• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

SON uruppför Nasse hittar en stol


Snart klart. Christoffer Nobin har skrivit musiken till SON:s familjekonsert Nasse hittar en stol. Kristina Holm Danielsson kom på idén och i bakgrunden ses skådespelarna Tobias Almborg och Åsa Forsberg.

 

”Bilderna tiggde om att bli en konsert”

 

NORRKÖPING Sprillans nyskrivet. När Christoffer Nobin fick barnboken Nasse hittar en stol i handen såg han att bilderna tiggde efter att få egen musik. Åsa Forsberg spelar Nasse och Tobias Almborg gör alla andra roller i Norrköpings symfoniorkesters familjekonsert. Kulturskolans orkesterelever i NUSO spelar också med.

Lördagens konsert blir ett engångstillfälle. Än så länge. Så småningom är det tänkt att bli en fortsättning som skolkonsert och förhoppningsvis spelas på andra orter.

Stolen är stor, svartblank och lite extra hög, specialtillverkad av Östgötateaterns verkstad. Som gjord för att passa den gänglige Tobias Almborg, men det är den inte. Däremot för betydligt kortare Åsa Forsberg, som inte når golvet med fötterna när hon sitter på den.

Eller när hennes rollfigur Nasse sitter på den, rättare sagt. Det är barnboksbjörnen Nasse som hittar stolen och försöker komma på hur den ska användas i lördagens familjekonsert i De Geerhallen.

– Det var en period när många grupper spelade den, berättar Åsa Forsberg, skådespelare i Teater Fenix. Men nu har det varit lugnt ett tag.

 

Nasse hittar en stol – Åsa Forsberg och Tobias Almborg
Posering. Åsa Forsberg som den lilla björnen Nasse och Tobias Almborg som mannen med hundarna.

 

Många krafter har samlats runt projektet. Norrköpings symfoniorkesters producent Kristina Holm Danielsson kom med idén att göra en konsert på tecknade Sven Nordqvists småbarnsberättelse. Åsa Forsberg, som tidigare samarbetet med SON i Ester letar orkester, föreslog att Tobias Almborg från Östgötateatern skulle vara med. Om hon skulle spela björnen Nasse så kunde han spela alla andra figurer. Så blev det.

– Jättekul att jobba ihop. Väldigt prestigefritt, kommenterar Tobias Almborg.
– Det är snabba puckar när vi inte behöver lägga tid på att lära känna varandra, säger Åsa Forsberg.
– Typ ”Jag testar en dålig idé – Ja, den var dålig”, skämtar Tobias.

Skådespelarna skrev ett manus, som förstås följer Sven Nordqvists berättelse mycket nära, och skickade till dirigenten Christoffer Nobin. Allt detta skedde i augusti.

– Vi bestämde att ”den här scenen ska vara så lång och innehålla detta”, beskriver Åsa Forsberg.

Lite av ett riskprojekt, för deras egna repetitioner tog vid först för ett par veckor sedan. Musiken har de då haft med sig från början, kompositören skickade en demo.

 

Nasse hittar en stol – Tobias Almborg och Åsa Forsberg
Kul att jobba ihop. Tobias Almborg och Åsa Forsberg har jobbat ihop förr, på den tiden Tobias också arbetade inom det fria teaterlivet.

 

– Att skriva ny musik och inte göra ett arrangemang med gamla klassisker var min idé, avslöjar Christoffer Nobin. När jag fick boken i min hand tiggde den om att bli en konsert, när Nasse träffar person efter person på varje nytt uppslag. Det är kul för publiken att höra något nytt, att detta har skapats för oss.

Även om Christoffer Nobin framhåller att musiken vänder sig till en bred åldersgrupp mellan 0 och 100 år så tänkte han förstås på de yngre i publiken när han skrev musiken. Det gjorde han även i barnoperan Hion om natten som han skrev för SON 2014 med libretto av Henrik Ståhl.

– Det ska vara tydligt och gå hand i hand med musiken. Gärna roligt. Det ska vara lätt att tycka om och förstå och stor variation så att det inte blir tråkigt.

Till ungefär hälften av konserten har Christoffer Nobin skrivit extra stämmor av lite enklare slag. Kulturskolans elevorkester NUSO ska nämligen blandas in i symfoniorkestern.

– Det är extra roligt att de gör konsert på riktigt, för en stor publik, kommenterar Kristina Holm Danielsson.

Christoffer Nobin har samarbetat flitigt med SON de senaste åren. Så sent som i lördags ledde han ABBA-hyllningen i Berwaldhallen i Stockholm, den som Norrköpingsborna gick man ur huse för att se och höra i Vasaparken under Augustifesten 2015. Om Norrköpings symfoniorkester har han bara gott att säga.

– Jag tycker om allt med SON, har kanske träffat dem i 15 olika sammanhang, klassiskt, pop och barnkonserter. När vi gjorde ABBA i Berwaldhallen i lördags – allt satt som en smäck! Det är en flexibel orkester och inte minst bra på inspelningar, de gör mycket jobb bakom kulisserna.

Frågan är hur mycket Christoffer Nobin hinner göra med SON framöver. Han har just tillträtt som Östgöta Blåsarsymfonikers nye konstnärlige ledare, vilket gör att han oftare kliver av tåget i Linköping de närmaste åren.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

DE GEERHALLEN Norrköping

21 januari 2017 kl 15 pyssel från kl 13
Nasse hittar en stol – Uruppförande

Familjekonsert
efter Sven Nordqvists berättelse
Musik: Christoffer Nobin
Manus: Åsa Forsberg och Tobias Almborg
Prod: Kristina Holm Danielsson, Norrköpings symfoniorkester

MEDVERKANDE
Norrköpings symfoniorkester
Kulturskolans ungdomsorkester NUSO
Dirigent: Christoffer Nobin
Skådespelare: Åsa Forsberg och Tobias Almborg

LÄNKAR
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook FB-evenemang
Kulturskolan hemsida Facebook
Teater Fenix hemsida Facebook
Östgötateatern hemsida Facebook
Christoffer Nobin till Blåsasymfonikerna KortNytt Kultursidan.nu 16/12 2016
SON & ”ABBA” Augustifestens succéstart reportage Kultursidan.nu 12/8 2015
Udda men bra barnopera om stora frågor recension Kultursidan.nu 23/11 2014
Clownen Ester tar över symfoniorkestern recension Kultursidan.nu 23/3 2015

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to SON uruppför Nasse hittar en stol

  1. Pingback: Humor och charm i Nasse hittar en stol (recension) – KULTURSIDAN.nu