• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ivar Arosenius på Norrköpings Konstmuseum

IA 8 E s docka
Ivar Arosenius placerade gärna in sig själv i målningarna, som den här tennsoldaten
som man hittar både hos hustrun Eva och hos Lillan.


Norrköpings Konstmuseum visar den unge Ivar Arosenius lovande konstnärskap. 3:06.

 

Kattresans skapare i helfigur

 

Bilderboken Kattresan är nog konstnären Ivar Arosenius mest kända verk. Skisser till bilderna finns naturligtvis med när Norrköpings konstmuseum gör en stor utställning som visar vidden av ett ungt och lovande konstnärskap mitt i den gryende modernismen.

 

IA 3 skämtteckn
Skämtteckning. Observera den flyende skulpturen.

 

Ivar Arosenius studerade konst i Göteborg, där han föddes år 1878, i Stockholm, Berlin, München och Paris. Tidigt stod hågen mot tecknandet, han ville ägna sig åt skämttecknande och medverkade så småningom i Strix. Kanske steget inte är så långt till sagornas värld där han gjorde sig väl så hemmastadd som generationskamraten John Bauer. Också hemmet porträtteras i kärleksfulla interiörbilder. Akvarellen blev hans kanske främsta genre. Den passade ju så väl in i jugendtiden.

Temperamålningar fyller ändå utställningens väggar i ofta dovare färgskala där ljuset faller på kärlekens röda utropstecken, på den första förälskelsen Esther Sahlin, på hustrun Eva Adler och på Eva Benedicta, allmänt kallad Lillan. Dottern som tog kommandot på ett sätt ingen kvinna gjort tidigare.

 

IA 11 David o Goliat
David o Goliat.

 

En av avdelningarna i utställningen ägnas tillvaron i Åby utanför Norrköping där det nygifta paret bodde 1906, ditlockade av vännen och dekorationsmålaren Birger Palm.

Året i Åby blev centralt för Arosenius. Ivar deltog i Konst- och industriutställningen på Sylten i Norrköping med ett självporträtt. Här målade han den burleska tavlan Rus. Och här föddes Lillan.

Kärleken till Lillan gav upphov till många verk, av vilka boken Kattresan är det som främst stannat kvar i folkminnet. Men den boken fick Ivar Arosenius aldrig se i tryck. Året han fyllde 30 tog sjukdomen, som varit hans ständiga följeslagare, hans liv.

Konstnären och tecknaren Ulf  Lundkvist är en av dem som medverkar i programverksamheten som Konstmuseet arrangerar kring utställningen.

Text, foto och film: ANN-CHARLOTTE SANDELIN

IA 1 Entréfoto
Entrén till utställningen om Ivar Arosenius.

IA 2 GöteborgIA 7 Eva
Göteborg t.v. Eva t.h.

IA 4 kärleksvagnIA 5 kärleks detalj
Kärleksvagn t.v. Detalj ur Kärleksvagn t.h.

IA 9 salsvy
Stor utställning om Ivar Arosenius.

IA 10 Åby2
Huset i Åby där familjen bodde i ett år.
IA 15 kattresaIA 14 självporträtt
Bild ur Kattresan t.v. Sjävporträtt t.h.

 

Norrköpings konstmuseum
Ivar Arosenius
11 september – 7 november 2010

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Ivar Arosenius på Norrköpings Konstmuseum

  1. Pingback: Kultursidan.nu önskar Gott Nytt 2011 | KULTURSIDAN.nu