över, men han kände att han behövde någon att prata med och hade då hört att Carina Burman var expert på området. Kontakt etablerades och samtal följde om ett intressant och spännande kvinnoöde.

– Jag vet knappt hur det kom sig att jag blev intresserad av Ellen Rydelius, säger Carina Burman. Kanske var det för hennes intresse för Rom, kanske var det för hennes intresse för exilryssar. Kanske var det för att hon skrev reseböcker då, som var användbara än i dag. Eller kanske var det för att hon bröt ny mark, gjorde saker som var omöjliga och visade sig själv och hela världen att det faktiskt var möjligt.

Ellen Rydelius skrev cirka 20 guideböcker. Flera av dem är omtryckta flera gånger. När hon började var det ingen som var riktigt intresserad – en guidebok hade inget litterärt värde. Men med Rydelius böcker vaknade intresset. Hon var nytänkande i sättet att skriva. Hon skrev både om det gamla, men också om det nya. Hon såg läsaren som en person, som hon kunde ta vid handen och peka och visa för. Hon menade att resenären skulle beblanda sig med ortsbefolkningen.

 

Carina Burman
Också från Norrköping. Carina Burman arbetar som forskare och författare. Rom blev en viktig ort för henne redan innan hon fördjupade sig i föregångaren.

 

Upptakten till Carina Burmans nu aktuella bok Vi romantiska resenärer med Ellen Rydelius var ett forskningsprojekt. Forskare guidade varandra i olika städer med hjälp av guideböcker. Carina Burman hade då bott i Italien en längre tid och guidade sina kollegorna i Rom. Det hela utmynnade i en vetenskaplig uppsats som alltså ledde vidare för Carina Burmans del.

I Vi romantiska resenärer… tar Carina Burman Ellen Rydelius vid handen och följer så detaljerat som möjligt författarens resebok Rom på 8 dagar.

Jag åt inte på alla restauranger som finns med i boken och jag åkte inte hästdroska, för det finns inte så många hästdroskor i Rom i dag. Staden har naturligtvis förändrats sedan den senaste upplagan kom ut, städer har ju en tendens att göra det. Men jag gick och gick. Jag hade inte bråttom. Och det visade sig att boken håller än i dag. Trots förändringarna.

Vi har fått en glimt av ett intressant och spännande levnadsöde. Mats Granberg menar att Ellen Rydelius bör räddas ur glömskan och uppmärksammas av sin hemstad. Han får medhåll ur publiken.

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Lena Ljungars

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

31 augusti 2016
Vi romantiska resenärer

Författarmöte: Mats Granberg samtalar med Carina Burman om Ellen Rydelius

LÄNKAR
Ellen Rydelius info
Carina Burman Wikipedia
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook

Bookmark the permalink.

One Response to Carina Burman ger Ellen Rydelius nytt liv

  1. Pingback: I spännande kvinnors spår i Norrköping – KULTURSIDAN.nu