• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Eva Dahlgren kommer alltid tillbaka (recension)

Eva Dahlgren
Förväntans magi. Alldeles strax tar Eva Dahlgren Flygelns scen i besittning. Jag sjunger ljuset är namnet på nya albumet som fick stort utrymme under fredagens konsert.

 

En sångens gudinna med texter som berör

 

Eva Dahlgren får ett varmt mottagande när hon kliver upp på scenen. Det märks att hon är saknad och efterlängtad. Det är ett länge sedan hon höll på med musik och det är tio år sedan hon gav ut någon platta med eget material. Publiken i Flygeln är spänd och förväntansfull.

– Jag gör comeback. Enligt tidningarna har jag gjort comeback många gånger, första gången var när jag var 22. Sen har jag gjort comeback hela tiden. Nu är det dags igen, säger den långa blonda kvinnan som jag har följt genom åren.

Första gången jag såg henne var i Norrköpings Folkets Park – den gamla teaterscenen där. Den som senare brann ner, ni minns den kanske? Året var 1981. Där såg jag en blond, rufsig, liten flicka med en röst som träffade rakt i hjärtat. Hon såg ut som om hon frös hela konserten igenom, och hon tittade inte upp på publiken en enda gång.

Sedan dess har Eva Dahlgren haft sin plats i mitt hjärta. Hon sjunger som en gudinna och hennes texter berör. Dessutom har hon alltid haft en mycket stor integritet som jag beundrar.

 

Eva Dahlgen
Eva med band. Basisten Johannes Berglund introducerade sina vänner och turnén var ett faktum.

 

Kvällens konsert inleds med den senaste hiten Hela världen står i blom.  Därefter får vi höra en kavalkad av låtar från senaste albumet ”Jag sjunger ljuset”, uppblandat med flera tidigare hits. Största applåderna får de välkända Ängeln i rummet, Vem tänder stjärnorna och Jag är Gud.

Den sistnämnda övergår i Guldgrävarsång och förutom låtarna från nya albumet så är detta kvällens höjdpunkt. Den börjar taktfast med bara Eva Dahlgrens vackra röst och så bastrumman och så slutar den i en explosion, en riktig urladdning, en ljudsymfoni som nästan får Flygelns tak att lyfta. Jösses!

Jag slås av hur roligt såväl Eva själv som hennes bandmedlemmar har på scenen. Det är riktigt kul att se. Jag häpnar också av hur samspelta de är, trots att de inte spelat så länge ihop. Eva Dahlgren fick söka länge och långt bort efter det rätta ljudet innan hon fann det i sitt eget hem då basisten och producenten Johannes Berglund kom på besök.

Berglund är helt underbar att skåda i sitt kroppsspråk där han helt lever sig in i musiken. Han är så närvarande och samspelet mellan sångerskan och honom går nästan att ta på.

Efter det där första mötet blev Eva presenterad för några av Johannes vänner, får vi veta, och plötsligt var Eva med band.

– Inte dåligt att bara så där bli presenterad för Sveriges mest eminenta musiker. Och att sen få med sig dem på en turné, säger Eva Dahlgren.

 

Eva Dahlgen
Rösten. Eva Dahlgren sjunger som en gudinna, hennes sånger berör.

 

Min absoluta favorit den här kvällen förutom det fantastiska slutet på redan nämnda Guldgrävarsång blir ett av extranumren, nämligen Ett rum mot gatan. Den får mig att frysa och nära nog får den tårarna att trilla på mig.

Mellansnacken är sparsamma men roliga. Hon berättar bland mycket annat om vänskapen med Bodil Malmsten. Hur de träffats, haft en telefonvänskap, sen flyttade Bodil Malmsten till Frankrike, men tio år senare stod hon i Konsum en dag.

– Det är det som är fantastiskt med vänskap. Den bara är och den bara börjar om och om igen, säger Eva Dahlgren innan hon spelar låten som hon och Bodil Malmsten skrev tillsammans: Allting om igen.

Sångerna från den nya plattan kommer att bli favoriter de också. Redan nu är jag väldigt förtjust i Filmen om oss, som är en hyllning till Ingrid Bergman, till superåttafilm och till Eva Dahlgren själv.

Det blir stående ovationer. Eva Dahlgren är tillbaka och hon är det på ett fantastiskt sätt. Hon, har fortfarande förmågan att beröra, rösten är fortfarande helt fantastisk och hon levererar på ett sätt som få. Ja, hon sjunger ljuset!

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Human Golmohammadi

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FLYGELN Norrköping

28 oktober 2016
Eva Dahlgren
Jag sjunger ljuset

MUSIKER
Johannes Berglund, bas, Mikael Häggström, trummor, Samuel Stark, keyboard
Matilda Johansson, keyboard, blås och sång, och Anders Stenberg, gitarr

LÄNKAR
Eva Dahlgren hemsida Facebook
Louis de Geer hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Eva Dahlgren kommer alltid tillbaka (recension)

  1. Pingback: Human Golmohammadis vinnande bild – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Eva Lindblad Norrköpingsrummets Vän – KULTURSIDAN.nu