• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Promenera i ljusets stad nyår som vinter

Upplysning. Ljussättningen är kraftfull på den stora byggnaden. Fönster och skyltar speglas i vattnet. Något av allt som finns att se även när det inte är ”Norrköping Light Festival”.

 

Gott slut – Gott nytt kulturår 2017

 

NORRKÖPING Sanningen att säga: Norrköping har under många år varit en ljus stad när dagarna är som mörkast. Vi är bortskämda med lysande träd och vackra kristallkronor i gränderna.

Nu finns också ”Norrköping Light Festival” utmed Strömmen. Även i år är tolv konstverk utplacerade från Turbinhallen bakom Visualiseringscenter till Strömmen vid Elite Grand Hotel.

 

Detalj ur Drawn in Light
Ut och gå! Detalj från den ”tecknade” mobilen Drawn in Light under Järnbron. Den ger ett självlysande intryck men återspeglar bara ljuset som lyser på ståltråden.

 

Vandringen på nyårsafton inleds vid Moa Martinsons staty vid Grytstorget kl 16.00 då Marcus Fyrberg talar och Damkören sjunger. Konstverken får då också sällskap av 6.000 marschaller. Promenaden brukar locka cirka 40.000 vandrare varje nyårsafton. Målet är Saltängsbron där det blir mera tal och ett pampigt fyrverkeri.

Några av konstverken på vägen måste lyftas fram. Bridge skapar verkligen en djupkänsla i de två containrar som står på ömse sidor om vattnet mellan Turistbyrån och Strykbrädan. Och mobilen Drawn in Light som snurrar runt under Järnbron. Ett besök ute på bryggan nere vid City Fiske är nödvändigt, känn den djupa avgrunden i Infinitys ring i vattnet vid bryggan.

 

Vattenmagi
Vattenmagi. Visst går det att försjunka med blicken i det brusande vattnet. Färgspelet på vattenfallets tunna slöja, bubblorna som vrenskas, ytans skum.

 

Men titta inte enbart på de nya konstverken under promenaden, det är att göra sig blind för det vackra Norrköping! Ljuset från olika byggnader och varsamt – eller bjärt – ljussatta miljöer gör promenaden till en njutning i inspirerande miljö.

Lyft blicken mot Adventsljusstaken på Värmekyrkan. Se skuggspelet på Värmekyrkans gavel och det lysande glaskonstverket i Flygelns burspråk. Försjunk en stund i vattenfallets färgskiftningar eller bara det skummande vattnet. Se det röda ljuset som skimrar under Bergsbron och de stora kristallkronorna i gränderna.

Vi är bortskämda med lysande träd. Som den stora kastanjen vid Swartzens valv, och de många mindre ljusträden lite här och var. Bortom Strömmen tindrar ljusklädda träd i Vasaparken. I Hörsalsparken har vita granar slagit rot.

Missa inte heller solnedgångens brand och himlens blåa skymningsljus.

Kultursidan.nu önskar läsarna Gott Nytt Kultur-År – hela år 2017!

© Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GRYTSTORGET – SALTÄNGSBRON Norrköping

31 december 2016
Nyårspromenad

Arr: Upplev Norrköping

16.00 Tal av Marcus Fyrberg på Grytstorget
18.00 Tal av kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström från Elite Grand Hotel
18.15 (cirkatid) Nyårsfyrverkeri

CENTRALA Norrköping

27 november 2016 – 8 januari 2017
Norrköping Light Festival

Ljusutställning utomhus, i, över, vid Strömmen
Arr: Upplev Norrköping i samarbete med Amsterdam Light Festival

7/1 och 8/1 kl 16
Guidad tur
Förbokas hos Turistbyrån

LÄNKAR
Upplev Norrköping Nyårspromenaden
Norrköping Light Festival hemsida Facebook
Marcus Fyrberg blir yngste nyårstalaren KortNytt Kultursidan.nu 20/12 2016
Premiär för Norrköping Light Festival recension Kultursidan.nu 27/11 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Promenera i ljusets stad nyår som vinter

  1. Pingback: Nyårspromenad med ”mötespotential” – KULTURSIDAN.nu