• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Daniel Peltz söker glaset (han kastat) i sjön


Inte helt enkelt. Daniel Peltz verk Någon Ting/Any Thing ligger på sjön Hunns botten. På söndag ska han såga hål i isen och söka rätt på det, och kanske annat som ligger där, med hjälp av dykare.

 

Någon Ting skapat för att förloras och finnas

 

REJMYRE / FINSPÅNG Sjön som historiens djup. På söndag genomförs en isdykning i sjön Hunn utanför Rejmyre. Det som söks är Någon Ting. Kanske konstnären Daniel Peltz hittar detta konstverk som han själv kastat i sjön, eller något annat från Rejmyres historia.

När arkeologer finner föremål måste de tolka dem för att kunna skriva eller skriva om historien. När konstnären Daniel Peltz tillverkar ett föremål, ett Någon Ting för att förlora det och sedan söka det vill han påminna om att historien inte bara är ett då, den är också nu och i framtiden.

Rejmyre har en historia, tätt knuten till glasbruket, som bygdeföreningen värnar om. Till historien hör linbanan som förde material och glasprodukter mellan Reijmyre glasbruk och järnvägen i Simonstorp. En gång föll en linbanevagn i sjön med sin last. Millennieåret 2000 återfanns denna tidskapsel. Det blev både utställning och film.

 

Daniel Peltz – Någon Ting / Any thing
Som en isklar skiva. Den matta ringen är vinylskivan med ljudspår som berättar om andra arbetsminnen från en annan del av vår planet och historien.

 

Detta minne av ett minne återknöt Daniel Peltz till när han sommaren 2016 skapade verket Någon Ting under gästarbetarprojektet ”Performing Labour” som genomfördes i juni av Rejmyre Art LAB som han driver tillsammans med Sissi Westerberg.

Någon Ting är en rund skiva med flera lager, lika vacker som öppen för tolkningar. Mittersta lagret är en genomskinlig vinylskiva med ljudspår från en flock arbetselefanter i Burma. Produktbeskrivningen är poetiskt formulerad:

Any Thing made to be lost, and perhaps later found,
perhaps in early spring, perhaps when the ice is still thick and clear.
/Någon Ting gjort för att förloras, och kanske senare finnas
kanske tidig vår, kanske när isen fortfarande är tjock och klar (min översättning)/

Konstverket visades för på glasmuseet tillsammans med föremålen som hittades på sjöbotten för 17 år sedan. Efter några månader Lät han Någon Ting falla ner i Hunn vid den gamla fyndplatsen.

På söndag är det alltså dags att åter söka efter det som förlorats till historien. Isdykningen, som allmänheten är välkommen att se, blir ännu en del av Daniel Peltz mångåriga konstprojekt i Rejmyre.

Redan häromveckan drog Rejmyre Art Lab igång sin publika verksamhet för året. Då ställde David Larson ut sin installation Det fanns inget annat göra med skogen som slutfördes under själva vernissagen.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Daniel Peltz och Jasphy Yiran Zheng

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

REIJMYRE GLASBRUK Rejmyre, Finspång

26 februari 2017 kl 13 – 15
På jakt efter Någon Ting från en obestämd tid
Seeking an ‘Any Thing’ from an uncertain time in the ruins of Rejmyre’s past
Daniel Peltz
Arr: Rejmyre Art Lab i samarbete med Hembygdsföreningen Gamla Rejmyre samt frivilliga dykare från Ocean Eye och Sportdykarklubben Baltic i Norrköping.

LÄNKAR
Rejmyre Art LAB hemsida Facebook FB-evenemang
David Larsson och skogen i Rejmyre reportage Kultursidan.nu 10/2 2017
Rejmyre Art Lab reflekterar arbete i glas reportage Kultursidan.nu 27/6 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Daniel Peltz söker glaset (han kastat) i sjön

  1. Pingback: Glasets dag med Rejmyre Art Lab – KULTURSIDAN.nu