• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sandra Wall ska driva Musikhuvudstaden

Sandra Wall, Fotograf Peter Holgersson
Festivalbevakare. Sandra Wall fångad en vanlig dag på jobbet, under Bråvallafestivalen då Norrköpings Tidningars musikskribenter och fotografer flyttade redaktionen till presshangaren.

 

”Branschen mår bra av delmål på vägen”

 

Från bevakare till drivande aktör. Sandra Wall lämnar Norrköpings Tidningars kulturredaktion för att bli projektledare för Musikhuvudstad 2020. Men jobbet räcker längre då kommunens visioner sträcker sig mot en stark kulturkommun även långt in i framtiden.

Och var ska en projektledare för ”Musikhuvudstad 2020” ställa skrivbordet? Jo, på kommunens näringslivskontor, direkt underställd näringslivsdirektören som ännu ett tag heter Anne Revland. Ny chef kommer ungefär samtidigt som Sandra tillträder sin tjänst vid årsskiftet.

Men dörrarna kommer att vara öppna åt många håll – mot alla aktörer inom kommunen (Näringslivskontoret, Upplev Norrköping, Kultur- och fritid…) och framför allt utåt, mot Branschen.

 

Christina Nilsson, sopran, vinnare i Stenhammartävlingen
Viktiga aktörer för Musikhuvudstaden. Norrköpings symfoniorkester ger konserter varje vecka. På bilden vid finalen i årets Stenhammartävling, Sveriges enda internationella tävling för klassiska sångare.  Vann gjorde sopranen Christina Nilsson. Till höger syns Sonja Stenhammar (årets Broocmanpristagare).

 

”Musikhuvudstad 2020” är ett självutnämnt begrepp, tidigt år 2014 uttalades en riktning men utan egentlig specifikation. I ett riksperspektiv kommer vi inte i närheten av de riktiga storstädernas utbud, arrangörsbolag och utbildningar, även om vi har en fantastisk Symfoniorkester (numera hela regionens), Stenhammartävlingen, Bråvallafestivalen och De Geergymnasiet. Och mycket mera.

Sandra Walls uppgift blir att göra ”Musikhuvudstad 2020” tydligare och att driva på i rollen som samordnare.

– Jag tror att branschen här skulle må bra av att vi uppnår delmål och ser resultat på vägen mot visionen, säger Sandra.

Jag ringer henne efter att kommunen släppt nyheten om att ge visionen en projektledare, och att den som fått jobbet är journalisten, som bevakat kultur i allmänhet och musik i synnerhet i många år. Hon kan branschen bättre än de flesta. Och det hon inte vet är hon ivrig att lära sig.

– Jag menar att kultur och nöje är en del av näringslivet, framhåller Sandra Wall. I kommunens långa vision, den för 2035 ingår att Norrköping tar kulturen på allvar.

Hon pekar på att kulturevenemang, stora men även små, föder hotell och restauranger. Inte att förglömma många yrkeskategorier bakom kulisserna, från arrangörer och ljudproducenter till garderobsfunktionärer.

I Norrköpings kommuns uppskattas det finnas 300 företag inom branschen varar 250 enmansföretag. Lägg till en stor mängd föreningar och studieförbund. Amatörkulturen står stark i kommunen, något som märks inte minst under Kulturnatten.

– Norrköpingsandan är unik, att folk hjälps åt som vi gör här är inte så vanligt, framhåller Sandra Wall.

 

Vånna inget
Festival. Till skillnad från sommarens Bråvallafestival hålls vinterns Where’s The Music i centrala Norrköping, på spelställen av olika storlek. Här är det Vånna inget som står på Dynamos scen.

 

Projektet har fyra delar: utbildning, bransch, näringsliv och kommunikation. Målet är att underlätta för musiker och andra yrkesgrupper i musikbranschen att utvecklas och utbilda sig i Norrköping samt att stimulera musiklivet i form av näringsverksamhet för att skapa möjligheter för dessa grupper att försörja sig.

– Jag vill bygga på den fantastiska gymnasieutbildning som redan finns, säger Sandra och menar förstås att andra ska göra jobbet medan hon hjälper till att öppna dörrarna. Hon har en förebild.

– Jag tänker på hur Johan Karlsson på Cnema byggt ett kluster, som stöder den växande lokala filmbranschen.

Branschen är alltså arrangörer, utövare och andra aktörer. Sandra Wall lyfter fram några betydelsefulla evenemang som faktiskt inte finns någon annanstans. Ett är årliga festivalen Where’s The Musics konferensdel. Ett annat är att WSIMC, den internationella organisation där Stenhammartävlingen är medlem, ska ha konferens med 130 delegater 2019.

– Här är dörren in till Musikhuvudstaden. Det ska bli jättekul att få öppna den!, avslutar Sandra Wall.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Peter Holgersson/Norrköpings kommun, Ann-Charlotte Sandelin, Michael Strandhed

LÄNKAR
Norrköpings kommun Musikhuvudstad 2020/vision

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.