• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

David Larsson och skogen i Rejmyre


Bildrapport. Till att börja med valdes trädet ut, en asp. David Larsson har dokumenterat hela arbetsprocessen.

 

Han låter träet berätta sin egen historia

 

REJMYRE/FINSPÅNG Han låter träet berätta: ”Det fanns inget annat göra med skogen”. Konstnären David Larsson har arbetat kring det nära förhållandet mellan skogen och glasbruket. På lördag invigs hans installation på Reijmyre Glasbruk.

Konstnären David Larsson fällde ett träd, en asp, i somras. Han kapade stammen, klöv delarna till vedklampar. Så som skogen runt glasbruket en gång fälldes, sågades upp och klövs till ved. Det mesta brann i ugnarna, smälte glasmassa. Något sparades, blev till verktyg, skopor och formar för glaset.

”Det fanns inget annat att göra med skogen.”, skriver konstnären i en text inför lördagens vernissage på Reijmyre glasbruk.

 

David Larsson
Arbetsmoment. Här syns hur vedklamparna fästs ihop med gångjärn.

 

Det är genom Rejmyre Art Lab som David Larsson tillbringat en tid på Rejmyre glasbruk för att utforska relationen mellan skogen och glaset. Först följde han skogsarbetarna i spåren när han fällde sitt träd, om än med motorsåg.

Textens meningar – inalles åtta – har han skurit in i vedklamparnas ryggar. Barken är svedd, sotets svärta skapar kontrast. Var och en av meningarna blir som runda böcker, eller stockar igen. Klamparna har fästs ihop med varandra på samma ställen där de har klyvts.

Med installationen Det fanns inget annat att göra med skogen påminner han om hur skogen är en förutsättning för skapandet. Under vernissagen visar han hur verken blir till i glashyttan, det sista steget i hans verk.

– Den varma glasmassan bränner träet, formar det precis som träet formar glaset, skriver han.

Under den senaste veckan han han nämligen klivit in i glasbruket. Glasmassa har blåsts i de träformar som han skapat.

Utställningen sträcker sig till början av september.

 

David Larsson
Budskap. There was nothing else to do with the forest.

 

David Larsson har medverkat i en av Rejmyre Art LAB:s workshops redan år 2012. Häromåret, år 2015, deltog i Linköpings konsthall Passagens stora sommarutställning Becoming by Recalling.

Kultursidan.nu gjorde en intervju i samband med utställningen Kontroll på Galleri Dag Andersson 2010, där David ställde ut tillsammans med nyutexaminerade kamrater från Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Även då arbetade han med trä, byggde en stor bokhylla för sin garnsamling.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: David Larsson

REIJMYRE GLASBRUK Rejmyre, Finspång

11 februari – 3 september 2017
Vernissage 11/2 kl 14
David Larsson
Det fanns inget annat att göra med skogen
Installation
Arr: Rejmyre Art LAB i samarbete med Kulturbruk Rejmyre och Reijmyre Glasbruk

LÄNKAR
David Larsson hemsida
Rejmyre Art LAB hemsida Facebook FB-evenemang
Reijmyre Glasbruk hemsida Facebook
Kontroll på Galleri Dag Andersson reportage Kultursidan.nu 18/6 2010

Tagged . Bookmark the permalink.