• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mattias Titus Paar visade Hollywoodfilm

Mattias Titus Paar
Prisad regissör. Mattias Titus Paar kom hem till Norrköping med sina två senaste filmer. Det var Sverigepremiär för svenska kortfilmen Legend of Dark Rider och urpremiär för Hollywoodfilmen The Perfect Weapon.

 

Han fick Seagal att byta till skurkens roll

 

Drömmarnas mål – nej. Mattias Titus Paar siktar högre än så, men en långfilm med en Hollywoodstjärna i en tungt vägande roll är ett stort steg på vägen för regissören från Kolmården. I lördags kväll fyllde han Cnema med sina två senaste filmer: det var Sverigepremiär för svenska kortfilmen Legend of Dark Rider och urpremiär för Hollywoodfilmen The Perfect Weapon.

– Det är bara 10 personer i världen som sett den här. Det är en hyllning till allt jag tycker är kul. Tillägnad min morfar Titus, sade Mattias Titus Paar inför visningen i nästan fullsatta biosalongen Huvudrollen.

”Vill du göra Steven Seagals första sci-fi-film?” Frågan ledde honom till en vecka i Kina, till minutiösa förberedelser, till 19 inspelningsdagar i Alabama och till mer än fyra månaders filmklippning.

The Perfect Weapon är en våldsam actionfilm med blixtrande vapenmynningar, dolska knivar och dödliga fajter. Den är fylld med referenser till 1980-talets och 1990-talets actionfilmer med dystopiska inslag, som Blade Runner. Men också med litterära referenser, och rentav om inte regissören besökt Norrköpings Konstmuseum…

Bildspråket är nära, kontrastrikt, liksom rytmen i berättandet. Där finns ögonblick av stillhet och sekunder av intensivt våld.

 

Mattias Titus Paar regisserar Steven Seagal
Sanndröm. Mattias Titus Paar regisserar Steven Seagal.

 

– Jag upptäckte att det var mitt jobb att fixa Steven Seagal. Så jag åkte till Kina. Det är inte lätt att fixa visum till Kina på en vecka.

Mattias Titus Paar åkte alltså till Kina där den gamle actionhjälten Steven Seagal spelade in en annan film och övertygade honom att det var dags för att byta sida, att spela skurkens roll.

I The Perfect Weapon har Seagal titeln ”Director”, en åldrad diktator över Staten. Filmen utspelas i en framtid där människorna lever i ett övervakningssamhälle, som får Nordkorea att kännas som en idyll. Hjärntvättade agenter dödar alla som kan tänkas vara fiender till Staten. Agenten Condor börjar tveka om vad som är rätt och vad som är fel. Men hittar han rätt i den snärjiga intrigen eller är han bara en bricka i andras spel?

Till de minutiösa förberedelserna hör att Mattias Titus Paar skrev om ursprungsmanuset. Originalhandlingen var jättebra men ”typiska amerikanska manschauvinistiska mansroller” och ”dåliga oneliners” luktade C-film lång väg. Alltså skrev han om och lyfte den till en bättre bokstav.

Men så långt som till en A-film räcker inte motsvarande 15 miljoner svenska kronor ens om en kostnadsmedveten svensk regissör spelar in den i billiga Alabama och låter ännu billigare indiska datasnillen göra alla vassa digitala miljöer.

– Det var fruktansvärt tungt att entusiasmera 100 personer som utgjorde ”cast” och ”crew”.

 

ur Legend of Dark Rider
Legend of Dark Rider. Kungens män sätter skräck i byn men snart vänds hotet.

 

Legend of Dark Rider är den bricka som fällde avgörandet i Mattias Titus Paars spel för att nå Hollywood. En tjugo minuters kortfilm på engelska, inspelad av tolv entusiaster som gav järnet under tre kalla januaridagar strax utanför Stockholm.

Flera av de medverkande deltar vid dubbelpremiären på Cnema. Skådespelarna vittnar om hur kallt det var i den nedlagda kiosken på Adelsö. Och hur alla hjälptes åt om så bara att peta in en pinne i brasan för att hålla värmen.

– Stod man inte framför kameran så öste man snö framför Dark Rider när han stod i dörröppningen, säger Urban Bergsten.

Mattias Titus Paar är bra på att skapa laganda  – och på regins alla delar. Det säger de alla.

– Mattias är mjuk och respektfull, säger vännen och skådespelerskan Linda Palmcrantz.

– Mattias har väldigt tydliga visioner, han komponerar allting, förklarar Kristian Koskelainen, storyboard artist för båda filmerna.

– Titus är en perfektionist, du har hjärta i allting, säger Simon Kölle, som skapat musiken till båda filmerna.

