• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Rikard Österlunds fotobok på bibban


Konstnär. Zara är inte bara sin sjukdom. Hon är en kreativ och livsglad person.

 

Vardagsbilder med fibromyalgi

 

NORRKÖPING En kärleksgärning. Fotografen Rikard Österlund gästar hemstaden och Stadsbiblioteket med sin bok Look, I’m wearing all the colours. Vardagsskildringen med fibromyalgi som tredje parten i Rikards och Zaras förhållande har vunnit priser och uppmärksamhet.

Rikard Österlund presenterade sin bok Look, I’m wearing all the colours redan under Speglas fotodagar förra året. Nu är han tillbaka i hemstaden med boken som vunnit priser och uppmärksamhet för sin skildring av vardagsliv med fibromyalgi som tredje parten i Rikards och Zaras förhållande.

Rikard Österlund har bara tänkt bo i England ett par år och utbilda sig i Editorial & Advertising Photography vid universitetet i Rochester. Men så fick han jobb på universitetet efter avslutad utbildning. Och träffade Zara, en konstnär med kreativitet, livsglädje – och fibromyalgi, en sjukdom som inte syns utanpå men som medför smärta och dränerar den drabbade på all energi.

– Jag har fotograferat vår vardag sedan vi träffades. Många fotar högtider och fester men jag är mer intresserad av vardagen. Bilderna i boken är tagna under 13 års tid, från början för att inte glömma bort tillfällen och möten.

 

Rikard Österlund – Look, I’m wearing all the colours
Rikard Österlund med fotoboken Look, I’m wearing all the colours.

 

För fyra fem år sedan kom tanken att göra ett urval till en fotobok. Zara stöttade idén, att dela med sig av erfarenheten av livet med sjukdomen, ge en helhetsbild.

– Sjukdomen är inte livet. Hon kör på med vänner och projekt. Sedan kommer hon hem och då kan energi gå ur. Sjukdomen är som en tredje person i vårt förhållande.

Det gäller att fånga ögonblicket. Hemma hos en fotograf finns alltid en kamera till hands, som mobilkameran, en kompaktkamera, en superproffskamera på 50 megapixlar och en gammal analog systemkamera.

Rikard Österlund bläddrar fram sin favoritbild. Zara i baddräkt och med snorkel. De semestrade på Sardinien och hon hade just snorklat för första gången och var så stolt.

– Det var helt magiskt, minns Rikard.

Boken är utgiven på eget förlag med hjälp av crowdfunding. 200 personer, i England, Europa, USA, Kanada, Japan och Ghana stöttade projektet genom förbeställningar.

– Det var en fantastisk blandning av fotointresserade och sådana med koppling till berättelsen, säger Rikard Österlund.

Titeln är Zaras – ett uttryck hon ofta använder när hon klär upp sig en bra dag. Det är hennes handstil på bokens omslag.

Med Look, I’m wearing all the colours som nyckel har Rikard öppnat dörren för djupare samtal med personer som han trott levde ”vanliga” liv med villa, Volvo och vovve.

 

Rikard Österlund – Look, I’m wearing all the colours
Kärleksgärning. Rikard och Zara delar med sig av liv och vardag.

 

Någon vecka efter att fotoboken kommit från tryckeriet hösten 2018 presenterade Rikard Österlund den redan under Speglas fotodagar här i Norrköping Sedan dess har boken seglat upp på topplistor och dessutom tagits ut som vinnare vid Belfast Photo Festival där den ska ställas ut.

Men först presenterar han den i Mellanrummet på Stadsbiblioteket på lördag.

– Det blir speciellt. Jag hängde mycket på Stadsbiblioteket som tonåring.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Boy Svedberg och Rikard Österlund

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Rikard Österlund

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

4 maj 2019 kl 13
Rikard Österlund
Look, I’m wearing all the colours
Fotobok

LÄNKAR
Rikard Österlund hemsida
Editorial & Advertising Photography på UCA, Rochester hemsida
Fibromyalgiförbundet hemsida
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook

SPEGLA – tre dagar om och med fotografi reportage Kultursidan.nu 13/10 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.