• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Joan Artigas älskliga flickor på NP33 (recension)

Joan Artigas Planas
Förtryck. Opression heter verket av konstnären Joan Artigas Planas som just nu ställer ut på Galleri Sander / NP33.

 

Landskap som konkretiserad matematik

 

NORRKÖPING Barfotakvinnor. Älskliga gestalter i gröna klänningar. Thisbe lyssnar till sin älskade, örat tätt emot springan i muren. Tänkaren funderar, konstryttaren rider. Spanske skulptören Joan Artigas Planas turnerar och landar på Galleri Sander på NP33.

De skulle när som helst kunna spela med i ett skådespel av Federico García Lorca. Just så barfota, just så enkelt svepande klänningar som unga kvinnor på den spanska landsbygden kan tänkas bära i stränga Bernardas hus.

 

Joan Artigas – Inspiration
Geometri. Vad vore varelse och värld utan varandra?

 

Här är landsbygden reducerad till en bockad och brunmålad järnplåt. Om ens det, den kan bestå av knotiga linjer som skapar geometriska former. Landskap lika väl, i form av konkretiserad matematik.

Vad vore ett sådant litet podium utan henne? Vad vore hon utan denna sin abstraherade värld. Just att värld och varelse inte kan klara sig utan sin motpart gör att jag förlåter konstnären hans förälskade skissande, om och om igen, av denna arkaiska flicka i bronsets gula och gröna färger.

Hans små nätta kvinnogestalter – behändiga men ändå inte helt enkla att packa med på turnén till skandinaviska gallerier – sitter, står, tänker, gläds, förtvivlar. De är där i egen rätt, inte för att behaga och ändå så behagliga. Rentav så att någon vill spränga gränser, kanske öppna fönstret i Bernardas hus.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI SANDER / NP33 Norrköping

5 – 20 november 2016
Joan Artigas Planas

Skulpturer i brons och järn

LÄNKAR
Federico Garcío Lorca Wikipedia
Joan Artigas Planas Facebook
Galleri Sander / NP33 hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.