• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Chopp Events Nyårsrevy nära premiär


Kortlek. Chopp Events nyårsrevy Blanda och ge närmar sig premiären i Louis de Geer.

 

Närodlade texter ska Blanda och ge

 

NORRKÖPING/VALDEMARSVIK Blanda och ge – två dagar före premiär är konturerna klara men kanterna fortfarande lite luddiga. Chopp Event gör sig hemmastadda i Trozelligalleriet i Louis de Geer. Det blir en klassisk nyårsrevy med närodlade texter, som blandar högt och lågt.

– Vi kom in i huset idag, förklarar Carina Perenkranz ursäktande. Förr repade man på teatern i flera veckor före premiär.

Men det var då, när Chopp Event hade sin egen scen på Skandiateatern, Tjaddens gamla ställe. Nu driver Carina Perenkranz nöjesbolaget vidare och blandar in nya kort i leken. Som att spela revy i Trozelligalleriet, ännu en ny scen att testa.

Vid sidan av gamla vänner som Mattias Schönbeck och årets meste medarbetare Marcus Fyrberg har hon kallat upp Mimmi Trysberg och Bengt-Otto Ottosson från Valdemarsvik. Det finns en vits i det med. En del nummer dubbleras i Valdemarsviks nyårsrevy Ess i Vika, med delvis samma ensemble. Det gäller bara att lägga spelkvällarna rätt.

 

Blanda och ge
Handling. Dansarna i ett eget nummer utan skådespelare, här får koreografin tala.

 

Danstruppen, tolv kvinnor stark, är exklusiv för Blanda och Ge. De är ett tajt gäng, Dansakademiens tävlings- och uppvisningsgrupp som leds av Marcus Fyrberg och My Linde. Deras uppgift är att förstärka revyns festkänsla med glitter och glamour.

– Vi hade inte så mycket att göra i december, kommenterar Marcus Fyrberg.

Två dagar kvar till premiär. De unga dansarna koncentrerar sig på steg, vändningar och turordningar. Men de försäkrar samfällt att nyårsrevyn är ett kul uppdrag.

Koreografierna sitter någorlunda men med en ny lokal, upphöjd scen, uppstår nya frågetecken.

– Hur ska vi göra med sjalarna?
– Jag vet inte ännu, knyt dem om höften så att de är enkla att ta fram när ni behöver dem, svarar My Linde.

– Det är en jättefin koreografi, tycker Carina Perenkranz om dansarnas egen scen som ligger mitt i första akten. Just den handlingen har en djupare innebörd, bortom festen och glittret.

– Jag vill att de gör en dans som säger någonting också, att de har ett budskap.

Det pågår en hel del vid sidan om repetitionen. David Holmberg styr med bakgrundsmusiken även om artisternas myggor inte är på plats. Äntligen kommer Fredrik Hansson och börjar rigga ljuset, än så länge repar de i lysrörens jämnkalla sken. Men långborden i Trozelligalleriet står redan dukade.

 

Nyårsrevyn Blanda och ge
Könummer. Bengt-Otto Ottosson, Mattias Schönbeck och Marcus Fyrberg i en scen som Marcus har skrivit.

 

Nyårsrevyns två akter består av 12 nummer vardera. Genomdraget går bättre än hyfsat, helt säkert lyfts allt flera steg till premiären, men redan nu glimtar det till.

Ovanligt många texter är närproducerade. Mångkunnige Marcus Fyrberg står för hälften tillsammans med Olov Trysberg, journalist och Mimmi Trysbergs svärson. Även de andra skådespelarna har lämnat textbidrag. Några få texter har lånats in utifrån.

– Jag experimenterar med långa och korta texter i mitt eget skrivande men revy är nytt för mig, säger Marcus Fyrberg. Så jag frågade Carina hur man gör: ett nummer ska vara fem minuter, en snabb presentation av karaktärerna och så en snabb punch.

Om sitt första nummer, ett med en ”typisk svensk” kö, menar Marcus att han känner igen sig själv.

– Om där är en kö så undrar jag vart den leder och ställer mig i den, skämtar han.

– När jag skriver tänker jag att alla ska få säga ungefär lika mycket. Bengt-Otto Ottosson bidrar med två texter till Blanda och ge.

Sedan har han förstås skrivit fler ändå till Ess i Vika som revyn i Valdemarsvik heter. Han och Mimmi Trysberg får med sig Mattias Schönbeck till Folkets hus där den nio man och kvinnor starka revyn spelar.

– Jag ser på TV och tycker något är tokigt. Sedan ska man skruva till det och få en knorr på slutet – man ska ha tur också. Jag är skolad av Tjadden och Zäta, den där sången som städkäringarna sjunger är en låt från dem.

Regissören, skådespelaren, textskrivaren och producenten Carina Perenkranz ser fram mot premiären. Med Blanda och ge knyter Chopp Event tillbaka till mer klassisk nyårsrevy, ändå med lätt förnyelse.

– Vi har flera nummer som är på allvar också. Det ska vara allt från fräcka städkärringar som är på gränsen till vad man kan säga till allvar och lite stand up. Högt och lågt, något för alla. De nya textförfattarna Olov och Marcus har skrivit jättefina texter!

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LOUIS DE GEER Norrköping

31 december 2016 – 21 januari 2017
Blanda och ge

Nyårsrevy
Texter av: Olov Trysberg, Marcus Fyrberg, Carina Perenkranz,
Bengt-Otto Ottosson, Mattias Schönbeck, Mimmi Trysberg, Pigge Hesselman, Ulf Karle, Staffan Bjerstedt
Regi: Carina Perenkranz
Koreografi: Marcus Fyrberg och My Linde
Musikproduktion: Bo Markendahl, Roland Engdahl, Milk Studios
Kostym: Carina Perenkranz
Sömnad: Siw Bäckman
Ljud: David Holmberg
Ljus: Fredrik Hansson
Prod: Chopp Event

MEDVERKANDE
Skådespelare: Mattias Schönbeck, Carina Perenkranz, Marcus Fyrberg, Bengt-Otto Ottosson, Mimmi Trysberg
Dansare:Meliza Nordqvist, Victoria Hansen, Lisa Ederth, Elisabeth Anderberg, Michelle Vahlby, Sara Mårdskog, Julia Andersson, Mirjam Jonsson, Ida Andersson, Carolina Bertlin, Jaana Salo, Tilda Lundkvist

FOLKETS HUS Valdemarsvik

5 januari – 4 februari 2017
Ess i Vika
Nyårsrevy
Prod: Nöjeskarusellen och ChoppEvent

LÄNKAR
Chopp Event hemsida Facebook
Nöjeskarusellen Facebook
Chopp Event ger Nyårsrevy i Louis de Geer KortNytt Kultursidan.nu 1/11 2016

Bookmark the permalink.

One Response to Chopp Events Nyårsrevy nära premiär

  1. Pingback: Det svänger i Chopp Events Blanda och ge (recension) – KULTURSIDAN.nu