• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Svansjön kommer till De Geerhallen


Grace. Vithet. Mängd. Perfektionism. Att iscensätta Svansjön i dess klassiska version är mycket krävande.

 

Baletternas balett har en brokig historia

KORTKORT/NORRKÖPING
Baletternas balett. Två svanar, en vit och en svart, en förälskad prins och en trollkarl i en saga om magi och förväxlingar. Ryska Nationalbaletten från Moskva kommer med Svansjön till De Geerhallen på söndag och till Linköping på måndag..

Ska man se en enda klassisk balett i sitt liv så blir det gärna just baletternas balett Svansjön. Den har allt. En saga om ont, gott, kärlek och förväxlingar. Vita tyllkjolar och masseffekter. Sköna solodanser och fantastiska pas de deux – steg för två. Dubbelrollen Odette/Odile är en utmaning för de allra skickligaste balettprimadonnorna, ibland dansas de av olika dansare.

Handlingen som bygger på en folksaga om prinsessan Odette som förvandlats till en svan. Prinsen Siegfried förälskar sig i den vita svanen men luras att tro att trollkarlen Rothbarts dotter Odile är Odette. Nå, så småningom reder allt upp sig.

Peter Tjajkovskijs musik i fyra akter fick ursprungligen en koreografi av Julius Reisinger. Uppsättningen floppade efter premiären 1877. Men med nya koreografier av balettlegendarerna Marius Petipa och Lev Ivanov fick Svansjön luft under vingarna 1895 (då även musiken sågs över av Riccardo Drigo) och har flugit sedan dess. Varje ny uppsättning drar lite i den, vanligast är ett lyckligt slut men det finns även tragiska versioner.

Många koreografer har skapat nya koreografier till musiken. Pär Isberg har gjort sin version och det svenska koreografiundret Alexander Ekman lät den utspelas i vatten i nybyggda norska operahuset häromåret.

Ryska Nationalbaletten från Moskva, är namnet till trots inte någon statlig institution utan ett privat balettkompani. Grundaren och konstnärlige ledaren Sergej Radsjenko var förstesolist på den berömda Bolsjojbaletten. Eftersom dansare pensioneras tidigt valde han att starta ett eget kompani, en inte ovanlig lösning bland dansare. Kompaniet både driver balettskola för unga svanar, förlåt unga dansare, och hämtar såväl pedagoger som solister från Bolsjoj.

Och så turnerar de, världen runt och varför då inte med baletternas balett Svansjön. I klassisk rysk version.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ryska Nationalbaletten

DE GEERHALLEN Norrköping

29 januari 2017 kl 18
Svansjön

Musik av Tjajkovskij
Koreografi: Lev Ivanov och Marius Petipa

MEDVERKANDE
Ryska Nationalbaletten i Moskva
Solodansare: Liudmila Titova, Olga Pavlova, Sergei Skvortsov, Aleexey Konkin, Sergei Fedorkov

Konsert & Kongress i Linköping 30/1 kl 19.30

LÄNKAR
Svansjön Wikipedia
Louis De Geer hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Svansjön kommer till De Geerhallen

  1. Pingback: Ryska Nationalbalettens svanar i De Geer (recension) – KULTURSIDAN.nu