• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

ScenGalej visar teaterutbudet för skolorna

ScenGalej
På galejan. Skolornas representanter, stora som små, fyllde Hallarna i veckan under ScenGalej, en utbudsdag för musik, dans, teater och lite cirkus. Sonja Ander Slootman och Martin Hermansson jobbade som funktionärer.

 

Växtutrymme finns för gymnasiet

 

Musik, dans, teater och lite cirkus, gärna i kombination. Onsdagens ScenGalej bjöd in förskolor och skolor från hela Östergötland till Hallarna i Norrköping för att se utbudet av nyproducerade föreställningar.

– Det är nytt besöksrekord, 300 personer har anmält sig, säger Martin Hermansson, från Kultur- och fritidskontoret i Norrköping, klädd i röd tröja med ScenGalejs logotyp. Det har ökat från andra kommuner.

De röda tröjorna är flera. Det ska alltid finnas någon att fråga oavsett om frågaren är lärare, elev eller en teatergrupp som vill hitta rätt väg när de ska lyfta in sin scenografi och rekvisita.

Många krafter samverkar för att göra ScenGalej till en givande utbudsdag, Norrköpings och Linköpings kommuner, Riksteatern, Östgötamusiken och Dans i öst.

 

Karolina Nilsson, kultursekreterare, med Daina Grönqvist och Marie Blomqvist, lärare från Söderköping
Spekulanter. Karolina Nilsson, kultursekreterare, med Daina Grönqvist och Marie Blomqvist, lärare från Söderköping.

 

– Jag har med mig lärare från förskola till högstadiet, säger Karolina Nilsson, vikarierande kultursekreterare i Söderköping. Vi har försökt sprida ut oss och se så mycket som möjligt, vi täcker nästan allt.

Söderköpingsgruppen har fått jobba. Utbudet är nämligen stort, schemat sträcker sig över hela dagen med korta pauser för grupperna att byta scenografi. Teater Bråddgatan 34 har 3 salonger – 1:a, 2:a och 3:e kammaren, och släpper även till en repetitionssal. Även Dynamos stora Konsertsal används.

Under ScenGalej visas endast nya produktioner som har haft eller snart ska ha premiär. Sprillans nya Soporna med Musikteater Gulasch, Kanel och Kanin och alla känslorna med Teater Pelikanen och Vad vad var det jag glömde med Teater Fenix är tre lokala grupper som alla nyligen haft premiär med produktioner riktade mot yngre barn. Chopp Event visar Jag – Selma som riktar sig till högstadiet och gymnasiet.

Ung scen öst och Teater Imba är Norrköpingspubliken också van vid. Imba visar Vår version av Skönheten och Odjuret medan Ung scen öst väljer att spela klassrumsföreställningen Komma hem.

Östgötamusiken är ScenGalejs största aktör med flera olika program riktade till olika åldersgrupper. Känner du musiken, Fem myror är fler än…, Alla dessa kompositörer är några. Därutöver bjuds föreställningar av grupper lite längre bort ifrån, främst från Sörmland. Som 4:e teatern, Hedmans teater och Teater Martin Mutter.

Dans kommer ut i skolorna alltmer. Lokala Blauba Danskollektiv visar en trailer på Popup luftslott och Zebra Dans erbjuder Burken. Östgötamusiken ger Hans och Greta tillsammans med Folke Dansteater.

Om dansen numera är etablerad så står nästa scenkonst på tur – nycirkus. Kompani Tofs ger en trailer på Inte nudda golv.

 

Kanel och Kanin och alla känslorna
Föreställning till salu: Kanel och Kanin och alla känslorna.

 

Förutom alla nya föreställningar finns gamla godingar, de får inte spela men kan ändå göra reklam för sig. Teater Papagena har ställt upp en dockhusscenografi i en vältrafikerad korridor, den väcker nyfikenhet.

Petra-Eleonora Näslund och Amanda Frizén från lekforskningsgruppen Caféz har inte tagit med sin utomhusvagn eftersom det blivit för kallt för deras föreställning Gatstenspoesi, men de är här och delar ut sina reklamlappar. Något de inte är ensamma om, det är gott om föreställningsreklam.

– ScenGalej är störst i landet i sitt slag, påpekar Sonja Ander Slootman, också från Norrköpings Kultur- och fritidskontor.

Ändå finns växtutrymme kvar rent schemamässigt sent på eftermiddagen. Det är få produktioner som vänder sig till högstadiet och gymnasiet. Utöver Jag – Selma är där endast ytterligare tre föreställningar.

Med större efterfrågan skulle det finnas fler föreställningar. Men som Karolina Nilsson från Söderköping påpekar ansvarar gymnasieskolorna själva för att anmäla sig.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Anders Kratz

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HALLARNA Norrköping

13 oktober 2016
ScenGalej

Utbudsdag – föreställningar och konserter för barn och unga
Arr: Riksteatern, Norrköpings kommun, Linköpings kommun, Östgötamusiken och Dans i öst

LÄNKAR
ScenGalej info

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.