• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Robert Nyberg får EWK-priset

Briljant tecknare, elak samhällsanalytiker och inspiratör.
Robert Nyberg är 2011 års mottagare av EWK-priset.

 

Fikonspråkets avslöjare drar ner brallorna på pamparna

 

Robert Nyberg, känd för sina elaka teckningar i bland annat Aftonbladet och Dagens Arbete, tilldelas utmärkelsen EWK-priset 2011 av EWK-sällskapet. EWK-priset instiftades 2010 och ges till tecknare som verkar i Ewert Karlssons, EWK, anda.

Ingen kan som Robert Nyberg dra ner brallorna på pampar, byråkrater och börsklippare, skriver juryn i sin motivering. Deras fikonspråk om rationaliseringar och vinstintressen i den offentliga sektorn avslöjar han roligt och obarmhärtigt, bland annat i sitt riksbekanta samarbete med Kommunal.

Robert Nyberg, som är född 1956, har tecknat professionellt och på heltid i mer än 25 år. Vid sidan av sin medverkan i tidningar som Aftonbladet, ST-press, Dagens Arbete, FiB och Transportarbetaren har han illustrerat såväl barnböcker som faktaböcker. Juryn uppmärksammar hans engagemang för satirarkivet.se, en nätsida som presenterar satir från hela världen.

Robert Nyberg är inte bara en briljant tecknare och samhällsanalytiker, han är även en ambassadör för den politiska konsten, fortsätter juryn. Genom sitt arbete med satirarkivet.se väcker han intresset för både nutida och historiska politiska illustratörer.

Tecknaren är redan bekant för EWK-museets publik då han ställde ut där under förra sommaren. Det är också på EWK-museet han tar emot priset den 11 november och den som delar ut priset är EWK:s dotter Margareta van den Bosch.

Robert Nyberg är en inspiratör för nya unga bildmakare och med hans vassa penna garanteras en fortsatt lysande framtid för den svenska satiren.

EWK-sällskapet bildades 1993. Första gången priset delades ut var år 2000 då det gick till tecknaren Riber Hansson. Förra året gick det till Sara Granér, det var då första gången som priset delades ut på EWK-museet.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund och Arbetets museum
Illustrationer: Robert Nyberg

 

  • EWK-PRISET 2011

  • Delas ut 11 november 2011
    Pristagare: Robert Nyberg
    Utdelas av: EWK-sällskapet
    Plats: EWK-museet, Arbetets museum, Norrköping

 

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
EWK-sällskapet hemsida
Robert Nyberg hemsida
Satirarkivet.se hemsida

 

EWK-PRISTAGARNA 2011 & 2010

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.