• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Teater Impuls startar improvisationskurs


Livserfarenhet. ”Jag har varit på månen, kung och psykopat”, räknar Magnus Bergman upp som några exempel på många rollgestaltningar han hoppat in med Teater Impuls. På bilden är han ett barn som tittar på en karta tillsammans med sin farfar, som spelas av John Johansson.

 

”Grunden är att lära sig att bejaka och att lyssna”

KORTKORT/NORRKÖPING
Improvisera mera och bygg självförtroende. Teater Impuls vägrar repetera och har ändå byggt upp en trogen publik. Nu ska de lära ut konsten till fler. Aktören Magnus Bergmans dotter har drivit på för att inte bara vuxna utan även barn ska få gå improvisationskurs.

Teater Impuls halsbrytande manövrar och drastiska humor har roat publiken under många år. De är teaterguppen som aldrig repeterar utan går direkt ut på golvet och skapar i stunden i nära samarbete med sin publik.

I vinter startar de kurser, en för vuxna och en för barn. För som kursledaren och skådespelaren Magnus Bergman säger är improvisation utvecklande i alla sammanhang, inte bara på scenen.

– Grunden i improvisation är att lära sig att bejaka och att lyssna, säger Magnus och berättar att det är dottern som tryckt på att Teater Impuls ska ge kurs även för barn.

– Vi har läst och berättat tillsammans genom hela hennes uppväxt och hon har sett många av våra föreställningar. Nyligen gjorde jag en övning med henne, hon snappade jättefort.

Magnus har tidigare hållit kurser på Kulturskolan, där det varit viktigt att lära barnen att samspela med andra. Samtidigt understryker han att improvisation är utvecklande och tränar kursdeltagarna att våga öppna sig. När mycket i samhället handlar om att umgås via mobiler tappar möten i verkliga livet fart.

– Improvisation lyfter bort spärrar. Deltagarna kan träna så att de kan stå på sig i vardagen, låta hämningar och ”pinsamt”-känslan försvinna.

– Som pedagog drivs jag av att få människor att öppna upp sig, våga göra saker men ändå kunna lyssna in andra, avslutar Magnus Bergman.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

Vinter – vår 2017 från 29/1
Improvisationskurser
Barnkurs och vuxenkurs

Arr: Teater Impuls

LÄNKAR
Teater Impuls hemsida Facebook
Rädsla och lycka med Teater Impuls recension Kultursidan.nu 7/2 2016
Farfar och barnbarn i improviserad saga recension Kultursidan.nu 19/11 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.