• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Luciakröning för ljus och gemenskap


Tänd ett ljus.  Louise Malmström, kommunfullmäktiges ordförande, krönte de två vänortsluciorna och började med Maria Hammelsvang från Odense. Närmast till höger väntar Sofia Almroth på sin tur.

 

70 års utbyte mellan Odense och Norrköping

 

NORRKÖPING 70 år av ljus, musik och gemenskap. Måndagskvällens Luciakröning fyllde De Geerhallen, med luciasång och julmusik framfört av en jätteensemble från Kulturskolan och De Geergymnasiet. Louise Malmström, med borgmästarkedjan på, talade om ”ett jag möter ett du” och ställde det mot ”vi mot dom”.

 

Norrköpings officiella luciafirande i De Geerhallen
Festligt förvaltad tradition. Luciatåget med sina två lucior och – nytt för året – två manliga deltagare. I bakgrunden ses kören från De Geergymnasiet ledd av Lisa Tilling. Ackompanjerar gör Henrik Bergion.

 

Det är måndag kväll 12 december 2016 och klockan är 18.00. Louis De Geer är fylld med glada åskådare, som snart kommer att få uppleva årets Luciakröning. Den här kvällen firade traditionen som hålls mellan de två vänorterna Norrköping och Odense 70 år.

Publiken blev både presenterad för små röster i tomtedräkt och en imponerande kör, som med hjälp av stråk- och blåsinstrument fyllde salen med den finaste julsång. Det var en konsert för hela familjen – både små och stora. Och det var jul och gemenskapen som stod i fokus.

 

Åsa Sjöberg och Marcus Fyrberg bjöd på show
Svängom. Konferenciererna Åsa Sjöberg och Marcus Fyrberg bjöd på show.

 

Konserten, som startade med kulning från balkong, leddes av värdarna Åsa Sjöberg och Marcus Fyrberg. Klassiska sånger som Staffan var en stalledräng och Sankta Lucia hördes i mer ovanliga versioner och två julmedleyn, ett kort och dansant med konferenciererna och ett längre med ungdomar från Kulturskolan, tog publiken ut på en resa genom de största och mest populära julsångerna.

Även stipendiater från både Norrköping och Odense uppträdde. Ljudet av flöjt, piano, saxofon och trombon kunde avnjutas ända högst upp i De Geerhallen.

 

"Snöfall"
Snöfall. Ljuset som ger glädje i mörkret.

 

Luciakröningen genomfördes av kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström. I sitt tal lade hon tyngden på gemenskapens stora betydelse för Odense och Norrköping, där ”ett jag möter ett du”. Men också i mer allmän bemärkelse. För just i dag, menar hon, att gemenskap uppstår när vi möter olika kulturer och avstå från onödig karakterisering av ”vi och dom”.

– Detta års Luciakröning är en symbol för vänskap och medmänsklighet, menade Louise Malmström och ville sprida en varm stämning till publiken. En stämning av att i denna mörka tid sprida ljus, glädje och tolerans.

 

"Ett jag möter ett du" Louise Malmström, med borgmästarkedjan på, ställde det uttrycket mot "vi och dom".
Upplyftande. ”Ett jag möter ett du”, Louise Malmström, med borgmästarkedjan på, ställde det uttrycket mot ”vi och dom” i sitt tal efter kröningen av Odenses och Norrköpings lucior.

 

För 70 år sedan inleddes Luciautbytet med Lucia mellan Odense och Norrköping. Ett världskrig var till ända och man behövde knyta vänskapsband över nationsgränserna. Detta ledde till de två städerna år 1946 bildade en gemenskap; ett band som i dag är starkt och givande för de två nordiska vänorterna.

© Text: Nicoline Løcke Zabel
© Översättning: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

12 december 2016
Luciakröning

Norrköpings Lucia: Sofia Almroth
Odenses Lucia: Maria Hammelsvang
Luciatåg: Isak Josefsson, Victoria Sandberg, Moa Schwartz, Sandra Ring, David Josephson, Lovisa Backström, Amanda Salomonsson och Ingrid Wantschura
Musikstipendiater: Frida Juul Lunde och Søren Gaardsted Frandsen, Odense samt David Josephson och Mattias Nyström, Norrköping
Medverkande: lärare och elever från Kulturskolan och De Geergymnasiet, Kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström m.fl.
Arr: Föreningen Norden, Norrköpings kommun, Kulturskolan, De Geergymnasiet, Norrköpings Tidningar

LÄNKAR
Föreningen Norden Norrköping hemsida
De Geergymnasiet hemsida
Kulturskolan hemsida Facebook
Norrköpings kommun hemsida vänorter

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.