• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gounods Romeo och Julia i 1700-talsdräkt (recension)


Franskklassicism. Romeo och Julia från The Metropolitan Opera. Julia sjungs av Diana Damrau och Romeo av Vittorio Grigolo.

 

Kjoljägare av rang med ringande höjdtoner

RECENSION/KORTKORT/NORRKÖPING
Operasäsongen är i full gång på Metropolitan. Och på Cnema där Vittorio Grigolo hördes sjunga kjoljägaren Roméo och Diana Damrau sågs skickligt gestalta en naiv Juliette i en livesänd föreställning av Charles Gounods sofistikerade opera Romeo och Julia.

Fullsatt på Cnema och mycket starka prestationer av kärleksparet par excellence. Vi fick som ganska ofta se en traditionell scenografi från Met med en mild uppdatering, det var 1700-tal, inte renässans. Man försökte slänga in några surrealistiska element men det fungerade sådär, scenografin var tung, några rokokokostymer satt dock bra som Julias faders, Capulet. Laurent Nouri sjöng också rollen mycket effektivt i fransk karaktärsstil.

Vittorio Grigolo var en kjoljägare av rang med ringande höjdtoner som Roméo. Och Diana Damrau en röstligt mogen och skicklig Julia, som ändå var naiv när hon behövde. Det här är kanske Gounods bästa opera, inte lika effektiv som Faust och den saknar den italienska hettan men musiken är högst sofistikerad.

Vi fick också se fina biroller, förutom Capulet främst fader Laurent, munken som ger Julia den fatala drycken som lurar Roméo att ta sitt eget liv i tron att hon är död. Ryssarna har som vanligt mycket starka basar och det är tur att Met inte bryr sig om politiken (det har varit tal om att utesluta vissa ryska artister pga dess lands handlingar).

Dramat sackar lite jämfört med Shakespeares pjäs men har man tålamod rymmer Roméo et Juliette, som den heter i original, många fina ögonblick. Trots en full salong skulle man gärna se en yngre publik, Met bjuder ofta in skolklasser, det behöver vi nog mer av här också.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Metropolitan Opera

CNEMA Norrköping samt FOLKAN BIO Gusum

21 november 2016
Romeo och Julia (Roméo et Juliette)

av Charles Gounod
Livesändning från Metropolitan Opera, New York via Folkets hus och parker

MEDVERKANDE
Dirigent: Gianandrea Noseda
Regi: Bartlett Sher
Scenografi: Michael Yeargan
Kostym: Catherine Zuber

Ljussättning: Jennifer Tipton
Koreografi: Chase Brock

Romeo – Vittorio Grigolo
Julia – Diana Damrau
Laurent, munk – Mikhail Petrenko
Mercutio – Elliot Madore
Stéphano – Virginie Verrez
Capulet – Laurent Naouri
samt Metropolitans kör och orkester

LÄNKAR
Metropolitan Operan hemsida
Roméo et Juliette Wikipedia
Lars Henriksson – Operalaven hemsida
Cnema hemsida
Folkan Bio hemsida

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.