• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

SPEGLA – Lokala fotografer i Tullhuset

Niclas Sandberg
Laserkors. Niclas Sandberg funderar över hur han ska hänga sina bilder. De röda laserlinjerna är ett hjälpmedel för att få bilderna att hänga med jämn överkant eller underkant.

 

Bilder från Norrköping och hela världen

 

Andningshål. Många yrkesverksamma fotografer fnular på sina egna projekt vid sidan om. Som den årliga familjefotograferingen. Eller vända kameran mot sig själv. Under SPEGLA visar elva fotografer, merparten i Norrköping bilder på Tullhuset.

Det är torsdag eftermiddag och ett dygn kvar till vernissage. Det är stökigt på andra våningen i Tullhuset, låt mig kalla det för en kreativ röra. Hälften av de elva fotografer som ska ställa ut sina bilder finns i huset. Två har fått upp sina bilder på väggarna, ytterligare några har börjat packa upp dem.

SPEGLA – Fotografi & Bild 2016. Tre dagar fyllda av fotografi, en del film och samtal om fotografi. Utställningen Locals är en viktig pusselbit för att visa att bra fotografi finns på hemmaplan. Alla utom en, medarrangören Jenny Lindberg, har stark anknytning till Norrköping.

Fredrik Schlyter, klättraren och naturfotografen visar några hisnande naturbilder. ”Den där är från Mount Everest” säger han om ett stort landskapsfoto där bergskedjan avtecknar sig mot en ljusrandig himmel vars centrum tycks vara en låg ljuspunkt nära horisonten – Polstjärnan som vi i norr ser högt uppe på himlen.

20 minuter öppen kamera förvandlade den kolmörka natthimlen till något liknande dagsljus. Små stjärnor bildar smala vita ränder. Planeter och starkt lysande stjärnor bildar tjocka vita ränder.

Vid sidan av det storartade fyller han en väggstump med bilder på barn vars blickar går rakt genom kameran.

– De tittade på film, jag ställde mig framför tv:n, förklarar han.

 

Susanne Lundbäck
”Älskade Gittan”. Susanne Lundbäcks bilder av en kär släkting är fyllda av vardagens värme och ovärderliga minnen.

 

De röda ljusstrålarna från ett laserkors lyser på Niclas Sandberg och Susanne Lundbäck. Susanne har fått upp sin ”Älskade Gittan”, ett mycket privat fotoprojekt som grundas på analoga bilder från sent 1990-tal. Nära bilder av en äldre släkting.

– De här sidoprojekten måste vi fotografer hålla på med för att hålla passionen vid liv, förklarar Susanne.

Merparten av de fotografer som är yrkesverksamma i Norrköping är reklam- och dokumentärfotografer. Niclas Sandberg känner jag som pressfotograf men här visar han just det här med ”sidoprojekt”.

Under Östgötadagarna ställde han ut bilder i sin loge på Vikbolandet med bonden som sköter sitt lantbruk som det förr som var, innan mjölkrobotarna tog över. Några av de bilderna ska komma upp på väggen, liksom några från familjeprojektet, varje familjemedlem fotograferas en gång per år. Men den där bilden… är det inte Linnea Källström. En titt på hans hemsida och minsann verkar det inte som att Niclas är artistens hovfotograf.

 

Sofia Andersson
Glödande passion. Det och ett bildseende är vad som krävs för att fånga bra bilder. Sofia Andersson fick gå upp tidigt den här morgonen när marken måste hettas upp inför att Stadiums nya lager skulle få betonggolv.

 

– Det är tack vare Peter vi får låna huset, berättar Sofia Andersson. Peter Bodefalk äger Tullhuset och Comfort Hotel genom Spinnhuset AB och är kanske Sofia Anderssons viktigaste kund.

I en hall utanför fotografernas rum ställer Spinnhuset AB ut visioner för Tullhuset men även en del fotografier från genomförda projekt, som Visualiseringscenter C, Spinnrocken med mera. Det är länge sedan Norrköpingsborna fick komma in i Tullhuset så visst intresse borde finnas.

Sofia Anderssons jobb tycks vara hennes passion. Hon har specialiserat sig på att fotografera fastigheter före och under omvandling. Dokumentation. Rivning. Uppbyggnad. Slutfotografering. Arbetsutrustningen innefattar blåställ och hjälm men kamera i stället för borr och nithammare. Fotograferingen sker nästan alltid i befintligt ljus.

Hon plockar bland bilderna på golvet och visar Visualiseringscenters dom när det bara var ett skelett. Dramatisk är bilden på Stadiums lager, glödande järn lyser i mörkret, de värmer marken inför golvgjutningen.

