• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hardes Big Band spelade med 2 x Frank (recension)

Hardes Big Band
Flitig. Saxofonisten Johan Söderkvist har solopartier i var och varannan låt.

 

”Man följde dem från folkpark till folkpark”

 

De gillar Count Basie. Och Frank Sinatra. Hardes Big Band från Linköping, legendarer från folkparkernas tid, fyllde Crescendo i onsdags kväll. Minnen väcktes när gästartisterna Jacob Huddén och Peter Trygg, lokala segrare i förra årets Sinatratävling, sjöng gyllene hits.

Det är trångt och kändistätt i Crescendos lokaler denna afton. Jag ser såväl skådespelare som dansare och musiker i publikhavet. Det är ett förväntansfullt sorl i lokalen. Jag hör i bänkraderna att många delar minnen från danskvällar, då de dansat till just Hardes Big Band.

– Man följde dem från folkpark till folkpark. Vad roligt det var! I dag finns det ju knappast några folkparker kvar, men tänk så roligt att Hardes finns kvar.

Hardes Big Band kommer från Linköping. De är legendarer inom storbandsjazz och var mycket populära på dansevenemang runt om i hela landet, först under namnet Arne Hardes Orkester, när folkparkerna ännu existerade. Sättningen består av 4 trumpeter, 4 tromboner, 5 saxofoner och på detta ett komp med piano, trummor, gitarr och kontrabas.

 

Peter Trygg
Frankie Boy nr 1. Peter Trygg, Linköpingsvinnaren i förra årets Sinatratävling, sjöng om nattfrämlingar och flygturer.

 

När bandet är på plats inleder de med Jumpin with som har blivit något av en signatur för storbandet. Låten innehåller den där klassiska Count Basie-avslutningen. Ni vet säkert vad jag menar!

– Har ni förstått att vi gillar Count Basie? En retorisk ställs ut i publikhavet.

Kvällens repertoar består mest av Count Basie-låtar varvat med sånger ur Frank Sinatras välkända låtskatt. För de senare har bandet tagit hjälp av två gästartister, inga mindre än Norrköpings och Linköpings segrare i den Sinatratävling som förra året hölls i samband med att Frank Sinatra då skulle ha fyllt 100 år. De heter Jacob Huddén (Norrköping) och Peter Trygg (Linköping). ”Fast”, viskar han mot publiken, ”jag är från Norrköping jag också”.

Ett rejält tryck är det i Sinatraklassikern Come Fly with me som Peter Trygg sjunger. Han får också ögonen att glittra på damerna i publiken när han sjunger Strangers in the night.

Min personliga favorit denna afton blir Jacob Huddéns sång i The Lady is a tramp. Detta tycker jag är kvällens klart bästa! Jag gillar också stycket som är hämtat ur Paraplyerna i Cherbourg och den därpå följande klassikern Stardust. Det låter precis som om det blev dimma efter regnskuren. Härligt när bilder målas upp framför ögonen!

 

Jacob Huddén
Frankie Boy nr 2. Norrköpingsvinnaren Jacob Huddén avslöjade luffardamen inom sig med stjärnstoft på paraplyet.

 

Det blir inga frysögonblick denna kväll. Kanske beror det på att bandet, trots att de skämtar och skojar mycket med varandra, inte ser ut att ha riktigt kul. De ser ut som det gör en vanlig dag på jobbet bara. Detta trots att de hyllar såväl Norrköping som musikstad, Crescendo som spellokal och den jazzintresserade publiken.

Kvällens kraftigaste applåd kommer dock när bandet spelar One o’clock jump. Det är ett så härligt tryck i den låten och vi bjuds dessutom på ett fantastiskt trombonsolo av den ”ordinarie vikarien, Torvald från Åby”och ett härligt saxofonsolo av Johan Söderqvist. Den sistnämnde har mycket att göra denna afton då han har solopartier i var och varannan låt.

Stort jubel blir det också vid presentationen av bandets äldste och bandets yngste medlem. Åldermannen är gitarristen Sune Petterson, 81 år, som har varit med i Hardes Big Band sedan 1946. Den yngste är Patrik Wedlin, 20 år, som spelar bas och blir presenterad som musikaliskt underbarn.

När Hardes Big Band tackar för sig med Peter Tryggs underbara imitation av Satchmo och Mac the knife visar publiken klart att den gärna vill ha mer.

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CRESCENDO Norrköping

12 oktober 2016
Hardes Big Band

Storbandsjazz och Frank Sinatra-klassiker
Gästartister: Peter Trygg och Jacob Huddén

Repris med Hardes och gästartisterna på Crescendo, 25/1 2017

LÄNKAR
Hardes Big Band hemsida Facebook
Crescendo hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.