• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kulturskolans oknytt bor i trollskogen (recension)


Älvor dansar. Teatergruppens medlemmar spelade olika slags oknytt i föreställningen som gavs på Kulturskolan på onsdagen och torsdagen.

 

Musik, bild och handling passar bra ihop

 

RECENSION/NORRKÖPING
Väsen, om oknytt och annat. Kulturskolans gav sex föreställningar av en berättelse i folkton under onsdagen och torsdagen. Folkmusikelever och teaterelever spelade tillsammans för skolklasser.

Kulturskolan i Norrköping har flera ben att stå på. Ett är att indirekt vara fortbildare till skolklasser. Ofta finns då Kulturskolans pedagoger med som en part i olika produktioner i samverkan med Stadsmuseet eller Stadsbiblioteket. Ett annat, mer ursprungligt ben, är att utbilda intresserade elever inom bland annat musik och teater.

I veckan ger Kulturskolans folkmusikgrupp och en av teatergrupperna sex föreställningar av Väsen, om oknytt och annat – en berättelse i folkton där de bjuder på en ”trolsk upplevelse” och bjuder skolklasser att titta. Alltså en kombination av de två benen eftersom det är elever både på scen och i publik.

 

Folkmusikgruppen
Folkmusikgruppen bidrog till den trolska stämningen.

 

Känslan av magi möter direkt i Kulturskolans aula. I trollskogens utkant står en grupp spelmän med fioler och gitarr. Alla i tidsenliga kläder. Tidsenliga kan man visserligen fundera över men de är tidsenliga med de sagor och skrönor som ligger bakom föreställningens scener. När allt börjar har många klasser intagit läktare och golv och vid vårt besök var det uppskattningsvis cirka 150 elever på plats.

Föreställningen bjuder på en berättelse om olika ”oknytt och annat”. Vackert tecknade bilder från böckernas värld visas på filmduken i fonden. Berättelsen och rollfigurer hänger ihop och de barn som läst eller fått sagor lästa om dessa oknytt känner igen sig i handlingen.

Musikerna visar mycket god uppfattning och kunskap om den musik som vi förknippar med folkmusik. Musiken är väl vald för berättelsen, som framförs i berättande form men också som små korta scener. Scenografin är välgjord och man riktigt känner att man befinner sig i en trollskog.

 

Vättarna gräver
Vättarna gräver. Hittar de vad de söker efter?

 

Inspiration till upplägget kommer från Västanå teater i Värmland. Teatergruppen har specialiserat sig på myter och folkmusik och gästspelade i Norrköping i höstas med en föreställning om samisk kultur.

Synd att inte den cirka 30 minuter långa föreställningen visas för en bred allmän publik. Men om alla föreställningarna samlar lika många skolklasser som den första så når man faktiskt 900 – 1.000 skolever under de två dagar som den ges.

Att Kulturskolan skapar många artister som går vidare vet vi, men den är också viktig för att visa andra elever i skolorna ett axplock av historia och folkkultur.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KULTURSKOLANS AULA Norrköping

15, 16 februari 2017
Väsen om oknytt och annat – en berättelse i folkton

Folkmusik och teater
Prod: Kulturskolan

LÄNKAR
Kulturskolan hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.