• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nyårspromenad med ”mötespotential”


Privilegium. Nyårstalaren Marcus Fyrberg satte nya ord på känslan inför att ”erhålla ett nytt år” men talade också allvarsord om utanförskap, att alla är vi människor och om sin kärlek till Norrköping. ”Lyft era smartphones och ta en bild nu, hashtagga den med #viärnorrköping”.

 

Ett nytt år som ger oss en andra chans

 

NORRKÖPING Förebilder och vardagshjältar, först och främst är vi alla människor. Nyårstalaren Marcus Fyrberg sände tänkvärda ord på vägen från Grytstorget på Nyårsaftonen.

Kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström fyllde på ordförrådet när alla som gått den strålande Nyårspromenaden kom fram till Saltängsbron och kajpromenaden mitt emot Elite Grand Hotel.

 

Damkören
Halsduk värmer. Damkören sjöng Tänd ett ljus, Stad i ljus, Nocturne och Frid på jord. Elisabet Hellman ledde och Moa Martinson stod i publiken.

 

Tänd ett ljus och låt det brinna. Damkören inledde Norrköpings kommuns officiella nyårsfirande. Kören, ledd av Elisabet Hellman var rejält uppmickad för att nå ut till alla norrköpingsbor som stod packade på Grytstorget.

Marcus Fyrberg, i förhandsreklamen lanserad som yngste nyårstalaren någonsin, började med en sång: Jag är som jag är ur La Cage aux Folles, Östgötateaterns aktuella uppsättning.

– Vi kommer alla här att erhålla ett nytt år. Vilket privilegium! En andra chans, sade Marcus Fyrberg som framhöll kulturen som berikar Norrköping och passade på att hylla profilen Berit Malmqvist – ”värdinnan för kulturstaden” – som sin förebild.

Viktigast budskapet knöt an till inledningen – ”Vi är alla är olika och det är helt okej. Först och främst är vi bara människor.”

 

Familjemusik + Bridge
Tänd ett ljus. Familjen Östling sjöng från Strykbrädan ut över ett packat Laxholmstorg där människoströmmen långsamt passerade. Till vänster ljusinstallationen Bridge.

 

Medan Damkörens Stad i ljus och övriga sånger tonade bort tog Nyårspromenaden vid. ”Norrköping Light Festivals” attraktioner lockade tillsammans med andra stopp på vägen. Trängselfaktorn var minst sagt hög på sina ställen men stämningen var lugn.

Inga facklor i år. Arrangemangsansvariga Maria Olofsson förklarade att facklorna tagits bort av säkerhetsskäl. Och uppmanade till försiktighet när det gällde de 6.000 marschaller som spred ljus och stämning längs vägen.

Dansare vid Visualiseringscentret riktade sig mot lämmeltåget på andra sidan vattnet. En liten sånggrupp sjöng från Strykbrädan och minsann stod inte Tomten i Strömparken som vanligt, må vara ett nytt tomtepar efter att familjen Thornell flyttat till Gotland.

 

Intrepid – The Paper Boat nedanför Grand
Förankrad. Intrepid – The Paper Boat mitt i Strömmen. Louise Malmströms nyårstal hördes bra över till andra sidan. ”Möte och öppenhet är Norrköpings signum historiskt och i dag. Vi är pigga på samarbete,”

 

”Pappersbåten” Intrepid lyste lojt och lekfullt i Strömmen. Kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström inte mer än anades på långt håll där hon talade från balkongen i Elite Grand Hotel men ljudet av hennes röst nådde fram. Hon ville hylla vardagshjältarna, de som snyter barn, som går till jobbet varje dag och gör det som behöver göras.

Hon talade även om orden på nyordslistan – ”de är betydelsefulla då de säger något om vårt samhälle och vår tid”. Men helst ville hon byta ut orden faktaresistens, trumpifiering och filterbubbla.

– Jag vill lansera nya ord: Tillitsbubbla, empatiprioritering och mötespotential.

Varpå fyrverkerierna sköt iväg och lyste upp över Strömmen. Ett glittrande, knallande och ganska så maffigt skådespel.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GRYTSTORGET – SALTÄNGSBRON Norrköping

31 december 2016
Nyårspromenad

Arr: Upplev Norrköping

16.00 Tal av Marcus Fyrberg på Grytstorget, sång av Damkören
18.00 Tal av kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström från Elite Grand Hotel
18.10 Nyårsfyrverkeri

CENTRALA Norrköping

27 november 2016 – 8 januari 2017
Norrköping Light Festival

Ljusutställning utomhus, i, över, vid Strömmen
Arr: Upplev Norrköping i samarbete med Amsterdam Light Festival

7/1 och 8/1 kl 16
Guidad tur
Förbokas hos Turistbyrån

LÄNKAR
Upplev Norrköping Nyårspromenaden
Norrköping Light Festival hemsida Facebook
Promenera i ljusets stad nyår som vinter reportage Kultursidan.nu 30/12 2016
Marcus Fyrberg blir yngste nyårstalaren KortNytt Kultursidan.nu 20/12 2016
Premiär för Norrköping Light Festival recension Kultursidan.nu 27/11 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.