• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fjällets siare gestaltade samisk sägen (recension)

Fjällets siare
Den stora trumman är scenen där historien gestaltas – nåjden Nahkergöörnjeis vandring mot Sameh.

 

Jag vet skrämmande lite om samerna

 

Har du varit i en jurta någon gång? Vet du ens vad det är? För det gjorde inte jag. Inte förrän jag plötsligt befann mig i en, ett slags tält, som satts upp inne på Teater Bråddgatan 34. Under onsdagskvällen intog nämligen Västanå Teater scenen – inne i tältet!

Innan vi fick gå in introducerade skådespelaren Jakob Hultcrantz Hansson en trumma med olika symboler på. Den trumman återfanns inne i jurtan, men i mycket större form. Den stora trumman skulle bli scenen som historien gestaltades på – den gamle vise nåjden Nahkergöörnjeis vandring mot Sameh. Jakob berättade även att regissören och manusförfattaren Leif Stinnerbom själv har sydsamiskt ursprung.

Känslan i jurtan är som i ett cirkustält. Det är fullsatt och ganska trångt, stämningsfull folkmusik spelas av Erlend Apneseth och Klas-Anders Haglund. Man sitter på tre rader av bänkar. Jag sätter mig tyvärr längst bak, och får sitta med benen åt sidan för att få plats. En rygg framför mig hamnar väldigt nära inpå, och även en kvinna bredvid får ha benen på sned. Kanske påverkar detta mitt helhetsintryck – den obekväma ställningen som tär på min rygg distraherar.

 

Fjällets siare
Manos dotter. Månen gestaltas som en kvinna med silvervitt hår. Hon försöker hindra Nahkergöörnjei i hans uppdrag.

 

Först tycker jag att det är ganska svårt att hänga med. Många nya namn och ord. Och fornsvenskt språk? ”Tvenne” och ”trenne” dagar, sägs det till exempel. Och de ”förtäljer” sagor som ”de gamla” berättat. Alltså blir intrycket ålderdomligt – vi befinner oss i en annan tid i Fjällets siare.

Så vem är den där Nahkergöörnjei som Jakob Hultcrantz Hansson spelar? Vad är en nåjd? Enligt Samer.se var det främst mot nåjden och hans redskap, trumman, som kyrkan riktade sin förföljelse när samerna skulle kristnas. Nåjden var nämligen den som förmedlade kontakten mellan människorna och gudarnas värld. Nåjden var läkare, spåman och offerförrättare vid stora offer – en centralgestalt i det samiska samhället.

Hanna Kulle går in och ut i olika roller och gestalter. Hon kan vara riktigt inlevelsefullt skrämmande, med en sådan otäck aura som påminner om Vita Häxans i Narnia-filmerna (Tilda Swinton). Kulle får oftast stå för den svarta magin och motståndet på Nahkergöörnjeis färd. Ja, förutom i rollen som hans efterträdare.

 

Fjällets siare
Magisk strid. Den ljusa nåjden och den svarta nåjden kan förvandla sig till andra varelser, här är de örnar med flygande fransar till vingar.

 

Båda skådespelarna använder såväl kroppsrörelser som röst på ett skickligt sätt för att gestalta sagan. Det är lätt att till exempel föreställa sig att det snöar eller blir oväder, så som de tar sig fram – och ett speciellt instrument låter verkligen som vinden. Musikerna bär också hela föreställningen i dess olika skeden och stämningslägen. De har en viktig roll, både vid komiskt klingande stavgång och spännande duellscener.

Viktigt är det också att ge samisk kultur ett utrymme som detta. Samiskan är ju ett av fem nationella minoritetsspråk i Sverige, men i dagarna skrev Institutet för språk och folkminnen om en rapport där man menar att den svenska minoritetspolitiken brustit gällande minoritetskonventionernas förpliktelser.

Jag vet skrämmande lite om samerna, men Fjällets siare gör mig mer nyfiken och intresserad – även om jag inte förstår allt.

© Text: Melinda Reyes Hiltunen
© Foto: Olle Hallström

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

1:A KAMMAREN, TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

19 oktober 2016
Fjällets siare – Sagan om nåjden Nahkergöörnjei
Manus och regi: Leif Stinnerbom
Skådespelare: Hanna Kulle och Jakob Hultcrantz Hansson
Musiker: Erlend Apneseth och Klas-Anders Haglund
Prod: Västanå Teater
Arr: Riksteaterföreningen KariN

21/10 kl 19
Spelas även i Valdemarsvik,
Vammarskolans sporthall
Arr: Valdemarsviks Riksteaterförening

LÄNKAR
Västanå Teater hemsida Facebook
Om nåjden info
Sveriges minoritetsspråk info
Om nationella minoriteters rättigheter rapport
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook
Teater Bråddgatan 34 hemsida Facebook
Enn ombord på Svenska Amerika Linien recension Kultursidan.nu 29/9 2016
En drömmare öppnade KariNs höstsäsong recension Kultursidan.nu 11/9 2016
Bredd med Riksteaterföreningen KariN reportage Kultursidan.nu 6/9 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.