• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tiger Lou pånyttfött i Arbis motljus (recension)

Tiger Lou
Motljus. Tiger Lou inledde sin första turné på sju år på Arbis. Kvällen därpå spelade de i Uppsala. Helgen därpå till Göteborg och Stockholm.

 

Inget publikfriande i onödan

 

Sju år sen sist. Pånyttfödda Tiger Lou gästade Arbis häromveckan. Melankolin är påtaglig men också ett nytt driv. Nästan hälften av låtarna kom från nya plattan, en luftigare ljudbild. Publiken älskade dem.

Sju år efter senaste framträdandet och åtta efter senaste plattan är Tiger Lou tillbaks. Även om de inte formellt hade splittrats så hade de det i praktiken. Även om de är samma band (och har en nysläppt skiva i bagaget) så är förutsättningarna helt annorlunda. Vad som tidigare var en födokrok och ett karriärsmål är nu en hobbyverksamhet. Under frånvaron har bandmedlemmarna skaffat sig både utbildningar och yrken.

Kanske är det därför de blivit så avslappnade att de kan spela med ryggen mot publiken långa stunder. Och studera sina skor. Det är nog därför Arbis scenbelysning är inställd på motljus – mestadels ser vi musikerna som siluetter. Man kan inte tolka det på annat sätt än att de skiter i vad publiken tycker.

 

Tiger Lou
Välfyllt. En koncentrerad stämning på Arbis.

 

Därmed inte sagt att det är dåligt. Tvärtom! Och publiken älskar dem. Arbis är välfyllt denna kväll. Dans kommer inte på frågan, alla blickar är uppmärksamt riktade mot ryggarna på scenen. (Nej, nu var jag elak – oftast är de framåtvända.)

Melankolin är påtaglig. Men så är också sångaren/låtskrivaren/gitarristen/bandledaren Rasmus Kellerman född i Oxelösund – en av Sveriges minsta men mest deprimerande städer. Det känns som om järnverksröken hänger tung och hotfull i fonden. Det gäller att gå under eller ta sig därifrån. Kanske till Kalifornien? Nej, enligt låten får det vänta.

Jag tycker om att den nya skivan The Wound Dresser, som kom för ett par veckor sedan, har en luftigare och öppnare ljudbild. Här har Kellerman för första gången släppt in någon annan i skapelseprocessen, trummisen Pontus Levahn, och det har gett ett nytt driv.

Att bandet inleder konserten med nya You Town är ett tecken på att de själva är nöjda. Faktum är att nästan hälften av kvällens låtar är från nya plattan. Även det ett tecken på att man inte är publikfriande i onödan.

© Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBIS Norrköping

7 oktober 2016
Tiger Lou

Konsert
Arr: Luger

LÅTLISTA
You Town
The Loyal
California Hauling
Coalitions
Leap of Love
Like You Said
Undertow
Homecoming #2
Nixon
Albino Apparel
The War Between Us
Like My Very Own Blood

LÄNKAR
Tiger Lou hemsida Facebook FB-evenemang
Arbis hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.