• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

SPEGLA – tre dagar om och med fotografi

Eva och Jenny
Fotografi är värt en egen festival. Tyckte fotografen Eva Lindblad och drog igång en fotofestival tillsammans med vännen och kollegan Jenny Lindberg. Mycket händer på NP33 i helgen.

 

”Norrköping är en fotogenique stad”

 

”Norrköping är en fantastisk och fotogenique stad.” Efter att ha bott här under de tre senaste åren drog fotografen Eva Lindblad igång en festival med och om fotografi. Fredag. Lördag. Söndag. I en triangel mellan NP33, Arbetets museum och Konstmuseet.

NP33 är högkvarteret. Uppe i den stora vackra hallen med alla träbjälkarna träffar jag Eva Lindblad, Jenny Lindberg och Gunilla Lundström. Jenny och Gunilla pekar på Eva Lindblad – det här är hennes idé.

– Jag har bott i tre år i Norrköping och upptäckt att det är en fantastisk och fotogenique stad, förklarar hon som sökt upp lite udda platser för porträttfotografi som är hennes specialitet.

SPEGLA, som utspelas i en triangel vars spetsar är NP33, Arbetets museum och Konstmuseet, vänder sig både till fotografer och en foto- och konstintresserad publik. Under tre intensiva dagar bjuds på utställningar med tunga namn som Pieter ten Hoopen, Johan Bergmark och Lu Kowski. Inte minst på NP33 som ställt sig till förfogande för de tacksamma arrangörerna.

Men här är också stort utrymme för andra fotografer, långt bortifrån och nära. Fler lokala arrangörer har nämligen hoppat på arrangemanget.

 

Creeping in Circles
Tjuvstart. Creeping in Circles av Nils Olof Hedenskog och Joakim Brolin invigdes redan förra veckan på NP33.

 

De många föreläsningarna är ännu än sida av SPEGLA. Med den tekniska utvecklingen har förändringar följt. Vi kan föreviga helt nya motiv från makrokosmos till mikrokosmos. Bilder sprids blixtsnabbt över världen, blir virala och påverkar.

– Jag vill få ut samtalet om fotografi ut i landet! säger Eva Lindblad och exemplifierar: Vad innebär det när medierna dra ner på fotograferna – tappar de sin trovärdighet då? Eller jakten på det perfekta? Vi har en föreläsning och workshop om ungas verklighet och hur OhSnap! Sweden bemöter skönhetsidealen och stereotypa könsroller – Felicia Margineanu är bara 23 år och jättebra.

Gunilla Lundström, som ställer ut på nya Comfort Hotel (gästerna blev jätteengagerade), ska tala om att använda bilder i storytelling för varumäkesuppbyggnad.

 

Alison de Mars
Skilda världar. Alison De Mars ”Sink| Swim”.

 

En snabbtitt på utställarna på NP33 är alltså bara början. De fyller varje vrå av NP33, stora salen likväl som de smala gallerierna bakom.

Kanske reportagefotografen Pieter ten Hoopen är den mest namnkunniga. Här visar han bildsviten ”Hungry Horse”, porträtt av ett samhälle i den amerikanska delstaten Montana. Stämningen platsar i Twin Peaks, tiden tycks stå still. Med arbetslöshetens försvunna ekonomi har utvecklingen gått i stå. Jag tänker att det är sådana här platser där presidentvalet avgörs – om nu invånarna bryr sig om att registrera sig för att rösta.

Övergivet, åtminstone för dagen, är badhuset i Alison De Mars ”Sink| Swim”. Ljuset orkar knappt in genom det futuristiska badets stora fönster. Under ytan finns märkliga rörelser i dunklet.

