• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dansant Carmina Burana roade med MSK (recension)


Kärlekskonflikt. Centralt är temat om kärleken där solisterna Linnéa Törnqvist, sopran, och Joris Grouwels, baryton, inte var helt säkra på hur de ville ha det. Kören följde turerna med stort intresse.

 

Blåste nytt liv i Carl Orffs musik

 

RECENSION/NORRKÖPING Livsaptit. Musikaliska Sällskapets Kammarkör uppförde Carl Orffs genombrottsverk i söndags tillsammans med solister och musiker. Det var trångt om saligheten i De Geergymnasiets aula, ändå lyckades sångarna skruva till en roande anrättning.

Carmina Burana – ”Sånger från Bayern” betyder titeln, men det mesta är på latin, inte tyska. Carl Orff tonsatte 25 dikter ur den medeltida handskriften som hade hittats i ett kloster på 1800-talet. Resultatet blev en lyckträff och tonsättarens genombrott.

 

inger Dalene
Livfullt. Körledaren Inger Dalene styrde hela anrättningen med hög energi.

 

Musikaliska Sällskapets Kammarkör (”Kammarkören”) är en av landets bästa amatörkörer och har god uppbackning av solisterna, hämtade från pågående (Linnéa Törnqvist från Norrköping) eller nyligen avslutade musikhögskolestudier Joris Grouwels och Rodrigo Sosa Dal Pozzo).

En gäng skickliga musiker – två pianister och fem slagverkare – och bra ledning av Inger Dalene gjorde att det blev ett mycket starkt lag med låg ”lägstanivå”. En bra barnkör hade man också lyckats få med.

Det bästa var dock den regi som Östgötateaterns Göran Sarring bidragit med. Den blåste nytt liv i denna ganska slitna musik och det svängde ibland ordentligt om kören, som då och då gav sig ut utmed väggar och mittgångar.

Framförallt blev det väldigt underhållande. Carmina Burana är heller inte något allvarligt verk som det mesta från den tiden (1930-talet) som Arnold Schönberg eller Alban Berg.

 

Rodrigo Sosa Dal Pozzo
Svedd svanesång. Rodrigo Sosa Dal Pozzos stekta svan klagade sin nöd med hög countertenor.

 

Det var nästan fullsatt i De Geer-gymnasiets aula, en bra plats för körkonserter. Många i publiken var personer i ”branschen” men det här är ett folkligt verk som drar publik från alla möjliga håll.

Det finns också andra verk av Carl Orff som förtjänar att uppföras oftare. Kanske kan man söka sig utanför ”mainstream”-repertoaren istället för att bara spela säkra kort.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERGYMNASIETS AULA Norrköping

19 mars 2017
Carmina Burana
av Carl Orff
Musikaliska Sällskapets Kammarkör
Dirigent: Inger Dalene
Regi: Göran Sarring
Solister: Linnéa Törnqvist, sopran, Joris Grouwels, baryton, och Rodrigo Sosa Dal Pozzo, countertenor
Barnkör från klasserna 5c och 5d, Hagaskolans musikklasser
Pianister: Manus Sköld och Niina Uggeldahl Sköld
Slagverk: Martin Orraryd, Anders Dahlstedt, Lars Gärd, Petter Svensson och Tobias Bergsten

LÄNKAR
Carl Orffs Carmina Burana Wikipedia
Musikaliska Sällskapets Kammarkör hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.