• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Humor och charm i Nasse hittar en stol (recension)


Stilar. Spidvej fräser i väg som en blixt på sin cykel. Han är en av alla figurer Nasse träffar på efter att ha hittat en stol. I rollerna Tobias Almborg och Åsa Forsberg.

 

”Ingen annan får sätta sig på dig”

 

RECENSION/NORRKÖPING Årets första familjekonsert med SON riktar sig till de andra minsta barnen, men den charmar alla med humor och nyskriven musik.

– Neej, neej, det är inte rätt, ropar barnen.

Stackars Nasse vet inte vad hon ska göra med den konstiga sak hon har hittat där mitt på vägen. Hon provar och provar men kan inte riktigt komma på vad det är. Inte vet hon att det är en stol förrän Mannen med alla hundarna säger det.

 

Christoffer Nobin
Kompositör och dirigent. Christoffer Nobin förstärkte berättelsen med nyskriven musik.

 

Sven Nordqvists saga kommer till liv på De Geer-hallens scen och ungarna i publiken är direkt med på noterna. Det är förresten symfoniorkestern också som bidrar med alldeles nyskriven musik till berättelsen.

Det är dagens dirigent, Christoffer Nobin, som har komponerat. Musiken han har skapat följer och förstärker både ord och stämningar. Referenserna till klassisk musik men också andra genrer som storbandsjazz, filmmusik och marschtoner är tydliga. Uvertyren är pampig och nog har det smugit sig in några blinkningar till Star Wars-temat.

Orkestern låter extra mycket denna eftermiddag. Då tänker jag främst på de elever från Kulturskolan som sitter utplacerade bland övriga musiker. De spelar i Norrköpings Ungdomssymfoniorkester och får nu chansen att spela med professionella musiker. Säkert en stor upplevelse, och de gör det bra. Det svänger ordentligt om musiken.

 

Nasse hittar en stol
Ljusmagi. Sländan flyger bort med svärmen.

 

Åsa Forsbergs Nasse är eftertänksam och sävlig. Undersökande och funderande. Ihärdig och uppfinningsrik. Helt enkelt alldeles bedårande.

Tobias Almborg står för fart och fläkt. Han dyker upp som gubben i lådan i en mängd olika karaktärer. Som pojken Spidvej stilar han härligt på sin cykel. Ut bland publiken kör han och det går vilt till. Så vilt att vi alldeles glömmer bort att han faktiskt bara har ett styre med sig.

Manuset ligger väldigt nära Sven Nordqvists original. Det är framför allt Tobias Almborgs figurer som får ta lite mer plats än de gör i boken. Och det förstår jag. Det är tacksamma figurer som får upp tempot och tillför humor. En figur tar plötsligt över dirigentpinnen och försöker hålla styr på orkestern, en annan nyper Nasse i kinderna och tar sig en ljudligt snarkande tupplur på stolen.

Men det finns också magiska ögonblick som när Sländan gör entré. Likt Tingeling flyger hon runt uppe i taket och ut bland publiken. Harpan och förstafiolen spelar finstämt och det blir plötsligt lugnt och stilla.

 

Nasse hittar en stol
Vänskap. Fiskaren och Nasse sitter fint tillsammans.

 

Men när Nasse börjar trumma på stolsitsen klappar hela publiken takten. Det blir en läcker dans där hela orkestern ger järnet. Lite sång blir det också mot slutet när Nasse träffar på Fiskaren. ”Det här är en stol, jajamän”, sjunger de tillsammans. Fiskaren tar udden av det där med hur man sitter rätt på en stol.

– Man kan sitta hur man vill, säger han till Nasse, men ingen annan får sätta sig på dig.

Det är riktig feel-good-stämning och jag hade gärna suttit kvar längre, men dryga 45 minuter är lagom för denna ganska otåliga målgrupp. Jag hoppas verkligen att Norrköpings symfoniorkester snart ger sig ut på fler äventyr tillsammans med Nasse och hans vänner.

© Text: Felicia Eriksson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

21 januari 2017
Nasse hittar en stol – Uruppförande

Familjekonsert
efter Sven Nordqvists berättelse
Musik: Christoffer Nobin
Manus: Åsa Forsberg och Tobias Almborg
Prod: Kristina Holm Danielsson, Norrköpings symfoniorkester

MEDVERKANDE
Norrköpings symfoniorkester
Kulturskolans ungdomsorkester NUSO
Dirigent: Christoffer Nobin
Skådespelare: Åsa Forsberg (Teater Fenix) och Tobias Almborg (Östgötateatern)

LÄNKAR
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook FB-evenemang
Kulturskolan hemsida Facebook
Teater Fenix hemsida Facebook
Östgötateatern hemsida Facebook
SON uruppför Nasse hittar en stol reportage Kultursidan.nu 18/1 2017

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.