• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norrköpings filmfond delar ut miljonstöd


Astronaut. Kojan filmbyrå har flera projekt på lager. Musikfilmen Lost in the Sky har fått produktionsstöd av Norrköpings filmfond.

 

Produktionsstöd till 3, utvecklingsstöd till 7

 

NORRKÖPING Norrköping stärks som filmstad. Långfilmer efter Maria Langs klassiska deckarromaner. Samtidsfilmen Barn av sin tid. Musikkortfilmen Lost in the Sky. Alla får de produktionsstöd. Och det kommer mera – sju projekt får utvecklingsstöd.

I framtiden kommer vi att känna igen Norrköpingsmiljöer i filmer av olika slag. Norrköpings filmfond, som kommunen står bakom, har nu i december beslutat dela ut 2,5 miljoner kronor i produktionsstöd och utvecklingsstöd.

1,1 miljon kronor till ”Maria Lang II”. Projektet ska leda till sex nya filmatiseringar av Maria Langs klassiska deckare, som utspelas i mitten av förra seklet. Villkoret för filmmiljonen är att delar av filmerna spelas in i Norrköpings kommun, i planerna ingår även studiofilmning i Norrköping.

Att göra långfilm kostar mycket pengar så med en miljon kommer de inte så långt. Men det idoga produktionsbolagen Pampas Produktion AB har inte bara sex tidigare Maria Lang-deckare bakom sig, med Ola Rapace, Tuva Novotny och Linus Wahlgren i huvudrollerna, inspelade i raskt tempo. De står bakom tre Hamiltonfilmer också.

1 miljon kronor får Envis film för långfilmen Barn av sin tid, som utspelas i en bruksort. I fokus finns unga asylboende Samir som träffar jämnåriga Vilde. De börjar skapa drömmar och en tro på att livet är något mer än att bara överleva.

Regissören Erik Green Petersson är från Linköping och har tidigare gjort en rad kortfilmer. Detta är hans långfilmsdebut. Barn av sin tid är tänkt att i sin helhet spelas in i Norrköping, vilket innebär att kommunen räknar med att få tillbaka en del av pengarna skattevägen.

Lokala Kojan Filmbyrå AB får 150 500 kronor i produktionsstöd för kortfilmen Lost in the Sky. Det är en visuell musikkortfilm som utspelar sig i rymden i en främmande galax. Filmen handlar om en astronaut på väg att sugas in i ett kosmiskt svart hål och en liten robot i en annan farkost som gör ett tappert försök att rädda henne. Produktionen kommer bland annat använda sig av Water Ink Art-teknik i kombination med 3D för att gestalta rymden.

 

ur Legend of Dark Rider
Sagotid. Ur Mattias Titus Paars introduktionsfilm till det stora filmprojektet Legend of Dark Rider.

 

Sju projekt får vardera 30.000 kronor i utvecklingsstöd. Med det menas stöd till projekt som befinner sig på manusskrivarstadiet.

Kojan Filmbyrå får bidrag till kortfilmen Sängen, som handlar om en tiggare och uteliggare som en dag upptäcker en säng i en park. Manus skriver Robert Melo tillsammans med Nicholas Wakeham. De planerar också att göra Sagoriket, fem animerade kortfilmer som bygger på Roland Arvidssons barnböcker om miljö och natur.

Natur Östergötland är ett dokumentärfilmsprojekt av Sitcom Collective AB. De vill göra den östgötska naturen lika spännande som BBC:s naturfilmer.

Dramatikern Anna Nygren ska skriva Blackabarn tillsammans med Dev Karnal Fridén. Formatet är tänkt som tv-webbserie för ungdomar, och följer tre ungdomar som växer upp i Skärblacka. Anna Nygren, som främst skriver dramatik för teaterscenen men även har arbetat med film, testade på tv-webbformatet för ett par år sedan och skrev några avsnitt för ungdomsserien Leva som spelades in på dåvarande Studio Skandia.

Enkla jobb ska bli en kortfilmstrilogi som följer ett par unga personer i deras första kontakt med arbetslivet. Producenten Paquerel Film och Fantasi tänker intervjua ungdomar om deras erfarenheter innan det är dags för manusskrivande.

Dramathrillern Arvet handlar om en ung man på jakt efter sin plats i livet. Skriver gör Andreas Cardenas.

Mattias Titus Paar visade upptakten till Legend of Dark Rider i samband med premiären av sin Hollywoodfilm The Perfect Weapon i juni i år. Nu får han stöd för att skriva vidare på fantasyfilmen som spelades in under några iskalla dagar i en nedlagd kiosk (eller som producenten Faravid af Ugglas skriver i en kommentar: ”Sanningen är den att vi spelade in filmen under en snöstorm i ett vikingatida långhus vilket vi modererade så att det skulle passa vårt universum.”). Resultatet blev otäckt men fantastiskt bra. Dags att skriva vidare.

Nästa ansökningstillfälle för produktionsstöd är den 2 februari.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Kojan Filmbyrå
© Foto: Filmstill ur Legend of Dark Rider

LÄNKAR
Norrköpings filmfond hemsida
Mattias Titus Paar visade Hollywoodfilm reportage Kultursidan.nu 14/6 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.