• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ylva Dahlmans säregna Avtryck 1: Bah! (recension)


Bah! Läsaren kan  fräsa, tänka, sucka och skratta tillsammans med Ylva Dahlmans figurer.

 

Intryck, erfarenhet och desperation

 

RECENSION/LITTERATUR
Bah! säger figuren. Tuschteckningarna kom först. Sedan fick de text. Ylva Dahlman, en gång i tiden skolelev i Norrköping, debuterar med boken Avtryck 1: Bah! – en kreativ rapport om livets insikter och erfarenheter. Igenkänningsfaktorn är stor.

– Bah! säger figuren. Kanske en mård eller en liten dinosaurie med borst på ryggen och lång svans. Andra bilder har fått lite längre texter som: ”Inte sällan såg vi dom på håll när dom stöttade varandra på väg någonstans.”

Ylva Dahlmans säregna debutbok Avtryck 1 rymmer spontana tuschteckningar med korta texter. Texterna är ofta underfundiga och fördjupar det spontana i bilderna samtidigt som ett eftertänksamt djup träder fram.

 

Ylva Dahlman – Faller
Titta på mig!!! Fort! Jag faller straxt.

 

Till vardags undervisar Ylva Dahlman i konstnärliga metoder och kreativa processer på en arkitektskola. Hon bor i Uppsala men gick på först Källvindsskolan och sedan på De Geergymnasiet i Norrköping på den tiden hon hette Ylva Sörman. Hon besöker ofta staden eftersom hon har släkt kvar här.

Boken kom till under tidiga morgontimmar då författaren målade med tusch och grillpinnar. Bilderna tog form i en rasande takt och så småningom landade idén att bilderna även skulle få text. Ylva Dahlman köpte en gammal skrivmaskin och började skriva direkt på arken. Även texten kom med en gång.

När man kommit en bit på väg i livet och därmed har samlat på sig både insikter, intryck och attityder (även plattityder), då blir det en skön blandning om man låter kreativiteten få stort spelrum. Ylva Dahlman litar på processens kompetens. Och det med rätta! Bildernas charm är bara första steget på en resa där man med fördel återvänder till bilden och texten för förnyade intryck.

Betraktarens eget dagshumör spelar också in. Liksom läsarens egen medskapande kreativitet. Lyckan kommer när det känns som om man själv är den kreativa. Och så kan det lätt kännas när man ser andras kreativa bilder och texter. Man är ju en medskapare. Igenkänningsfaktorn är stor.

 

Ylva Dahlman – Tankar
Alla dessa tankar och funderingar!! Så dom hindrar.

 

Det finns mycket luft i boken. Tuschteckningarna dominerar ena sidan. Skrivmaskinstexten är försynt. Motsvarande sida har en liten text på engelska, för att göra boken tillgänglig för så många som möjligt.

En av alla bilder innehåller färg (förutom den violetta ton som uppstår av utspädd tusch). Det är en människa i en klänning eller tröja med knytbatik. ”Knytbatik. Det är aldrig försent för knytbatik.” Spontan, som alltid, och med ett härligt uttryck, kanske inte så djupt för mig nu på morgonkvisten (kanske desto djupare fram emot kvällen?).

Mitt intryck av boken är först och främst LIV. Den lever, byter innebörder så smått och förmedlar livets skeden. Den är gjord med värme och humor men också dyrköpta erfarenheter. Desperationen finns med i några bilder, liksom civilkurage och intryck som på detta förnämliga sätt blivit Avtryck 1.

En uppföljare är planerad. Kanske nästa års julklapp? Vi får hoppas det.

© Text: Carina Johansson
© Illustrationer: Ylva Dahlman

KONST/LITTERATUR

Ylva Dahlman
Avtryck 1: Bah!

Bucket List Books 2017

LÄNKAR
Bucket List hemsida Facebook Avtryck 1: Bah!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.