• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

La Cage aux Folles en riktig familjemusikal

La Cage aux Folles
La Cage aux Folles. Marie Dindon häpnar över hur hennes man begapat sig i artisten Zaza. Musikalen spelas i Norrköping i höst och flyttar över till Linköping efter årsskiftet.

 

”Det ’normala’ kan vara ett helvete”

 

Livsviktigt. Normalt. Familjedrama. Åter spelas Broadwaymusikalen La Cage aux Folles på Östgötateaterns scen. I rampljuset står Richard Carlsohn i rollen som transvestiten Albin/Zaza. I skuggan står den hunsade politikerhustrun Marie Dindon.

La Cage aux Folles hade premiär på Broadway 1983. Tre år senare gjorde den succé i Malmö med Jan Malmsjö i huvudrollen. Ytterligare några år senare, i början av 1990-talet, var det dags för Östgötateaterns uppsättning med Jörgen Mulligan och Christian Zell i rollerna som nattklubbsägarna Albin och Georges. I publiken satt en ung Mattias Carlsson.

På lördag har hans uppsättning av La Cage aux Folles premiär igen på Stora teatern i Norrköping. För att det nu finns rätt skådespelare till de ledande rollerna menar teaterchefen Johan Celander och nämner Richard Carlsohn (Albin/Zaza) och Pontus Plænge (Georges) först av alla.

– Livsviktig, säger regissören Mattias Carlsson nu om upplevelsen i ungdomen. Den var livsviktig för mig och kommer alltid att vara. Med tanke på hur Europa ser ut nu är det en föreställning i tiden.

 

La Cage aux Folles
Vår bästa tid är nu. Jacqueline (Petra Nielsen) och Zaza (Richard Carlsohn) sätter fart på showen tillsammans.

 

Den församlade presskåren får se en central scen, lite typ extra allt, där sakerna ställs på sin spets. Det unga kärleksparet Anne och Jean-Michel sammanför sina föräldrar, politikerparet och nattklubbsägarna, för första gången.

Sällskapet går till lyxrestaurangen Chez Jacqelines, en tjusig dröm i art déco, som jugend kallades i Frankrike, och som scenografen Magnus Möllerstedt målar upp inspirerad av franske konstnären Raoul Dufy. I en annan scen, vid strandpromenaden i Saint Tropez där händelserna utspelas, ska inspirationen märkas ändå tydligare menar Möllerstedt.

Värdinnan Jacqueline lockar Zaza att sjunga, rentav att dansa. Det blir hullabaloo i lokalen, Broadwayshow uppstår. Sent omsider tinar den ultrakonservative Edouard Dindon upp, rentav blir het på gröten. Tills han inser att han tjusats av en man. Kraschlandning.

– Det är skitsvårt. Man ska hantera både allvaret och showen i pjäsen, understryker regissören Mattias Carlsson.

Edouard Dindon spelas av Sven Angleflod medan hustrun Marie Dindon gestaltas av Liselott Lindeborg. Ska vi förstå dem som ”normala”, måhända med lite olika grader av konservatism?

– Det ”normala” äktenskapet kan vara ett helvete. Vad är normalt, den frågan kan vi bidra med, framhåller Liselott Lindeborg.

Hon blir glad när jag säger att jag blev starkt berörd av den förtryckta politikerhustruns försök att sjunga med i Jan Malmsjös gamla örhänge Vår bästa tid är nu.

– Så att det inte bara är komiskt, tillägger hon om sin falsksång.

 

La Cage aux Folles
Välkommen i familjen. Anne Dindon (Sara Ollinen) uppvaktas med en ros. Till vänster fästmannen Jean-Michel (Razmus Nyström).

 

Sven Angleflods rollfigur är knappast tacksam att spela. Han framstår som förloraren på scenen, men förebilderna tycks just nu vinna framgång på många håll i världen. De som har åsikter om andra och försöker vinna på det, men är blinda för hur de själva agerar.

– Den där oförmågan att spegla sig själv, reflektionen får sällan plats, säger Sven Angleflod som lyfter fram att där finns både ett aktivt och ett passivt motstånd mot allt som är udda i Sverige.

– Vi ska inte tro att vi är så jävla frigjorda. Där finns en rädsla för att sticka ut, de som går i gamla hjulspår ser det nya som ett hot.

– Men det största hotet är det som florerar inom hemmets fyra väggar – ”jag får säga vad jag vill i mitt eget hem”. Om man kunde komma åt det… det krävs utbildning, utbildning och åter utbildning!

Den pedagogiska musikalen La Cage aux Folles spelas hela hösten på Stora teatern i Norrköping. I vår flyttar den över till Stora teatern i Linköping.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STORA TEATERN Norrköping

1 oktober – 10 december 2016

STORA TEATERN LINKÖPING

13 januari – 25 mars 2017

La Cage aux Folles
Musikal
av Harvey Fierstein
Musik och sångtexter: Jerry Herman
Översättning: Bo Hermansson
Översättning sångtexter: Ture Rangström
Regi och koreografi: Mattias Carlsson
Scenografi: Magnus Möllerstedt
Kostym: CåreJaani Enderud
Musikaliskt ansvarig: Hans Einar Apelland
Biträdande koreograf: Kirsty Mcdonald
Mask- och perukdesign: Lena Stranger Weinar
Ljusdesign: Håkan Jansson
Ljuddesign: Björn Andersson
Prod: Östgötateatern

MEDVERKANDE
Pontus Plænge, Richard Carlsohn, Razmus Nyström
Martin Waerme
Sven Angleflod, Liselott Lindeborg, Sara Ollinen
Petra Nielsen
Patrik Voight, Therése Angleflod
Joacim Hedman, Emil Schillén, Michael Westlund
Daniel Mauricio, Rasmus Malm, Kajsa Berg, Julia Nelson
Claës Weinar (inhopp)

LÄNKAR
La Cage aux Folles Wikipedia
Östgötateatern hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.