• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

KSM-utställning om Día de muertos


Altare. Día de muertos är en högtid med inslag av skördeoffer och fest.

 

Sagoläsning och dödskallepyssel av socker

KORTKORT/NORRKÖPING
För att hedra de kära döda. Den mexikanska versionen av Allhelgonahelgen heter Día de muertos och firas 1 och 2 november varje år. En grupp KSM-studenter presenterar traditionen med utställning och pyssel.

Så gott som alla kulturer hedrar sina döda. I Mexiko, som på många andra platser, har kristendomen smält samman Allhelgonahelgen med den förkristna högtiden, här med skördehögtiden. Resultatet blev Día de muertos, en viktig och traditionsrik helg för hela familjen med inslag av både lek och skördeoffer till de döda. Den 1 november hedras döda barn och den 2 november de döda vuxna.

På Stadsmuseet gör en grupp KSM-studenter en utställning om högtiden under tre dagars tid. På torsdag och lördag bjuder de dessutom in till pyssel och sagoläsning på temat. Plats för utställningen är Hyllan.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund

HYLLAN, STADSMUSEET Norrköping

12 – 14 januari 2017
Día de muertos

Utställning av KSM-studenter

PROGRAM
Torsdag 12/1 kl 17.30 – 20
Pyssla: Måla suger skulls och gör dekorationer till Dödens dag-altaret
Lördag 14/1 kl 12 – 15
Pyssla: Måla suger skulls och gör dekorationer till Dödens dag-altaret
Lördag kl 13.00
Sagoläsning

LÄNKAR
Día de muertos Wikipedia
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook program

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.