• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Daniel Söderqvists Den utbytbare

Den utbytbare
Den utbytbare. Daniel Söderqvists uppföljare till Nyttig idiot utspelas i El Salvador.

 

Kärleksfull förklaring till ett utsatt folk

 

En kärleksfull förklaring till ett utsatt folk och till en Maria. Norrköpingsförfattaren Daniel Söderqvists uppföljare till Nyttig idiot har titeln Den utbytbare och utspelas i El Salvador. Vid sidan av John Carlsson sökande efter sin försvunne far skildras mediernas hårdnade villkor.

Spänningsromanen Den utbytbare är Daniel Söderqvists andra roman som kretsar kring huvudpersonen John Carlsson. Men till skillnad från första romanen Nyttig idiot, som utspelar sig i Norrköping, så sker dramat i Den utbytbare i El Salvador.

Författaren har en del gemensamt med sin huvudperson eftersom de båda är vana att röra sig i mediavärlden och båda har anknytning till Norrköping och El Salvador. Romanens John bor och verkar i Norrköping som journalist och har en pappa från El Salvador. Daniel Söderqvist har också verkat i Norrköping och har varit journalist i El Salvador.

 

Daniel Söderqvist
Signerar. Daniel Söderqvist arbetar hårt med att marknadsföra sina böcker.

 

Redan i den första boken om John Carlsson får vi veta att hans biologiska far hör av sig från El Salvador och att John funderar på att resa dit för att träffa honom. Författaren har nämligen som vana (det får man väl säga efter två gånger) att låta nästkommande boks två första kapitel avsluta romanen.

När fadern tar kontakt har John dittills levt sitt liv i tron att han var död, så känslorna inom honom är blandade när han ger sig iväg. Värre blir det då han kommer fram. Pappan möter honom inte på flygplatsen. Han är försvunnen. I stället är det hans halvbröder som välkomnar honom. John får träffa sin släkt och han märker att ingen tycks vara särskilt orolig över faderns frånvaro. Någon förklarar att hans pappa brukar försvinna ibland. Det visar sig att han är gerillasoldat.

John, som är journalist, ska göra en dokumentärfilm om vattensituationen i landet. I samband med det jobbet lär han känna Maria, som har många kontakter och som förstår landet på ett sätt som den, ibland, naive John inte gör. Hon är den enda som aldrig ljuger för honom. Hon fungerar nästan som en skyddsängel men deras relation är också romantisk.

John blir mer och mer indragen i skeenden som han inte har kontroll över eller kunskap om. El Salvadors blodiga historia ligger och lurar även i nuet.

Daniel Söderqvist är mycket kunnig när det gäller El Salvadors historia och politik. Han står på den lilla människans sida. Jag läste beskrivningarna om läget i El Salvador nästan som en predikan om den lilla människans värde. I alla fall som en kärleksfull förklaring till ett utsatt folk.

Kvinnorna i berättelsen är vördnadsfullt tecknade. Männen kan vara lite sliriga i karaktären, en del tecknas rentav som monster. Därför undrar jag över namnet Maria. Mitt intryck av henne i berättelsen motsätter sig inte samhörighet med den i katolska världen så dyrkade heliga Maria, trots den brutala miljö som ”vår” Maria lever i. ”Vår” Maria ger dock ett mer handlingskraftigt intryck.

Föregående boks titel Nyttig idiot är ett begrepp inom mediavärlden som handlar om att en journalist går någon annans ärende utan att själv förstå det. Titeln Den utbytbare är mer svårtolkad men jag tänker på en viss expresident i boken som på många sätt och i flera situationer är och har varit utbytbar. Dessutom tänker jag på alla människor i El Salvador som i landets blodiga historia, genom sin död, har fått bytas ut mot andra. Även en journalist från Tyskland dödas och vår huvudperson får ta stafettpinnen. Alla tycks vara utbytbara.

Liksom i första boken spelar media en stor roll. Det krävs taktik för att få ut nyheter och de kan sopas under mattan i ett nafs. Det ryms bara en stor nyhet åt gången. Sker en tsunami eller ett terrordåd samtidigt som du publicerar din nyhet så kan du glömma ditt scoop.

I ett mindre perspektiv återspeglas det lokala nyhetsarbetets allt mer tynande tillvaro. John förstår att han kommer att bli uppsagd från sin redaktion, som blivit avpolletterad (såsom ofta skett i verklighetens Sverige under de senaste två åren).

Den utbytbare är en självsäker bok. Författarens första roman togs emot väl men här visar han var skåpet ska stå. Borta är alla slarviga stavfel och det har kommit en tyngd och självklarhet till den här boken.

Rent författarmässigt har hantverket utvecklats och det resulterar i att man upplever boken som mer självklar än den första. De två sista kapitlen är tredje bokens två första. Där får vi möta Samir. Jag väntar med spänning på att få träffa honom!

© Text: Carina Johansson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

SPÄNNINGSROMAN

Den utbytbare
av Daniel Söderqvist
Eget förlag, 2016

LÄNKAR
Daniel Söderqvist/Ramadelsur Facebook
Rasistmord och normskifte i Nyttig idiot recension Kultursidan.nu 7/9 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.