• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

USA:s president satirikernas nye favorit


Sant eller Falskt? Falskt! Det här är från en humorshow med komiker i rollerna som presidentkandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton.

 

Politisk satir är extremt svårt

 

NORRKÖPING Guldläge eller ännu svårare? Med Donald Trump fick världens satiriker ett nytt favoritobjekt att få oss att skratta åt. Vid ett samtal på Arbetets museum i tisdags talade statsvetaren Peo Hansen och Galagos redaktör Johannes Klenell om post-truth-samhället och komik.

 

Peo Hansen och Johannes Klenell-1
Professorn och satirikern. Stadsvetaren Peo Hansen  forskar om den politiska verkligheten. Johannes Klenell, redaktör och förläggare på  Galago, skruvar till den.

 

”Kan komikerna lyckas där journalisterna gått bet?” frågade Arbetets museum inför kvällen och beskrev en amerikansk presidentkampanj kantad av vidlyftiga löften och rena lögner. Något som fått det offentliga samtalet att använda begreppet ”post-truth-samhället”.

”Men Trumps inträde i Vita huset har också gett världens satiriker ett nytt favoritobjekt att driva gäck med. Och till skillnad från andra världsledare verkar Trump påtagligt störd över detta. Vad får satiren för roll när ledaren för världens mäktigaste land visar på antidemokratiska tendenser?”

Från denna utgångspunkt startade Mårten Mellberg, programansvarig på Arbetets museum. Han hade också laddat upp filmklipp som visade inslag från både valrörelsen i USA och från tiden efter presidentskiftet. Säkert hade flera i museets välfyllda Laxholmskällaren sett några av dessa eller liknande, då mycket spridits i sociala medier före och efter valet.

Efter valet har satirshower med komiker som parodierar presidenten och hans nära medarbetare blivit populära.

 

Trump & satirens renässans
Underjordiskt möte. Laxholmskällaren var välbesökt vid tisdagens samtal.

 

På scenen fanns professor Peo Hansen, statsvetare vid Linköpings universitet, som har bott i USA i flera olika omgångar. Tillsammans med Johannes Klenell, redaktör och förläggare på satirseriemagasinet Galago.

Den senare kunde visa exempel på satir från Galagos svenska horisont. Vassa och hårda teckningar som skruvat till verkligheten med absurditetens hjälp. Så som det kan bli där yttrandefriheten är fri och konstnärer får hitta på.

Under samtalets gång så konstaterades att politisk satir är extremt svårt. Det kan också vara svårt när verkligheten i sig ”blir en satir”.

Som sig bör fick publiken ställa frågor varför kvällen verkligen gjorde skäl för epitet Samtal.

© Text och foto: Sven Åke Molund

ARBETETS MUSEUM Norrköping

21 mars 2017
Trump & satirens renässans

Samtal
Peo Hansen och Johannes Klenell
Arr: Arbetets Museum, Arenagruppens vänner Linköpings Universitet och Folkuniversitetet

LÄNKAR
Cold Open YouTube
Peo Hansen info
Galago hemsida
Arbetets Museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.