• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nycirkus med SON för mellanstadieelever (recension)

Vibrationer i luften, SON m fl
Akrobatik. Några små trix innan barnen från Norrköpings ungdomscirkus klättrade upp i ringarna.

 

Fantasieggande i samklang med musiken

 

”Vilken tur att ni gick vilse!” Ja, för utan Lisa, Monna och Celeste hade cirkuskonserten i De Geerhallen inte blivit hälften så bra. Det första större samarbetet inom Scenkonstbolaget, skolkonserten Vibrationer i luften, visar att SON och Östgötateatern har hittat rätt. Och på stora möjligheter för framtiden.

Skolkonserterna med Norrköpings symfoniorkester brukar vara härliga tillställningar, men tryggt förutsägbara. Vibrationer i luften är fantastisk, fantasieggande och fylld av överraskningar, i samklang med musiken. Tuffast är ändå att den producerats inom huset, dubbelhuset Norrköpings symfoniorkester och Östgötateatern som nu är två konstnärliga institutioner inom den nya Scenkonstbolaget.

– Cirkus är så visuellt, teater intellektuellt och musik så emotionellt. När de förenas är det det bästa som finns, säger Pia Kronqvist, Scenkonstbolagets VD, som är på plats vid premiären på onsdagsmorgonen och ser skolklass på skolklass fylla De Geerhallen.

 

Tanja Orraryd och Mattias Lindström
Höga krinolindamen och spindelmannen – Tanja Orraryd och Mattias Lindström.

 

Så här tidigt är det mest bara mellanstadieklasser från Norrköping, även om en abonnerad buss parkerat på Gamla torget och släppt av sina unga passagerare. Sammantaget kommer sex föreställningar att fylla De Geerhallen med 800 – 900 elever per gång från onsdag till fredag. De kommer från hela länet, ännu ett resultat av att Scenkontbolagets institutioner har uppdraget att ge kostnadsfria föreställningar för alla elever i Östergötland.

– Hej, jag heter Stig, säger Stina von Sydow. Strålkastaren följer den mustaschprydda musikern som banar sig fram genom publiken. ”Vilken färg har musiken? Grön? Grönt är skönt. Fler färger?”

Ivriga elever lyfter händerna för att ge svar på frågan. Och någonstans berättar Stig, som spelar klockspel, om sin skolgång – Navestadsskolan, De Geergymnasiet, Musikhögskolan och så konservatoriet i Padua – alla viktiga pusselbitar på vägen till musiken. Aha, det börjar här hemma, förstår jag! Och Stig bygger vidare på stämningen med en fin dikt.

Men nu sveper dirigenten David Björkman in i lång svart trollkarlsmantel. Ljuset faller på orkestern och Stig skyndar till sin plats. Kamran Inces stycke Hot, Red, Cold, Vibrant låter som att det kunde ha spelats på Hogwarths skola för trolldom och häxkonst.

Strax kommer en dam i svart krinolin inglidande. Ännu en krinolindam uppenbarar sig, men denna är väldigt hög och spelar fiol.

Det ena oväntade – en spindelman i ljus och i skugga – avlöser det andra. Inte flåshurtigt eller jagande, jämförelsevis bygger föreställningen på en lugn rytm även om inte något inslag är det andra likt. Ljuset är en viktig beståndsdel! Det enda som upprepas är de flygande frackskörten, men de är å andra sidan så snygga att det aldrig stör.

 

Vibrationer i luften
Delaktighet. Kontrabasen transporteras på De Geerhallens hav.

 

De vilsegångna barnen då? ”Aj, aj, plommonpaj”, säger Stig och frågar förgäves ”Finns det lärare från Solgårdsskolan här?”

Till att börja med sitter Lisa, Monna och Celeste lugnt och väntar på scenen medan föreställningen fortsätter, Mattias Lindström excellerar med sin stora ring och möter publikens första jubel.

Den glädjen slås strax av delaktigheten i att med ivriga händer hjälpa till att transportera kontrabasen tvärs över De Geerhallens hav – Stig läser ännu en dikt. Men när musikern ska spela på basen kan en av flickorna inte hålla sig längre utan klättrar upp. Vilken cirkusflicka!

En gungande dirigent och två flygande slagverkare senare (Martin Orraryd har komponerat) är det de unga artisternas från Norrköpings ungdomscirkus tur. Regissören Magali Bancel har här skapat en poetiskt nummer med stor skönhet, som bygger på tre luftakrobater i ringar med eleganta variationer.

Enni Lymi avslutade med hisnande skicklig trapetsakrobatik, inte högt uppe under kupolens tak utan nära skyddsmadrasserna. Vackert, mänskligt och pedagogiskt.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

12 – 14 oktober 2016
Vibrationer i luften

Skolkonsert
Norrköpings symfoniorkester
Östgötateatern
Dirigent: David Björkman
Scenografi och kostym: Magnus Möllerstedt

SOLISTER
Slagverkssolister: Martin Orraryd, Anders Dahlstedt
Violinsolist: Tanja Orraryd
Nycirkusartister: Enni Lymi, Mattias Lindström
Presentatör: Stina von Sydow
Lisa, Monna och Celeste från Norrköpings Ungdomscirkus

PRODUKTIONSTEAM
Regi och koncept: Magali Bancel
Musikaliskt koncept: David Björkman och Ensemble
Dramaturgi: Johan Celander
Texter: Ensemblen, Johan Celander, Gunnar Ekelöf, Lennart Hellsing m fl
Musik: Ince, Ravel, Sjostakovitj, Tjajkovskij, Stravinsky samt Orraryd
Produktionsteam: Kristina Holm Danielsson, Lisa Lindh, Karin Veres, Marie Wahlqvist
Tekniskt team: Joni Lohvansuu, Mats Vallin, Mattias Lindström, Peter Hjelmqvist

LÄNKAR
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook
Norrköpings ungdomscirkus hemsida Facebook
Östgötateatern hemsida Facebook

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Nycirkus med SON för mellanstadieelever (recension)

  1. Pingback: Östgötateaterns nästa cirkusprojekt – KULTURSIDAN.nu