• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Täcknamn Shakespeare på Antikvariatet

Helena Brodin
Satsar på Oxford. Skådespelerskan Helena Brodin har forskat i frågan om vem som skrev Shakespeares verk.

 

Ett imponerande stycke kulturhistoria

 

Edward de Vere, earl av Oxford, var både bildad och berest. Tänk om det var han som – under en enkel skådespelares pseudonym – skrev Shakespeares pjäser? Teorin har framförts i boken Täcknamn Shakespeare av Helena Brodin och Gösta Friberg.

I torsdags blev ämnet föremål för diskussion vid Antikvariatets första soaré för hösten.

Vi vet mycket om Dante, Goethe och Molière men nästan inget om Shakespeare, som ändå är den störste författaren genom tiderna – de andra bjässarna får ursäkta. Det har i över hundra år hävdats att någon annan måste ha skrivit de stora pjäserna (en simpel skådis, son till en handskmakare, var för obildad för att skriva Hamlet) och det verkar gå lite mode i att framhäva den ene eller den andre. När jag läste litteraturvetenskap var det Francis Bacon, filosofen, som ibland nämndes.

Helena Brodin (skådespelerska), som tillsammans med Gösta Friberg skrivit Täcknamn Shakespeare, menar att det var Edward de Vere, earl of Oxford, som i själva verket skrev pjäserna. Han var adelsman och en gunstling hos drottning Elisabeth.

En del verkar stämma, vissa detaljer i earlens biografi passar in. Men det faktum att han dog 1604 (Shakespeare 1616) gör det ytterst osannolikt att teorin stämmer, flera stora pjäser som Macbeth och Stormen skrevs efter hans död.

Hon menar också att det faktum att Shakespeare skrev sitt namn på sex olika sätt (exempelvis Shakespere) skulle diskvalificera honom (han ”kunde inte ens stava till sitt eget namn”). Men då tänker hon inte på att det var vanligt på den tiden, ett namn var inte lika ”absolut” som idag.

Upphovsrätt fanns inte heller utan man lånade friskt från varandra, något som också använts mot Shakespeare. Högst troligen hade Shakespeare hjälp, till exempel från andra i teatersällskapet, när han skrev men det verkar väldigt osannolikt att just earlen av Oxford (eller Bacon) var den ”verklige” upphovsmannen.

Författarna bjuder dock på ett imponerande stycke kulturhistoria. Det var intressant att höra om Edward de Veres italienska resor och intrigerna vid Elisabeths hov. Helena Brodin, kusin till Christina Schollin, är skicklig på one-liners och uppenbarligen engagerad och bildad.

Shakespearefrågan kommer väl troligen aldrig att lösas. Bland teaterfolk är ofta uppfattningen att det inte spelar så stor roll vem som skrev pjäserna. Det gör det förstås, kanske kommer det någon gång fram ”hard evidence” som kan avgöra frågan, även om det är mindre troligt.

Samuel Edvardsson, gitarrist, bjöd på fin musik av Shakespeares samtida, bland andra William Byrd.

© Text och foto: Lars Henriksson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ANTIKVARIATET Norrköping

8 september 2016
Täcknamn Shakespeare
Edward de Vere

Helena Brodin
Musik: Samuel Edvardsson, gitarr
Arr: Föreningen Antikvariatets vänner, Kultur & Fritid, Folkuniversitetet

LÄNKAR
Täcknamn Shakespeare förlagsinfo
Ahbourne portrait Wikipedia
Shakespeare Wikipedia
Alternativa Shakespeare Wikipedia
Antikvariatet i Norrköping Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.