• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

G.T. Bäckmanutdelningen firade 10 år


Sopsäcksartist. Jessie Lewis Skoglund mindes barndomens första scenframträdande, som ananas. I fredags tog hon emot G.T. Bäckmans stipendium.

 

Klassiskt, jazz och minnet av en ananas

 

NORRKÖPING Mycket musik och så tyst teater. Programmet var ovanligt fylligt när G.T. Bäckmans stipendium såg tillbaka på de första tio åren i S:t Olai kyrka. Årets mottagare, mimartisten Jessie Lewis Skoglund, bröt den långa linjen av musikstipendiater.

Ett av Sveriges största kulturstipendier är G T Bäckmans stipendium som förvaltas av S:t Olai församling sedan 2007 och som har delats ut årligen sedan dess.

Bakom G.T. Bäckman står Gerda Theresia Mellberg, född Bäckman, som levde i Norrköping. Hon föddes 1902 och avled 2002. Hon var mycket intresserad av musik och teater och i sitt testamente så ville hon stödja unga lokala förmågor att utveckla sin talang. Gerda hade skrivit att en och samma mottagare kan få det tre år i rad vilket också blev fallet till den första stipendiaten violinisten Anni Odenhall som fick stipendiet 2007 – 2009. Pianisten Petter Rylén fick stipendiet 2010 och han var på plats vid trettondagens jubileumskonsert.

 

Damon Taheri
Klassiskt. Damon Taheri spelade en svit av Johannes Sebastian Bach.

 

Damon Taheri, förra årets stipendiat, inledde med Svit nr 3 i C-dur av J.S. Bach. Damon har studerat vidare i New York och Boston, där han nu är bosatt. Han har haft många frilansuppdrag, bland annat vid Fredspriskonsert i Oslo. Han har också spelat med artisterna Timbuktu, Lena Philipsson och Laleh.

Stipendienämndens ordförande Ilka Mårtensson presenterade årets stipendiat, mimartisten och scenkonstnären Jessie Lewis Skoglund. Jessie är bosatt i Hällestad men studerar vid Stockholms dramatiska högskolas kandidatutbildning för mimskådespelare. Jessie har spelat barnteater och också spelat med i flera kort- och långfilmer, bland annat i samarbete med Crazy Pictures i Norrköping. Hon är den första ur teatergenren som får G.T. Bäckmans stipendium som i år uppgår till 135.000 kronor.

Stipendienämnden har experthjälp av Johan Celander från Östgötateatern och Karin Veres från Symfoniorkestern. I motiveringen till årets stipendiat säger man bland annat att ”Valet motiveras av de dokumenterade konstnärliga kvalitéer som Jessie besitter och den höga nivå, som den utbildning hon genomgår har. Vidare gör hennes uttalade vilja att arbeta konstnärligt gränsöverskridande, hennes stora sociala engagemang och hennes vilja att hitta nya former att nå publikgrupper, som inte självklart får ta del av scenkonst, till en värdig mottagare av stipendiet.”

Att Jessie Lewis Skoglund valt rätt område framstod tydligt under framträdandet efter stipendieutdelningen. Från publiken hördes knappt ett andetag under två korta scener. Först delade hon med sig av minnet av sitt första scenframträdande, som mycket ung skolelev utklädd till ananas. Hon visade också upp ett projektarbete som hon arbetar med för skolan. En fyllig BH genomgick en lång rad av transformationer, den roande inledningen övergick i en alternativ livsberättelse.

 

Petter Rylén
Lekfull. Petter Rylén använde en flygel, en kaffekopp och sig själv i sitt uppträdande.

 

Pianisten Petter Rylén, 2010 års stipendiat, hade som rubrik på sitt framträdande satt Fri improvisation. Med kroppsspråk, lekfullhet samt stor musikalitet och skicklighet bjöd han på lekfull musik. Han utnyttjade på pianopallen och i avslutningen en kaffemugg som instrument utöver flygeln. Han snurrade med pallen, han satt vid flygeln, han stod upp och spelade och någon gång trodde man att han var på väg att ramla av pallen. Men njutbar musik bjöd han verkligen på!

Det hör till traditionen att Johan Celander från Östgötateatern har tänkvärda ord att förmedla och så även i år då han läste tre dikter.

S:t Olai församlingsråd har även att dela ut A.H. Godes musikstipendier. De gick till Madeleine Jonsson Gille, som studerar sång vid Musikhögskolan i Göteborg, och Laura Michelin, som studerar flöjt vid Kungliga Musikhögskolan.

Madeleine Jonsson Gille tackade med att gestalta 10 olika rollfigurer i Solosång för en röst. Stor spännvidd i hennes röst i ett stycke som också andades improvisation.

Laura Michelin är redan en skicklig flöjtist vilket hon visade när hon, tillsammans med P-O Gustafsson vid flygeln, framförde stycken ur Pastoralsvit av Gunnar de Frumerie. I den avslutande satsen riktigt flög fingrarna fram över flöjten! Skickligt!

Att G.T. Bäckman-stipendiaterna genom åren har nått framgång är tydligt när man läser de korta beskrivningarna av deras vidare utveckling. Alla har verkat internationellt och har framträdande uppdrag både i Sverige och utomlands.

© Text: Sven Åke Molund
© Foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Jessie Lewis Skoglund

S:T OLAI KYRKA Norrköping

6 januari 2017
Utdelning av G T Bäckmans stipendium m fl
Mottagare – Jessie Lewis Skoglund
Uppträdanden: Damon Taheri, Jessie Lewis Skoglund, Petter Rylén,
Johan Celander, Madelein Jonsson Gille och Laura Michelin ackompanjerad av P-O
Gustafsson

2016 års STIPENDIATER
G.T. Bäckmans stipendium – Jessie Lewis Skoglund, mim
A.H. Godes musikstipendium – Madeleine Jonsson Gille, sång, och Laura Michelin, flöjt
von Leesens språkstipendieum – Max Hallgren
A.H. Godes teknikstipendium – Madeleine Rapp
A.H. Godes stipendium till Uppsalastudent inskriven i Östergötlands nation – Rosie Johannesson

G T Bäckmans stipendium 2007 – 2016
2007 – 2009 Annie Odenhall, violin

2010 Petter Rylén, piano
2011 Viktor Mobeck, violin
2012 Sofie Sunnermark, violin
2013 Sara Wallin, violin
2014 Johan Dalene, violin
2015 Damon Taheri, viola
2016 Jessie Lewis Skoglund, mim

LÄNKAR
Mimartist får G.T. Bäckmans stipendium KortNytt Kultursidan.nu 2016

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.