• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ladies Got The Blues på Crescendo (recension)

Lovisa Birgersson
Bluesmånen. Lovisa Birgersson är en av Ladies Got The Blues som intog Crescendo förra onsdagen.

 

Sedan finns inget att tillägga

 

RECENSION/NORRKÖPING De kallar sig ett musikkollektiv. Det är en omskrivning för att medlemmarnas namn och antal kan växla lite hur som helst. Konstanten är att de är kvinnor. Alla låtarna är också gjorda av kvinnor. (Förutom en, som är femininiserad.) Det har alltid funnits starka kvinnor inom bluesen, och i Sverige gör det det nu mer än nånsin.

För snart två år sedan propagerade jag för att Crescendo skulle ta hit denna församling (i stället för den grupp som då stod på scenen). Inte för att jag tror man har lyssnat på mig, och det har gått alldeles för lång tid… men jag är glad att det har hänt.

 

Ladies got the Blues
Elitträngsel. Malin Ahlberg, längst bort på keyboard, Lovisa Birgersson och Ida Bang, båda sång, Lovisa Sjöberg Nordahl, gitarr, munspelaren Elin Öberg med hatten, Moa Brandt med ryggen mot kameran och Tove Brandt på bas. Av trummisen Amanda Savbrant syns bara händerna.

 

Ida Bang frontar vid micken. För drygt ett år var hon här med sitt band The Blue Tears och gjorde en ypperlig spelning. På sång har de också Lovisa Birgersson. Hon är en ny bekantskap för mig, men det lär inte vara sista gången vi hör henne.

Ibland sjunger även Lisa Lystam, men inte i kväll. Nå, hon var ju ändå här och blåste rent i april. Bandet Among Lynx, som var här i februari, bidrar med gitarrist, basist och munspelare, alltså Moa Brandt, Tove Brandt och Elin Öberg.

Så återstår Lovisa Sjöberg Nordahl på den andra gitarren, Amanda Savbrant på trummor och Malin Ahlberg på klaviatur för att det ska bli riktigt trångt.

Från Crescendos sida presenteras de som att de är här för att utjämna könskvoten. Även om de inte menar något illa med det så låter det nästan som en förolämpning. De här kvinnorna behöver inte kvoteras in – de spelar skiten av de flesta!

– Jag råkade tala om oss som Sveriges unga blueselit i en intervju en gång, säger munspelaren Elin Öberg. Men det står jag för.

De inleder med Chers låt Bang Bang (även inspelad av bland andra Nancy Sinatra och Anita Lindblom). Jag har aldrig tänkt på den som blues, men det är klart den är. Vad kul! Sedan bevisar Ida Bang att det inte bara är för prydnad som det står ”Mavis Staples” över tröjan genom att riva av Down in Mississippi.

Sedan får vi ett pärlband av låtar från artister som Big Mama Thornton, Candi Staton, Nina Simone, Bonnie Raitt och Koko Taylor – där Tove Brandt kör ett fantastiskt elbassolo. Hon föredrar annars kontrabas, vilket man kan läsa i senaste numret av musiktidskriften Lira. Nu kliver också den lokala förmågan Agnes Persson in och glänser på gitarr.

 

Lovisa Sjöberg Nordahl
Högklassigt gitarrspel. Lovisa Sjöberg Nordahl är en av bandets två gitarrister.

 

Innan pausen kör de en låt som ”varit med från början, och sedan alltid”. De byter helt enkelt kön på Muddy Waters Mannish boy och skriker ut:

– I’m a woman. I have lots of fun!

Sedan driver de upp tempot ytterligare med Etta James och egna låtar både av Ida Bang och Among Lynx. Texasmusikern Carolyn Wunderlands Judgement day blues pushar Ida Bang extra för. Här får klaviaturspelaren Malin Ahlberg extra feeling och svävar i väg. Hon sägs vara ännu bättre på Hammondorgel. Vore kul att se. Över huvud taget håller alla medlemmar högsta klass.

Inropade med stående ovationer låter de instrumenten stå och gör en gemensam a cappella-version av Titanic (av Ruthie Foster & The Blind Boys of Alabama). Sedan finns inget att tillägga. Vi är andlösa.

Härnäst kommer det ett killband.

© Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CRESCENDO Norrköping

8 november 2016
Ladies Got The Blues

Ida Bang & Lovisa Birgersson, sång
Moa Brandt & Lovisa Sjöberg Nordahl, gitarr
Elin Öberg, munspel
Tove Brandt, bas
Malin Ahlberg, keyboard
Amanda Savbrant, trummor
Gäst: Agnes Persson, gitarr

LÄNKAR
Ladies Got The Blues Facebook
Crescendo hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.