• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Årets 5i12-pris till Ett Norrköping för alla

Ett Norrköping för alla
Diplom och en check. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist lämnar över 5.000 kronor till Ett Norrköping för allas Jimmy Jonsson.

 

”För ett öppet, tryggt och tolerant samhälle”

 

NORRKÖPING Försenad. Spårvagnen dröjde när Jimmy Jonsson skulle träffa en kompis för att äta lunch strax före 12. Det blev ingen lunch, däremot ett pris. Ett Norrköping för alla är årets mottagare av lokala 5i12-priset som delas ut den 5 december varje år.

Sedan 1999 har ett 5i12-pris delats ut i Norrköping. Det går till någon person eller organisation som framgångsrikt arbetat mot främlingsfientlighet och rasism.

Under många år var föreningen Rör inte min kompis delaktig men på senare år är det Brottsförebyggande rådet och Norrköpings Kommun som utser pristagarna.

 

5i12-priset till Ett Norrköping för alla
Motivering. ”…genom att skapa möten mellan människor i Norrköping arbetar de för ett öppet, tryggt och tolerant samhälle.”

 

Man försöker så långt som möjligt hemlighålla utmärkelsen för pristagaren. I år blev det lite extra komplicerat då en försenad spårvagn fördröjde en påhittad lunchträff. Det blev snarare ett 5över12-pris i stället för 5i12-pris.

Årets uppmärksammade och prisbelönta blev alltså gruppen Ett Norrköping för alla där Jimmy Jonsson, som till vardags är sjuksköterska, och läraren Lulu Kosonen är eldsjälar. Det var en ovetande Jimmy Jonsson som några minuter efter att klockan slagit 12 kom till Domino och glatt överraskad fick ta emot diplom och en check som stöd till verksamheten av kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist.

Ett Norrköping för alla är en del av Tillsammansskapet som är Expos plattform för att erbjuda lokala antirasistiska grupper inspiration för hur man kan ta fighten för sammanhållning lokalt.  Gruppen har funnits i Norrköping sedan 2014, främst genom att lyfta fram goda exempel och stötta andra, såväl i sociala media som i verkligheten.

Ett Norrköping för alla klev fram i offentligheten genom att arrangera en ljusmanifestation efter skolattacken i Trollhättan förra hösten och har samarrangerat eller stöttat andra manifestationer. Men vardagsarbetet är kanske ändå viktigast – torsdagar har man träffar öppna för alla på ABF:s Bergslagsgården.

 

Jimmy Jonsson
Pristagare. Jimmy Jonsson är tillsammans med Lulu Kosonen drivande i Ett Norrköping för alla.

 

5i12-rörelsen startades 1988 i Härnösand av bland andra den då 17-åriga Sara Wallin. Man ville då att alla goda krafter skulle mötas på torget för att verka mot rasism och främlingsfientlighet.

Året efter mördades Sara av en ung flykting och mordet utnyttjades för en växande flyktingfientlighet i hela landet. Men Saras pappa Stig gick i främsta ledet för att föra 5i12-rörelsens anda vidare och den 5 december har blivit rörelsens manifestationsdag.

På nationell nivå går årets 5i12-pris till organisationen Refugees Welcome.

Den 5 december är också FN:s dag för alla volontärer och för frivilligt arbete.

© Text och foto: Sven Åke Molund

DOMINO Norrköping

5 december 2016
5 i 12-priset

till Ett Norrköping för alla
Jimmy Jonsson och Lulu Kosonen
Arr: Brottsförebyggande rådet och Norrköpings kommun

LÄNKAR
Ett Norrköping för alla Facebook
5 i 12-rörelsen hemsida
Ljusmanifestation mot skärpta lagen 26/11 2016 KortKort Kultursidan.nu 26/11 2016
Ljusmanifestationen ger tröst i sorgen reportage Kultursidan.nu 23/10 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.