• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sportlovslediga bygger Bronsåldersbyar


Bronsåldersbygge. De här killarna byggde en handikappramp till brygga.

 

Vid borden råder febril verksamhet

 

NORRKÖPING Bygg en bronsåldersby på lovet. På Stadsmuseet byggs en ny flera gånger om dagen. Engagemanget bland de unga imponerar. Det gör också den verksamhet som bedrivs vid kommunens museer, bibliotek och Kulturskolan.

Det finns många aktiviteter att ägna sig åt under det nu pågående sportlovet. Kultursidan har i sitt kalendarium flaggat för många av dessa. Jag har valt att besöka Stadsmuseet för att få en bild av byggandet av en Bronsåldersby och valde onsdagens aktivitet kl 11 då jag trodde att byn växte efter hand. Men den byggs upp varje tillfälle från en målad platta till att spegla varje grupps tolkning.

 

Fliten lyser
Arbete pågår. Det är liv och rörelse på Norrköpings stadsmuseum.

 

I programmet stod det fullbokad – kan det verkligen bli fullbokat för att bygga en Bronsåldersby? Kan det vara lockande? I ett otroligt dåligt förmiddagsväder så kom jag till Stadsmuseet, när dagens grupp hade varit på plats uppe på Hyllan något över en timme. Det  är ett stort gäng barn från Utterbergsskolans fritidsverksamhet i Kolmården, som jobbar febrilt vid de olika borden.

Jag hittar pedagogen Ellika Kyndel vid ett bord i full färd med att preparera material till eleverna, men senare så hade hon själv blivit så engagerad att hon bygger en liten båt till Bronsåldersbyn.

Norrköpings Stadsmuseum hör till de många aktörer i Norrköping som skapar mervärden med sina många aktiviteter för kanske främst barn och ungdomar. Något som vi vanliga besökare inte uppmärksammar eller är medvetna om.

Under sportlovsveckan så har, som ett litet exempel, Stadsmuseet nio tillfällen för byggande av en Bronsåldersby, två tillfällen för romsk dans varav den första under tisdagen hade haft väldigt många deltagare och så har man haft en orientering under tak.

Barnen från Utterbergsskolans fritidsverksamhet har ett imponerande engagemang. Trots att man skulle bygga en Bronsåldersby så var det för en grupp viktigt att bygga en båtbrygga tillgänglig för handikappade.

 

Handikappbryggan med båt
Klart! Handikappbryggan med båt.

 

Dagens besök på Norrköpings Stadsmuseum bekräftar bara att det bland våra museer, bibliotek och kulturskola bedrivs en omfattande verksamhet för både historiska och kulturella upplevelser. Varje gång man får möjlighet besöka, den för allmänheten ofta okända, verksamheten som är riktad till barn och ungdomar så blir man nästan rörd över hur ungdomarna går in för uppgiften och hur engagerade de är.

Det finns verkligen hopp för framtiden, om vi vuxna inte förstör den!

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSMUSEET Norrköping

Sportlovet 2017
Bronsåldersby-bygge

LÄNKAR
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook
Mycket att välja på under sportlovet lista Kultursidan.nu 14/2 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.