• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Christian Zell önskar oss alla en God Jul


Högläsning. Christian Zell skapar julstämning för publiken i december. Både på teatern, med danska flaggor, och med Symfoniorkestern.

 

”Det finns något försonande hos Scrooge”

 

NORRKÖPING En dansk jul och den mest engelska. I båda fallen vid katastrofens rand. Skådespelaren Christian Zell firar jul med musik, i det lilla formatet på Östgötateatern, i det stora formatet med Norrköpings symfoniorkester.

Julröda och snövita danska flaggor sprider julstämning i Café Gycklaren på Stora teatern. Soppslörpandet vid borden har upphört och andäktig tystand brett ut sig. Vid kammarpianot sätter Mats Jansson av i Champagnegalopp varefter skådespelaren Christian Zell läser högt.

Danske humoristen Benjamin Jacobsen berättelse om storasyster Magdas julgodisbak tar en ända med förskräckelse, när hon går lite väl långt i sitt experimenterande med chokladpralinerna. Här ryms såväl pikanta detaljer som överraskande vändningar parat med ett omsorgsfullt språk. Dräpande.

Varpå Christian Zell varvar åhörarna med en skål fylld med chokladgodis av liknande konsistens, tursamt nog med ett annat innanmäte än den olyckliga flickans val. Under det att Mats Jansson trakterar tangenterna med julstämningar hämtade från komponisten Carl Nielsen. Innan Christian Zell tar vid med Mordet på änkeprostinnan. Temperaturen stiger, liksom skratten.

 

Christian Zell
Soppteater. Christian Zell och Mats Jansson har gjort en rad produktioner tillsammans. Mycket soppteater förstås men även minnesvärda kammarspelet Satie på Teatervinden.

 

– Om jag ska göra något så pratar jag alltid med Mats, säger Christian Zell efteråt. Vi har gjort 30 – 40 soppteaterföreställningar ihop vid det här laget.

Christian läste Benjamin Jacobsens berättelser redan i sin ungdom, ”de är så underbart roliga”, och har till och från funderat på hur han ville utforma en föreställning.

– Han frågade om jag kunde spela sådan musik som spelades i Köpenhamn på 1880-talet, fortsätter Mats Jansson som trollade fram ett lättsamt salongsprogram med mycket danskt i.

Den mest engelska julberättelsen, det måste vara En julsaga av Charles Dickens. Den om snåljåpen Scrooge som hemsöks av julens andar, från olika tider, till dess att han inser sina fel, gör bättring och får liv och lycka. En klassisk moralitet, som i Spelet om Envar.

För tredje gången läser han den högt i De Geerhallen nästa vecka, inramad av musik med Norrköpings symfoniorkester, tre körer och solisten Jacob Högström.

– Sammanlagt har jag nog gjort den 10 gånger, i kyrkor och på andra stället.

Går det att hålla den fräsch?

– O ja. Det är så hjärtligt och känsligt. Det kommer av sig självt. Jag kan sätta mig och läsa, ska bara skumma lite för att friska upp minnet, men det slutar med att jag läser hela.

 

Christian Zell
Högläsning igen. För tredje gången läser Christian Zell Dickens En julsaga i samspel med Norrköpings symfoniorkester, körer och solisten Jacob Högström. Bilden är från 2014.

 

Rätta mig om jag har fel men din varma personlighet tycks alltid lysa igenom i alla dina rolltolkningar. Hur går det med Scrooge som är din raka motsats?

– Som skådespelare lever jag mig in i varje person som jag gestaltar. Jag måste hitta bevekelsegrunder. Och jag tycker att jag kan vara ganska elak och taskig också. Och i alla roller finns båda sidorna, ondska och elakhet och det goda.

Christian Zell påpekar att Charles Dickens i sitt författarskap visar upp en hel parad av ondskefulla män och kvinnor.

– Men det finns något försonande hos Scrooge, han har ett samvete.

När Christian Zell läst färdigt för publiken går han hem och firar jul med dem han älskar, bortom köphetsen.

– För mig är julen jätteviktig, ett speciellt tillfälle att träffa dem man tycker om. För oss är det inte framför allt den religiösa högtiden utan mer umgänge, en ritual. Man betygar varandra sin kärlek och vänskap. Det är något av det viktigaste man kan göra, säger Christian Zell.

– Man säger ju ”God jul”. Det kan man ta på allvar.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

CAFÉ GYCKLAREN, STORA TEATERN Norrköping

8 december 2016
En dansk jul

Högläsning och pianospel av Christian Zell och Mats Jansson
Prod: Östgötateatern

PROGRAM
Texter ur boken Mordet på änkeprostinnan av Benjamin Jacobsen
Musik av H C Lumbye, Carl Nielsen, Ludvig van Beethoven, Niels W Gade och Feruccio Busoni

DE GEERHALLEN Norrköping

21 december 2016 (20/12 i Linköping)
Dickens – En julsaga
Dirigent: Andreas Hanson
Berättare: Christian Zell
Solist: Jakob Högström, baryton
Körer: Bel Cantokören, Musikaliska Sällskapets Kammarkör, Östgöta kammarkör

LÄNKAR
Benjamin Jacobsen Wikipedia
Charles Dickens Wikipedia
Christian Zell info
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook
Östgötateatern hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.