Nils Olof Hedenskogs och Joakim Brolins ”Creeping in Cirkles” öppnade redan för en vecka sedan. Cirklar tecknade i starka färger hänger i NP33:s största utställningshall. Färgerna visar sig vara ljus, fotokonstnärerna och vänner har krupit i cirklar med färgade pannlampor på ett golv. De har fotograferats uppifrån. De måste ha krupit en lång natt, på några bilder tillåts arbetshandskar sticka fram. På en annan bild vilar de på golvet. Alla delar av processen har fångats på bild. Krypare, cirklar i olika färger och ett vindlande virrvar. Dessutom finns småcirklar infällda i en flera meter lång bänk, som rapport från work in progress.

 

Rikard Österlund
Svart och vitt. Rikard Österlunds bilder är speciella.

 

Mest griper mig Rikard Österlund och Lu Kowski. Österlund är en norrköpingsbo i förskingringen, han har gjort lycka som reklamfotograf i London. Utställningen ”Self Portraits & Other Scenes” är allt utom att sträva efter det perfekta.

De bilder han visar här är i svartvitt med starka kontraster, en kvinna som bär ett vitklätt barn mot dörröppningen, en hästs manke med en ljus och en mörk sida. Där märks en öppenhet för ögonblickets infall, nakna porträtt. Han lyckas fotografera skräp och göra det intressant utan att estetisera det. Hans bildspråk är oerhört välgörande.

Dessutom visar han en serie unika våtplåtsbilder, en mycket speciell teknik, däribland ett självporträtt.

Lu Kowski kommer människor nära, hudnära. ”Melancholia” fotograferar hon fragment av vad det är att vara människa. Det kan vara ett ovanligt perspektiv, en suddig rörelse, en människa naturen inte skänkt det ytligt goda.

På bottenvåningen finns Pelle Wichmann och Johan Bergmark. Johan Bergmarks specialitet är regissörer – alltså själva bildmänniskor. I ”Director’s Cut” har han samlat dem. Imponerande många bildidéer för att göra något som ofta är snabba porträtt, när regissörerna fladdrar förbi under en filmfestival. Händer – dold är två teman som han tycks kunna variera gång på gång.

Wichmann visar bilder från ”Baderskorna” som norrköpingspubliken kunnat se vid tidigare tillfällen, minst en Kulturnatt projicerad på en fasad. Bubbliga kroppar under ytan. På något sätt passar det att de hänger inne i glasgalleriet.

På NP33 kommer även ett bildspel från Nätverket Brudarna att rulla på övre plan.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

NORRKÖPING

14 – 16 oktober 2016
SPEGLA

Fotografi & Bild 2016
Utställningar, föreläsningar, bildspel, film
Arr: Eva Lindblad, Jenny Lindberg, samt lokala fotografer, museer, gallerier

PLATSER
NP33
Arbetets museum (utställningar, föredrag, Dokumentärfotopriset)
Cnema (utställningar, bildspel)
Comfort Hotel (utställning)
Crescendo (föreläsningar, mingel, underhållning
DiakoniCentrum (föreläsning, workshop)
Domino (Foto-Plank för allmänheten)
Et|cetera (utställning)
Galleri Kameleont (utställning)
Norrköpings Konstmuseum (filmvisning, föreläsning)
Tullhuset (utställningar
Kifins:s ateljé (utställning)

 

GALLERI SANDER / NP33 Norrköping

14 – 16 oktober 2016
SPEGLA Fotografi & Bild

Lu Kowski Melancholia
Johan Bergmark
Director’s Cut
Alison De mars
Sink |Swim
Pieter Ten Hoopen 
Hungry Horse
Rickard Österlund 
Self Portraits & Other Scenes
Pelle Wichmann 
Baderskorna

Nätverket Brudarna
I samarbete med Fotografica

8 oktober – 10 december 2016
Creeping in Circles
Fotografi
Nils Olof Hedenskog & Joakim Brolin

LÄNKAR
SPEGLA hemsida Facebook Instagram
Galleri Sander / NP33 hemsida Facebook

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to SPEGLA – tre dagar om och med fotografi

  1. Pingback: Rikard Österlunds fotobok på bibban – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Globala veckor med Child Mothers – KULTURSIDAN.nu