• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Åsa och Pixie Norrköpings kommuns kulturstipendiater


Äntligen! Vännerna gläds med Åsa Forsberg som får Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinsons minne.

 

Åsa Forsberg som uteliggaren Boris, Kejsaren av Kina, tjänsteflicka och Amina. Klipp ur tre pjäser.

 

Varmt hyllade kulturtjejer

 

– Wihuhu, jag fick ett stipendium! Pixie Kamfjord Karlssons statusrad på Facebook onsdag 21.24.

Sandra, Carin och 49 andra gillar detta inom ett dygn. På Facebook sprids nyheten snabbt bland vänner och bekanta som grattar Norrköpings kommuns kulturstipendiater 2011, utsedda av Kultur- och fritidsnämnden.

Skådespelerskan och clownen Åsa Forsberg får Kulturstipendium till Moa Martinsons minne, som ger henne 130 050 kronor, 1 krona per kommuninnevånare. Pixie Kamfjord Karlsson får 10 000 kronor, Kulturstipendium ur stiftelsen ICA Handlarnas Stipendiefond som kommunen förvaltar.

– Skithäftigt. Åsa Forsberg har varit här i nästan 20 år, ja så länge kulturverksamheten funnits här i huset. Åsa gjort mycket för barnkulturen, säger Pelle Filipsson, verksamhetsledare på Teater Bråddgatan 34 och Dynamo, f.d. Kulturkammaren.

– Och Pixie har ju varit på Grammofon och Knäppingsborg och spelade nyligen på Dynamo. Hon kommer att bli stor relativt snart. En jäkla talang! Pixie var 17 år nästan, första gången jag såg henne, berättar Pelle Filipsson som tidigare var aktiv på Grammofon och gärna gav den unga musiktalangen en hel del goda råd.

Åsa Forsberg började i Teater Ikaros redan under skådespelarutbildningen på Marieborgs folkhögskola. Några år in på 1990-talet startade hon Teater Fenix tillsammans med kollegan Martin Öster och producenten Linda Moberg.

Främst har Teater Fenix spelat barnteater, som Skrotresan och Landet utanför
för att nämna några tidiga produktioner. Norrköpings kommun lyfter självklart fram den senaste Historien om en flicka i regi av Ika Nord men också Näktergalen, efter H C Andersens saga och regisserad av Peter Oskarson.

Åsa Forsberg har en stark ådra för fysisk komedi, kort sagt – hon är Norrköpings bästa clown. Begåvningen visade hon redan i Skrotresan som snart följdes av I väntan på tåget båda under sent 1990-tal. Under 2000-talet utvecklade hon clowneriet i Ooops och Boops, en samproduktion med Teater Pelikanen, och senast i Hitta hem som hade premiär 2008. En mindre utåtriktad del av Åsa Forsbergs verksamhet är att hon också är sjukhusclown, självklart för en engagerad person som alltid ställt sig på barnens sida. så sent som i somras fördjupade hon sig i clowneriet i Frankrike, en månadslång kurs hos ”clowngurun” Philippe Gaulier.

Vid sidan av traditionell teater har Åsa Forsberg och Teater Fenix arbetat med uppdragsteater och forumteater, alltså använd teaterns förmåga till gestaltning för att diskutera problem och hjälpa till att lösa konflikter.

Norrköpings kommun skriver i sin motivering:

Åsa Forsberg står för en sällsynt hög kvalitet i den minimalistiska kammarteater hon verkar inom. Hon har varit verksam länge men söker fortfarande ständigt utveckling och nya infallsvinklar att förmedla inom teatermediet, ofta till de yngre målgrupperna. Åsa Forsberg drivs av ett starkt samhällsengagemang och söker nya vägar inte bara inom teatern utan också nya sätt att nå publiken. Hon har i sitt arbete, kanske främst i Teater Fenix, berikat och fortsätter att berika Norrköpings kulturliv på ett sätt med styrka, engagemang och en stor portion kärlek till publik och teater.

Pixie Kamfjord Karlsson från Norrköping tillbringade gymnasieåren i Valdemarsvik på Carl Malmstens Hantverksgymnasium samtidigt som hon tog fastare tag om gitarren och gick singer/songwriterkurs på Kulturskolan i Norrköping. Efter att ha provat på olika servicejobb under ett par år efter gymnasiet går hon nu en ettårig singer/songwriterutbildning på Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa.

Norrköpings kommun skriver i sin motivering:

Med en spännande röst komponerar och framför Pixie Kamfjord Karlsson självklart sina sånger. Hon har framtiden för sig och vi förutspår att hon inom de närmaste åren kommer att svepa över Sverige med sin sköra men ändå stora musik.

Dagen efter beskedet stod Pixie på scenen – Café Estrad, Stadsmissionens fik i Linköping, tillsammans med sina kurskamrater.

Text, film och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • KULTURSTIPENDIATER 2011 Norrköpings kommun

  • Beslut i Kultur- och fritidsnämnden 26 oktober 2011
    Kulturstipendium till Moa Martinsons minne tilldelas skådespelaren Åsa Forsberg
    Kulturstipendium ur Stiftelsen ICA Handlarnas Stipendiefond tilldelas musikstuderande Pixie Kamfjord Karlsson

 

LÄNKAR
Norrköpings kommuns kulturstipendiater hemsida
Dynamo/Teater Bråddgatan 34 hemsida
Liljeholmens folkhögskola, musikkurser hemsida
Teater Fenix hemsida

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Åsa och Pixie Norrköpings kommuns kulturstipendiater

  1. Pingback: Dubbelt upp | KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Teater Fenix Historien om en flicka utvald till Bibu | KULTURSIDAN.nu