• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nya dansföreställningar på Bråddgatan 34

Dansbingo
Vardagens rutiner. Där startar Dansbingo med Jessica Rezko och Sophia Örnell ges på fredag och lördag på Teater Bråddgatan 34.

 

Streetens JUCK och Dansbingo för alla

 

Mer dans åt publiken. På fredag premiär för Dansbingo, som utgår från det vardagliga kombinerar med bingo och vill locka en så bred publik som möjligt, gärna äldre som inte sett modern dans tidigare.

JUCK, med grunden i streetkulturen exploderar redan ikväll. Båda på Teater Bråddgatan 34.

 

JUCK
Frihet. Vem har sagt att tuffa tjejer inte kan bära kjol? Kollektiva dansgruppen JUCK bevisar det och mer därtill.

 

JUCK

 

Fem feministiska dansare i skoluniform har tagit folkdansvärlden med storm – alltså den folkdans som stavas street. JUCK, namnet står både för gruppen och föreställningen, har samarbetat med Beatrice Eli, Silvana Imam och Cleo. Genom dans, ljus och ljud förmedlas berättelser om vad kvinnlighet är och vad det kan vara. Det handlar om friheten att uttrycka sig, om sexualitet, att ha kul och att vidga perspektivet på femininitet. I mötet med JUCK läggs stort fokus på relationen med publiken.

Det är Riksteaterföreningen KariN som arrangerar kvällens föreställning genom projektet Nya arrangörer för dans i samarbete med Dans i öst, Riksteatern Östergötland och Riksteaterns dansverksamhet på det nationella planet. Målet är fler dansföreställningar i framtiden.

 

Dansbingo
Dansbingo. Sophia Örnell i fåtöljen och Jezzica Rezko vid väggen.

 

Dansbingo

 

Dansbingo rör sig i den starka dansföreställningsfåra som kallas modern, samtida alternativt fri. Några svenska föregångare är Margaretha Åsberg, Cristina Caprioli och Birgit Cullberg. I vår region finns utövare som Danskollektivet Blauba och Tromäki Dance Company.

Och Jessica Rezko och Sophia Örnell, som varit kända under namnet Impro.nu men söker sig ett nytt namn. Båda välutbildade och erfarna dansare som delar yrkeslivet mellan att undervisa i dans och genomföra projekt, gärna i samarbete med andra.

– Vi sa lite skämtsamt: Vad anordnar man för målgruppen 70 plus? Bingo?, säger Sophia Örnell om inledningen till arbetet med dansföreställningen som har premiär på fredag.

De tog fasta på skämtet och i samarbete med konstnären Maria Ackerfors ingår bingo som en visuell – och spelbar – del av Dansbingo. Det är hon som gjort fondväggen, bingonumren och målat tavlan som föreställer Tage Danielsson och katten Tage.

– Väldigt roligt och lärorikt, säger Maria Ackerfors om att närma sig dansen som uttrycksform och om att testa på att vara scenograf.

Under förarbetet har dansarna intervjuat representanter för målgruppen. Dels pensionärer som bor på ett äldreboende, dels yngre och aktiva pensionärer. Några av dem var vana vid dans, då främst klassisk balett.

– Vi hade teman vi ville prata om som vardag, minnen, relationer och hur de upplever samhället nu och då. Vad gillar man för kultur och hur får man vara?, fortsätter Sophia Örnell.

 

Dansbingo
På språng. Sophia Örnell, med vattenkanna, och Jessica Rezko, med kaffekanna, släpper realismen och går över i dansens fantasi.

 

Den som levt länge har varit med om både glädje och sorg i sitt liv. I föreställningen har dansarna därför vägt in lite tyngre gestaltningar. Men när de visat delar av det pågående arbetet har försökspubliken tryckt på att det ska vara roligt. Alltså finns även hel del humor och lätta partier. Musiken är förstås en viktig del av dansföreställningen.

– Vi har plockat in lite musik som målgruppen har pratat om – Glenn Miller, Jussi Björling och Frank Sinatra, exemplifierar Jessica Rezko. Men också musik som vi valt, som Dave Brubeck.

Dansarna rapporterar att försökspubliken överlag tyckt om det de sett men också poängterat ”Kom ihåg att det ska vara glatt också”. Där var också en farbror på äldreboendet som var direkt tagen och berörd av föreställningen.

– Han verkade själv förvånad över att han gillade den.

I föreställningsprogrammet har Sophia Örnell och Jessica Rezko skrivit en text om hur man tittar på modern dans.

– Vi trycker på att tolkningen är subjektiv, att var och en får ha sin egen upplevelse. Dansen rymmer så mycket: rörelser, relationer, scenografi och musik.

Veckan efter de tre föreställningarna i Norrköping ges lika många i Linköping. I vår siktar dansarna på att både turnera på äldreboenden och samlingspunkter för äldre. De vill också visa den för skolelever, gärna låta gamla och unga se Dansbingo tillsammans.

Sophia och Jessica visar de första tio minuterna av den 45 minuter långa dansföreställningen. De startar i vardagen, drar i den med humor och växlar över i ett mer känslomässigt läge.

Under tiden hinner tre siffror fästas på den blå väggen, följda av lugna partier. Det är långt ifrån bingohallens stress och dessutom ett underordnat moment i förhållande till själva dansen.

– Man måste inte spela bingo, men vi har en vinst, säger dansarna och visar upp bingobrickorna.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och JUCK

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

26 oktober 2016 kl 19
JUCK

Dans
Arr: Riksteaterföreningen KariN

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

28 oktober 2016 kl 10 & 19, 29 oktober kl 19
4, 5 november på Sagateatern i Linköping
Dansbingo
Dans
av och med Jessica Rezko och Sophia Örnell
Grafik: Maria Ackerfors
Scenografi: Gruppen, lån från Östgötateatern

LÄNKAR
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook FB-evenemang
Dansbingo Facebook FB-evenemang
Teater Bråddgatan 34 hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.