• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dinis Machados Paradigm på Konstmuseet (recension)


Ritualiserad rörelse. Dinis Machado använder en välkontrollerad kropp för att väcka tankar runt ursprunglighet, identitet och förståelse. Till höger i bild hänger en kvadrat (ursprungligen ett bord) som ger rummet ytterligare en dimension.

 

Inplastad dans skapar känslor

 

RECENSION/NORRKÖPING Rituell ljusterapi. I ett inplastat rum i Konstmuseets hörsal Harlekinen skapar Dinis Machado en ny värld. Performancen Paradigm berättar om dåtid och om nya platser. Rörelserna går från det spända till det öppna.

Paradigm – en performance av Dinis Machado. Han plastar in ett rum och vi ombeds ta av oss ytterkläderna. Redan här har portugisiske koreografen och bildkonstnären Dinis, numera bosatt i Stockholm, fått med sig publiken.

 

Paradigm – Dinis Macado
Rumshöjd. De röda linorna styr rummet i rummet, kanten lyser.

 

Vi stiger in i en värld där plasten förvandlas till prasslande sommarträd. Dinis Machado ligger framstupa på en grön fyrkant som är en blandning av biljardbord och skolbänk.

Han bär naturfärgade kläder och vid hans vänstra fot är en lina knuten med vilken han reglerar det omgivande, tunna draperiet som hjälper vår upplevelse. Men tekniken glömmer vi när föreställningen börjar.

Det är en form av ritual som berättar om dåtid, nya platser vi kanske inte ens besökt och framtid. Röster i musiken frågar vad vi gör med vår planet: om vi verkligen vill förstöra den och åka upp i rymden. Dinis dans blir ryckig och intensiv. Nästan plågsam. På hans skor finns bilder av händer. Vad är upp och vad är ner?

Byxorna är plötsligt en kjol. Han gör sig till människa mer än man. Människa i första hand. Hans svett visar vår stress.

 

Paradigm – Dinis Macado
Bubbla. Nytt livsrum i det stora rummet.

 

Jag upplever det som om hela rummet tänker på det som gör ont. Om jag saknar något här så är det eventuellt smink eller någon form av mask på Dinis för att tona ner hans egen person och förstärka det organiska och suddiga, allmängiltiga.

En större lampa värmer oss och Dinis rörelser blir vackra och ursprungliga, som en vårblomma.

– Härligt, viskar en kvinna bredvid mig och svänger lite med höfterna.

Mitt hjärta svarar med att slå på höger sida. Jag tänker att vi behöver lära oss att vara mer rädda om det vi har. Känna på hoppet med varma händer. När vi vandrar ut i den ruggiga januarikvällen har vi fått tänkvärd ljusterapi i ett skyddande rum av trädkronor.

© Text: Eva Moberg
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KONSTMUSEET Norrköping

11 januari 2017
Paradigm

Performance av och med Dinis Machado
Musik och ljud: Hanna Kangassalo, Robert Tenevall och Erik Sjölin
Outside eyes: Pedro Machado, Gonçalo Ferreira, Jorge Gonçalves
Prod: Corp, Ballet Contemporâneo do Norte, medproducent Clair Hicks och administration av Interim Kultur
Samarr: Folkuniversitetet

LÄNKAR
Dinis Machado hemsida
Norrköpings Konstmuseum hemsida Facebook FB-evenemang
Folkloristiskt Paradigm på Konstmuseet KortNytt Kultursidan.nu 7/1 2017

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.