Kvällens förfilm Legend of Dark Rider utspelas i en sagotid. Här finns miljöer som i Game of Thrones, referenser till 300 och Conan Barbaren. Jag ser Aragorns gömda ansikte och böjda långpipa från krogen i byn Bri i Sagan om Ringen.

Inte min typ av filmgenre med skräckstämning och blodigt våld. Ändå ser jag att den är fruktansvärt bra, skådespeleriet, miljöerna, hur det är filmat med stämningen i rökdimman.

Linda Palmcrantz känsliga ansikte speglar bybornas rädsla när kungens män våldgästar krogen. Den strid som följer på Dark Riders ankomst är långt mer otäck än i The Perfect Weapon.

Mattias Titus Paar med skådespelare, kompositör och storyboard artist
Mattias Titus Paar med skådespelare, kompositör och storyboard artist. Simon Kölle har skapat musiken till båda filmerna, Linda Palmcrantz spelar Casandra i Legend of Dark Rider, där även Ralf Beck, Urban Bergsten och Tommi Korkeamäki (längst till höger) medverkar. Kristian Koskelainen, bak till vänster om regissören Mattias Titus Paar, är storybord artist för båda filmerna.

 

– Det såg ut som en amerikansk högbudgetfilm, bedömer Fredrik Frank från filmföreningen Video West.

Kollegan Christoffer Subobicki framhåller närbilderna och det fina fotot i båda filmerna, särskilt då i den svenska filmen. Han är inte ensam om att tycka så. Kortfilmen belönades med Best Picture och även regissören Mattias Titus Paar prisdes vid Hollywood International Moving Pictures Film Festival i våras. Uppmärksamheten fortsätter.

– Visuellt märktes hyllningen till 1980- och 90-talets genrefilmer, tillägger Fredrik Frank.

Filmen har kostat strax över 70.000 kronor. Merparten av pengarna lär ha gått till att skapa ett fantastiskt bergslandskap. Det första Mattias Titus Paar gjorde var en trailer som han lade ut på YouTube. Förmodligen skickade han länken till utvalda personer för han fick en del fina likes och kommentarer.

– Så de ringde och bad dig göra en ”cigarrfilm”, frågar Christoffer Subobicki från filmföreningen Video West som agerar värd för kvällen.

– De räknade med att jag skulle kunna leverera Hollywoodkvalitet för små pengar, svarar Mattias Titus Paar som alltså fick ett erbjudande han inte tackade nej till.

 

Steven Seagal ur filmen The Perfect Weapon
Japanskt. Steven Seagal är mästaren, även när han spelar skurk. Svärdet fick Mattias Titus Paar ta med sig hem.

 

– Hur var det att jobba med Seagal, frågar Christoffer Subobicki om långfilmen som alltså bara visats för ett fåtal och fick sin urpremiär på regissörens hemmabiograf Cnema.

– Man kan inte säga till honom. Men jag har hans samurajsvärd hemma. Det ska jag sälja när jag är fattig, svarar Mattias Titus Paar.

Drömmarnas mål då? Det är att få göra sina egna filmer med stora pengar. Legend of Dark Rider kan visserligen ses som den novellfilm den är men är tänkt som en pitch för en långfilm. Ett annat angeläget filmprojekt är Refugees.

– Jag har en bra manager i Hollywood, säger Paar förtröstansfullt.

Film är ett lagarbete. Även om allt ljus faller på regissören och de stora skådespelarnamnen är det stor chans att Mattias Titus Paar även i fortsättningen tar med sig sina partners storyboardtecknaren Kristoffer Kristian Koskelainen och kompositören Simon Kölle. De har ju gjort en hel del tillsammans vid det här laget.

– Det är en fantastisk bedrift av Mattias Paar. Gör man en film som heter Mormor är punkare så är det ju hopp om en, säger Boel Zetterman, Eastwoodproducent vid Film i Öst som följt den unge självlärde filmregissörens utveckling över åren.

– Han har lyckats med en pojkdröm som mycket få lyckas med. Det ska bli intressant att se vart han tar vägen.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, filmstill ur filmerna samt privata inspelningsbilder

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CNEMA Norrköping

11 juni 2016

Förfilm: Legend of Dark Rider
Medverkande: Stefan Cronwall, Linda Palmcrantz, Ralf Beck, Urban Bergsten, Tommi Korkeamäki m.fl.

Huvudfilm: The Perfect Weapon
Medverkande: Steven Seagal, Johnny Messner, Sasha Jackson. m.fl.

Regi: Mattias Titus Paar
Musik: Simon Kölle
Storyboard artist: Kristian Koskelainen

LÄNKAR
Legend of Dark Rider IMDB trailer Facebook
The Perfect Weapon IMDB trailer

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Mattias Titus Paar visade Hollywoodfilm

  1. Pingback: Norrköpings filmfond delar ut miljonstöd – KULTURSIDAN.nu