• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dansbingo bekräftar en hel generation (recension)


Upplyft. Dansaren Sophia Örnells tidningsläsning förvandlar vardagens rutin till magisk rörelse.

 

Med soundtrack genom 1900-talet

 

RECENSION/NORRKÖPING Vardagsrörelser och dansanta moves. Dansarna Jessica Rezkos och Sophia Örnells föreställning Dansbingo vänder sig till åldersgruppen 70 plus. Resultatet av samtal och workshops blev en dans som följer livet, med soundtrack genom 1900-talet.

Dansbingo hade premiär i Norrköping sent i oktober och gavs även i Linköping i början av november 2016. Tanken är att nå ut med längre turnéer i vår och även senare framöver. Dansarna och danspedagogerna Jezzica Rezko och Sophia Örnell utgjorde tidigare kärntruppen i fridansgruppen Impro.nu (som nu är på jakt efter ett nytt namn).

Det börjar i vardagens rutiner och rörelser, som att läsa tidningen och att dricka kaffe. Snart förflyttar sig tidningsläsaren i fåtöljen, upp på dess karmar. Och lämnar den. För att genast bli ersatt av den andra, hon som kommit med kaffet men nu greppar nyheterna. Dansarna går i och om varandra som ett gammalt gift par eller som två gestaltningar av samma ”jag”. Är det nu eller då eller utanför tiden? Tempot är lugnt, rörelserna mjuka.

Ett skåp, en stadig fåtölj med golvlampa, ett grått draperi och en blå vägg med en röd tavla. Så skapas det vardagsrum där livet passerar revy.

 

Dansbingo
Vemod. Sophia Örnells soloparti rymmer allvar och smärta.

 

En nummerlapp hittas i skåpet och fästs på väggen. Publiken sitter med bingobrickor och dansen går ner i pausläge, utan att avstanna helt, för några korta sekunder medan tuschpennorna markerar.

Kaffekoppslek tar vid och fortsätter med kaffekanna och vattenkanna i stora svepande rörelser och absurda fantasier.  En kvinnas uppväxt, giftermål, barn, plikter och ensamhet, vänskap slingrar sig framåt, gestaltas som stämningslägen snarare än en trådrak kronologisk berättelse. Det är dans, inte dramatik.

Tempo, stilar och infall skiftar. Dansarna till och med hänger med i Morgonpassets dråpligt omöjliga gymnastik. Då och då avbrutet av nya bingosiffror.

Musiken eller rättare sagt soundtracket för oss genom decennierna runt 1900-talets mitt. Jag hör Glenn Miller Orchestra, Jussi Björling och Frank Sinatra. Men också nyhetsuppläsare redogöra för kafferansonering och statsministern Per Albins ord vid andra världskrigets slut.

Samt nutida jazz-fusion som dansarna valt själva, inte minst den cello som följer Sophia Örnell i hennes solo, en stund av vemod.

 

Dansbingo
Ömhet. Är de älskande, vänner eller speglar de bara varandra? I bakgrunden visar siffrorna att bingospelet kommit ett bra stycke på väg.

 

Dansbingo skissar ett fiktivt liv för målgruppspubliken att nicka igenkännande åt. Naturligtvis dricker inte alla kaffe, har dansat på lokal under storbandens era eller ens spelat bingo, som spreds som en löpeld genom sent svenskt 1960-tal.

Ändå är det välgörande att se dansarna, kvinnor mitt i livet, bekräfta målgruppspubliken, det som varit och det som är. Att deras liv är något viktigt, att där är erfarenheter, minsta gemensamma nämnare, som förenar en generation. Det konstnärliga greppet lyfter föreställningen över de individuella detaljskillnaderna.

Kan vi omfatta personer i en annan ålder än oss själva? För barnet blir alla som är äldre – även andra barn – vuxna. Nykomna unga i yrkeslivet ser medelålders som gamla. Medan de äldre undrar om de nyanställda kan något alls, de är ju så unga. Bara ”Jaget” flyter tidlöst, endast den som är gammal har levt alla åldrar i sin kropp.

Det gör att jag gärna rekommenderar Dansbingo även till yngre åldersgrupper än 70 plus. För att vidga synfältet en smula.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

28 oktober 2016 kl 10 & 19, 29 oktober kl 19
4, 5 november på Sagateatern i Linköping
Dansbingo
Dans
av och med Jessica Rezko och Sophia Örnell
Grafik: Maria Ackerfors
Scenografi: Gruppen, lån från Östgötateatern

LÄNKAR
Dansbingo Facebook
Nya dansföreställningar på Bråddgatan 34 reportage Kultursidan.nu 26/10 2016
En drömföreställning i dans recension Kultursidan.nu 16/8 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.