• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Strålande romanser med Olle Persson (recension)


Passionerad start. Mats Jansson som tagit initiativet till Kammarmusik i Immanuel lockade hem Olle Persson till första konserten – romanser under temat Regnet, Tiden och Kärleken.

 

Modernt, svensk/nordiskt och klassiskt

 

RECENSION/NORRKÖPING
Uppskattat. Mats Janssons kammarmusikaliska invit föll i god jord. Publiken hittade till Immanuelskyrkan på måndagskvällen. Olle Persson sjöng romanser så det strålade och Mats Janssons fingrar flög över pianotangenterna.

Blandat modernt och klassiker med Olle Persson. Lars-Johan Werle (Tage Danielssons Animalen) hade tonsatt Frödings fina ”Wärmlandspoesi” i en lång berättande dikt med vitt omfång och stora kontraster – En hög visa.

Kung Eriks visor av Rangström med samme Fröding var mycket dramatiska och tekniskt drivna. Olle är verkligen en strålande romanssångare. Och Mats Jansson interfolierade med ett rapsodiskt och modernt impressionistiskt pianostycke av Anna-Lena Laurin.

 

Mats Jansson
Fingerfärdig. Mats Jansson imponerade, inte minst i Anna-Lena Laurins Shards of Time, med en stadig tidvåg i basen och infallande skärvor i diskanten.

 

”Regnet och kärleken” hette andra akten. De flesta och bästa romanserna (Lieder) är på tyska men här sjöng Olle på engelska och svenska (”språk som folk förstår”). Amerikanske tonsättaren Ned Rorem har skrivit fina operor och ”art songs”, bland andra Everywhere the impossible is happening. Här blandades en del modernt av honom med många klassiska svensk/nordiska sånger från Sibelius till Grieg.

Dina ögon äro eldar av Peterson-Berger efter Karlfeldts diktning var en ”höjdare” liksom Griegs Jeg elsker Dig. Vi fick till och med lite Taube till livs som extranummer, det kanske är ”overkill” med en operabaryton i Så skimrande var aldrig havet men det fungerade.

 

Olle Persson
Sångarglädje. Olle Persson var på gott humör och avslutade romansaftonen med Taube.

 

Olle Perssons ganska höga baryton är böjlig med mjuka pianon men även ”skallande” höjdtoner i forte. Mats Janssons spel på flygeln var också imponerande med stor bredd och inlevelse.

Om en månad är det dags för nästa konsert i serien Kammarmusik i Immanuel. Då blir det Beethoven.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

IMMANUELSKYRKAN Norrköping

13 februari 2017 kl 19
Regnet, Tiden och Kärleken
Olle Persson, baryton, Mats Jansson, piano

I serien Kammarmusik i Immanuel
Arr: Par i Piano och Musik i Immanuel

PROGRAM
Lars-Johan Werle
En hög visa
Ture Rangström Kung Eriks visor
Anna-Lena Laurin Shards of Time
Regnet och Kärleken – en poetisk fantasi med sånger av Ned Rorem, Tor Aulin, Wilhelm Peterson-Berger, Lille Bror Söderlundh, Edvard Grieg och Jean Sibelius.

Extranummer: Så skimrande var aldrig havet

LÄNKAR
Par i Piano Facebook FB-evenemang
Immanuelskyrkan hemsida
Ny kammarmusikserie i Immanuelskyrkan reportage Kultursidan.nu 12/2 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.