• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nerv i Jan-Åke Sallermos När ingen vet (recension)


När ingen vet. I Jan-Åke Sallermos fjärde bok söker kriminalkommissarie Göte Granberg spår efter illegal svensk vapenhandel.

 

Spåren efter vapenhandeln sopas undan

 

NORRKÖPING Svenska vapen på den illegala marknaden. Spår som sopas undan när misstankar uppstått. Kriminalkommissarie Göte Granberg tar sig an ett omöjligt uppdrag.

Jan-Åke Sallermo skriver med en nerv i gåtan som berör vår egen verklighet och tid. Däremot saknas uppdatering angående dagens polisarbete och romantiska relationer skildras valhänt.

När ingen vet är en deckare som handlar om illegal vapenhandel. Författaren Jan-Åke Sallermo har skrivit en serie om kriminalkommissarie Göte Granberg. Romanen är nummer fyra i denna serie. I somras gick boken även som följetong i Folkbladet.

Göte Granberg är en aktad man inom polisen i Linköping. Om han hade velat hade han kunnat göra större karriär men han trivs på sin plats och därmed får han allt fler specialuppdrag som bara kan skötas av den bäste, det vill säga av honom.

Regeringen är mycket bekymrad över en rad upptäckter där svenska vapen är inblandade i illegal vapenhandel. Två statssekreterare på försvarsdepartementet, Säpo och en åklagare är till en början kärntruppen som tar sig an uppdraget att avslöja sanningen bakom vapensmugglingen. De ber Göte om hans tjänster och så kommer även kriminalarens kollegor Biffen och Lennart in i bilden.

Göte, som närmar sig femtioårsåldern, är frånskild och barnlös. En kvinna figurerar i periferin men det är åklagare Vanja Hoffsten som det hettar till ordentligt med. Under utredningsarbetet verkar någon annan hela tiden ligga steget före. Spåren efter vapenhandeln sopas undan så snart en misstanke har uppstått. Ofta innebär det ond bråd död.

 

Jan-Åke Sallermo
Lever författardrömmen. Efter att Jan-Åke Sallermo gått i pension skriver han, fast bara vintertid. Under sommarhalvåret är det segling som gäller.

 

Inte ens i slutet av boken kan vi vara säkra på vad som har skett. Vi misstänker hur det hela ligger till men säkert är bara att minsta misstanke om vapenhandelns ursprung kan utlösa mord.

Författaren gör en koppling till Palmemordet i början av boken. Trots att boken utspelar sig i nutid (om man ska döma efter viss teknik) går vapenhandeln långt tillbaka i tiden. SAAB tillverkar vapnen och det är personer inom företaget som tros möjliggöra den illegala försäljningen.

Just tidsfaktorn är lite lurig i Sallermos bok. Namnen på män i medelåldern är ofta dubbelnamn, vilket skulle passa bättre för 70-åringar. Unga män heter Börge och Stig.

Även den telefonsladd som Göte har på sitt kontor ligger många år tillbaka i tiden. Finns det sådana på kontor i dag? Och var ligger egentligen polisens lokaler? Det verkar inte som om de kan ligga på T1 med tanke på närheten till Stångån och Frimis.

Språket flyter relativt bra i romanen men det finns en del missar i kongruensböjningen, liksom i val av prepositioner vid ett par tillfällen. Sallermos definition av typiskt polisarbete såsom kartläggning, forskning och tid till funderande, ställer jag mig skeptisk till, liksom till polisens grundläggande arbete där ”allt, absolut allt” kollas noga. Författaren tycks ha en romantisk bild av dagens stressade polisman eller -kvinna.

Bokens styrka är just vapenhandeln och mystiken kring denna. Där känns det som om författaren har träffat en nerv som lever lika starkt i verkligheten som i fiktionen.

Polismannens kärleksaffärer med de två kvinnor som förekommer i historien känns däremot valhänta, lite för flyktigt skissade. Vid ett tillfälle skriver Sallermo hur Göte längtar till och ser fram emot helgens möte med kvinnan han har ett förhållande med. Helt plötsligt och abrupt är det måndag och polisarbetet rullar på. Kärleksmötet försvann i veckans rivstart.

Allra bäst är slutet. Ingenting skrivs på näsan, mycket antyds men inget är säkert. Jan-Åke Sallermo är helt klart en värdig deckarförfattare som kan ansluta sig till gruppen skrivande mysterieskapare i Norrköping med omnejd.

© Text: Carina Johansson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

KRIMINALROMAN

När ingen vet
Jan-Åke Sallermo
Solentro förlag 2016

LÄNKAR
Jan-Åke Sallermo info  När ingen vet
Norrköpingsförfattare till TellUs på lördag reportage Kultursidan.nu 29/11 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Nerv i Jan-Åke Sallermos När ingen vet (recension)

  1. Pingback: Jan-Åke Sallermo aktuell i Harmynten – KULTURSIDAN.nu