• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kometen tävlar om en Guldbjörn i Berlin


Asylsökande. Mot slutet av flykten når han Sverige och ska försöka bevisa sitt behov av skydd.

 

”Litteratur ska göra gott i världen”

 

NORRKÖPING En stark filmberättelse. Kortfilmen Kometen låter den visuella berättelsen om en ung homosexuell mans flykt till Sverige möta norrköpingsförfattaren Melker Garays korta skymningsnovell med samma namn.

Nu tävlar den i Berlins internationella filmfestival Berlinale som hålls i februari. Dessförinnan får den premiär på Göteborgs filmfestival.

– Ja, det är en stark film. Jag tycker mycket om den, vackra bilder och en riktigt kraftfull historia, kommenterar Anika Väth som är presskoordinator för Berlinale Shorts.

Hon har sett hela filmen. Annars har filmbolaget Bautafilm i Umeå enbart släppt en trailer och några korta scener på Vimeo.

– Det känns sjukt kul att just den här filmen får en fin start. Den berättar en viktig historia om att måsta fly sitt hemland, över Medelhavet, till ett kallt och stängt Europa. Den är gjord med små medel och mycket vilja av många engagerade människor, säger regissören Victor Lindgren från Bautafilm.

 

Melker Garay
”Öppet slut”. Melker Garays novell ligger som ett tolkningsraster över filmen, regissören har inte ändrat orden, bara kortat texten något.

 

Norrköpingsförfattaren Melker Garay åker med till Berlin i mitten av februari. Den elva minuter långa kortfilmen Kometen deltar som enda svensk film i filmfestivalen Berlinales avdelning för kortfilmer och har därmed chans på en ”Guldbjörn”. Eller en ”Silverbjörn”. Dessutom tävlar den om utmärkelsen ”Audi Short Film Award”, som är värd 20.000 euro, och kan nomineras till ”European Film Awards”.

I ädel tävlan med övriga 23 kortfilmer från 19 länder i avdelningen Berlinale Shorts, där årets tema är ”Reframing the Image”.

Melker Garay hoppas att Berlinale blir startpunkten för fler visningar. Inte bara på filmfestivaler utan även visas i andra sammanhang, som i föreningar och kanske framförallt för politiker och beslutsfattare.

– Jag har just fått veta att den blivit uttagen även till Göteborgs filmfestival, säger han glatt.

Göteborgsfestivalen pågår 27 januari till 6 februari, och Kometen kommer att visas vid tre tillfällen. Berlinfestivalen startar strax därpå, 9 februari, och pågår till 19 samma månad.

Melker Garays Kometen färdas i en bana som tagit 2.000 år att fullborda. Den ingår i Fågelskrämman, en samling korta skymningsnoveller, där kometen ges tanke och röst. Förra gången sågs den med förundran och skräck och författarens formuleringar gör att läsaren associerar till berättelsen om Kristi födelse, då en stjärna tändes på himlen.

Den här gången bryr sig ingen om dess ljus och kometen blir besviken. Nästa gång…

 

Victor Lindgren
Engagerad. Victor Lindgren har gjort en film om en fråga som berör den strängare asyllagstiftning som infördes i Sverige förra året.

 

Kometens ord ställs nu i relation till Viktor Lindbergs berättelse om en ung somaliers flykt till Sverige. Han spelas av Abdi Aziis, själv flykting, som inspirerat till filmberättelsen. Abdi Aziis har flytt undan hatet mot homosexuella i hemlandet Somalia.

I de scener som släppts på Vimeo flyr Abdi undan gränsvakter, sitter på Centralen i Stockholm och möter tjänstemän i kalla kontorsrum – allt ställt mot texten som hämtats ur den korta novellen. Effekten i scenerna blir både stark och poetisk.

– Kometen har ett mycket viktig hbtq-flykting-tema, skriver Victor Lindberg i sin presentationstext till Berlinale. Han avslutar med att påpeka: De nya asyllagarna tog bort den tidigare möjligheten för den här gruppen att beviljas asyl under ”andra i behov av skydd”.

– Det är så här litteratur ska användas, till att göra gott i världen. Inte samla damm på en bokhylla, säger en upprymd Melker Garay.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Rasmus West och Andréas Brännström för Bautafilm samt Niclas Kindahl

KORTFILM

Kometen
Manus och regi: Viktor Lindgren
Text hämtad från
Kometen, en novell av Melker Garay
Skådespelare: Abdi Aziiz och Ali Dayah Abdi
Prod: Bautafilm AB
& MBG International AB med stöd av Film i Västerbotten, utgiven 2017

LÄNKAR
Berlinale hemsida Berlinale Shorts
Bautafilm hemsida Facebook Kometen trailer Vimeo1 Vimeo2
Göteborgs filmfestival hemsida Kometen
Melker Garay hemsida Facebook
Melker Garays absurda Fågelskrämma recension Kultursidan.nu 23/8 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.