– Nu följer jag Hörsalen, säger hon och lyfter fram en bild där några smala solstrålar faller in. Det är det jag lever för, strålarna fanns kanske i 50 sekunder.

Jo, det är mycket brödfödedokumentation också, rum som ska dokumenteras i alla vinklar och vrår, trappor, fönster, detaljer. De redovisande bilderna får vi inte se här. Men ibland kommer det där ljuset…

 

Eva Lindblad
Stolta Stad. Kulturens kungar och drottningar intar Norrköpings gamla palats när Eva Lindblad bestämmer ramarna.

 

Eva Lindblad, det är hon som dragit igång SPEGLA. Det kanske behövs en kraft utifrån, en som dimper ner i stan och blir förälskad i de övergivna ”palatsen”, det finns fortfarande många kvar några i och ändå fler utanför Industrilandskapet.

Mest har hon kvar jobben i Stockholm, författare och bokomslag har blivit hennes nisch. Men i Norrköping har hon hittat en ny – i loppisfyndade guldramar hänger kulturutövare, från Norrköping och utifrån, som hon släpat in i ett eller annat övergivet hus.

– Ramarna är en hyllning till alla palatsen och till arbetarna i staden, säger Eva Lindblad som kallar sitt pågående projekt för ”Stolta stad” där hon sammanför de växande kulturerna med det gamla som förändras eller försvinner.

 

Brita Nordholm
Bara för mig själv. Brita Nordholm, som nyligen flyttat till Malmö visar en bildserie från ett projekt där hon vänder kameran mot sig själv.

 

Bland alla dokumentära bilder av olika slag finns Brita Nordholms konstprojekt. Brita Nordholm har verkat som pressfotograf och som uppdragsfotograf. Hon har följt Norrköpings symfoniorkester och IFK, och gjorde filmen om Bajdoff. Någonstans sinade lusten, att fotografera blev tråkigt.

Hon gjorde ett lappkast i livet, ställde det på paus. Brita och maken flyttade till Malmö. Den stora lägenheten på 160 kvadratmeter nära konstmuseet byttes till en liten tvåa. Det enkla livet är en lättnad, hon fyller på med en universitetskurs – ”Den fotografiska bilden”.

– Jag gick en workshop i London och han föreslog att jag skulle vända kameran mot mig själv, berättar Brita Nordholm. De små bilderna som hon just håller på att packa upp handlar bara om henne. De är tagna i huset som hon lämnat. Hon skymtar, gömd bakom en stor bild i duschen, eller som en skugga mot vindsväggen. Allt är fotograferat i ögonblicket, inget är photoshoppat mer än vanligt mörkrumsarbete. Kravlöst och suggestivt.

Fascinerande är bilden på den plisserade klänningen som hon bär mot ett element med samma linjering. Det är som att kroppen springer fram ur elementet, en Nikegestalt (hon som idrottsmärket hämtat sitt namn efter).

Nu när Tullhuset öppnat finns också de resterande fotografernas utställningar på plats. Se dem!

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

NORRKÖPING

14 – 16 oktober 2016
SPEGLA

Fotografi & Bild 2016
Utställningar, föreläsningar, bildspel, film
Arr: Eva Lindblad, Jenny Lindberg, samt lokala fotografer, museer, gallerier

PLATSER
NP33
Arbetets museum (utställningar, föredrag, Dokumentärfotopriset)
Cnema (utställningar, bildspel)
Comfort Hotel (utställning)
Crescendo (föreläsningar, mingel, underhållning
DiakoniCentrum (föreläsning, workshop)
Domino (Foto-Plank för allmänheten)
Et|cetera (utställning)
Galleri Kameleont (utställning)
Norrköpings Konstmuseum (filmvisning, föreläsning)
Tullhuset (utställningar
Kifins:s ateljé (utställning)

 

TULLHUSET Norrköping

14 – 16 oktober 2016
Locals
Brita Nordholm, Crelle, Eva Lindblad
Fredrik Schlyter, Jenny Lindberg, Linus Lindgren
Niclas Sandberg, Per Svensson, Peter Ericsson
Sofia Andersson, Susanne Lundbäck

LÄNKAR
Brita Nordholm hemsida
Crelle hemsida
Eva Lindblad hemsida
Fredrik Schlyter hemsida
Jenny Lindberg hemsida
Linus Lindgren Facebook
Niclas Sandberg hemsida
Per Svensson hemsida
Peter Ericsson hemsida
Sofia Andersson hemsida
Susanne Lundbäck hemsida
SPEGLA hemsida Facebook Instagram
SPEGLA – tre dagar om och med fotografi reportage Kultursidan.nu 13/10 2016

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.